Indigo er årets farge.
Indigo er årets farge.

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge

Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Eksperter fra ulike deler av verden, med ulike kulturelle kilder og påvirkninger fra kunst til teknologi og fra natur og popkultur kom sammen for å utveksle synspunkter, og innsikter om farger.

Gruppens trendoppfatninger ble i samarbeid med designere oversatt til situasjonsbilder, stemninger og deretter i endelige fargepaletter.

Under arbeidet med fargedokumentet Colour Futures 2013, var indigo en tydelig og klar vinner som årets farge.

Rolig farge

Årets farge 2013 gir en rolig og nøytraliserende puls til våre liv. Indigo er beroligende og utstråler trygghet. Den innbyr til avslapping og inspirasjon. Den spiller på flere følelser, som trygghet og lekenhet.

Indigo oppleves som en allsidig farge, og den passer like godt til sterke farger som nøytrale og hvite toner.

Fem hovedfargeretninger

I 2013 fremstår alle fargene som modne og sofistikerte. Paletten er utarbeidet med refleksjon på hvordan vi ønsker å leve.

De mange fargetonene sammen med nøytrale farger gir et flott samspill.

Collective Passion

Denne paletten kjennetegnes av ord som energisk, samlende, spontan, kollektiv og transparent. Ekspertene sammenligner denne fargen som en flokk med fugler som raskt endrer destinasjon fra et sted til et annet. Alltid sammen, men i nye former og forbindelser.

Ingen monoton flate, men farge som flyter inn i hverandre. Foto: Nordsjö.

Switching Off

Her er ord som energisk, samlende, spontan, kollektiv og transparant brukt for å forklare denne fargens innhold. Samspillet mellom dagdrømmer og natt, eller mellomspillet i den blå timen er nøkkelen til indre ro.

Preges av rolige hvite flater som rim mot nattens mørke farger. Foto: Nordsjö.

The Art of Understanding

Nysgjerrig, tydelig, kommunikasjon, orden og forståelse beskriver denne kategorien farge. Objekter og ting vi omgir oss med i hverdagen eksisterer samt tikker og går. Men hvordan virker de?

Det å sette seg ned og avkode, ta fra hverandre alt det vi har rundt oss, for å forstå forbindelse til hvordan vi har det i våre liv er hovednøkkelen til denne paletten. Vi vil ha klarhet og system i alt.


Fargene er klare og ryddige, preget av 1950-tallets glade farger. Foto: Nordsjö.

Home Factory

Koloritten preges av en enkelhet, ærlighet, og produksjon i liten målestokk.

Det enkle og personlige kommer her til sin rett. Ønske om å lage og produsere mat, møbler, og klær er viktig for å forstå forbindelsen til hva vi trenger for å overleve.

Ikke i en stor skala, men i en enkel og liten skala, der individet er i fokus.Mørkere farger som er hentet fra vintage design og jorden vi lever på. Foto: Nordsjö.

Visual Solace

Fargene står for glede, oppbyggelig, oppløftende, og undrende i fargeskalaen.

Må alt ha en dypere mening? Kan ikke noe bare være vakkert? Dette er en palett som gir oss forståelse av ro og helhet når vi ser på den. Her er det vakkert uten at vi må sette ord på det. Fargene i denne kategorien er også feminin og rolig.

Fargene som er representert her henter sin inspirasjon i malerier fra slutten av 1800-tallet og herlige engelske hager. Foto: Nordsjö.

7 januar 2013

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Mal med helsa i behold

Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Dekormalerens personlige rede

Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan...

Slik maler du baderommet

Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

Gode tips når du skal male tak

Når du skal male tak, gjelder det å ha utstyret og teknikken i orden. Her gir malermesteren gode tips på veien!

14 fantastiske DIY-prosjekter med gullspray

Ikke alt som glitrerer er gull, sies det, men det går faktisk an å få det meste til å glitre som gull. Her er 14 eksempler på hvor utrolig fint interiør...