Har du valgt riktig malingsrull til jobben?
Har du valgt riktig malingsrull til jobben? Bilde: Colourbox

Malingsruller - slik velger du riktig

Maling og farge

Slik velger du riktig malingsrull til oppgaven når du skal pusse opp innendørs.

Utvalget av malingsruller kan virke overveldende stort når du står foran reolen i butikken. Skumplastruller, fiberullruller, fiberpelsrull, mikrofiberrull, filtrull. Ruller med lange fiber, ruller med korte fiber. Smale ruller, brede ruller.

Hva i all verden skal du velge av malingsruller når du skal male innendørs?

Eksperten svarer
For å finne frem i jungelen av malingsruller, har vi kontaktet Vi i villas egen malingsekspert, Heidi S. Sørensen. Hun eier og driver A/S Maleriet Fargehandel på Hønefoss og har 15 års erfaring med maling og interiør.

– Malingsrullen velger du ut fra hvilket underlag du skal male på, forklarer hun.

– Forskjellige ruller gir forskjellig struktur. Det er egne ruller beregnet på ulike overflater, og du har alt fra glatte ruller beregnet på fine overflater til ruller med grov struktur som er beregnet på mur, sier Sørensen.

Les også:

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

#br

Mer maling med mikrofiber
Selv innen noe så prosaisk som malingsruller er det produktutvikling. Og også her her mikrofibrene inntatt arenaen.

– En mikrofiberrull trekker mer maling i rullen enn en vanlig syntetisk rull. Det gjør at du med en mikrofiberrull kan jobbe fortere og lengre mellom hver gang du må ha på mer maling, sier Sørensen.

(Saken fortsetter under bildet)

Riktig valg av utstyr gjør jobben enklere.

Les også:

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Velg rull etter malingstype
Malingsrullene får du i en bredde fra 10 centimeter til 25 centimeter. Bredden på rullen velger du ut fra hva du skal male. Til store, slette flater velger du en bred malingsrull som får jobben gjort raskere, mens du til panel velger den smalere modellen.

Men underlaget er ikke det eneste du skal tenke på når du velger malingsrull.

– Det er også forskjellige ruller til forskjellige malingstyper, påpeker Sørensen.

Tommelfingerregel
Når du står i butikken og skal velge malingsrull, er det ganske greit. På de fleste ruller du kjøper i malingsforretninger vil det stå hva de skal brukes til.

Men hva med malingsrullen du har liggende i kjelleren? Hvordan skal du vite hva den er beregnet på?

– Det kan du egentlig ikke vite, men en grei tommelfingerregel er at langhårede ruller ofte er beregnet til grove underlag mens de korthårede rullene gjerne er beregnet til fine underlag eller til lakk, sier Sørensen.

Les også:

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

#br

Ønsket og uønsket effekt
Har du en langhåret malingsrull liggende og skal male en slett skapdør, bør du med andre ord gå i butikken og skaffe deg en ny malingsrull til oppgaven. I motsatt fall risikerer du at resultatet blir ruglete og slett ikke slik du ønsket deg det.

– Det finnes også egne effektruller, men det er mer et spesialfelt. Du kan selvsagt lage effekt f.eks. ved å sette strikker på malingsrullen eller ved å dekke den med plast, men dette er vanligvis ikke noe for vanlige folk å begi seg ut på, sier Sørensen.

Feilen de fleste begår
Selv om utvalget av malingsruller er stort, mener Sørensen at det egentlig bare er én stor feil man kan gjøre når man maler med malingsrull. Til gjengjeld er dette en feil de aller fleste av oss begår.

– Den største feilen er å ha for lite maling på rullen når du maler. Da får du skjolder og kanter i malingen. Så fort du må legge litt press på rullen for å male, skal du ha på mer maling, sier Sørensen.

24 oktober 2011
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Advarer mot støvmasker på menn med skjegg

Maling og farge Har du skjegg og pusser opp med vanlig støvmaske? Da lever du farlig.

Dette endrer vi på når vi skal selge boligen

Maling og farge Mange pusser opp boligen annerledes når de selv skal bo der, enn hva de gjør når de pusser opp for å selge den.

Disse fargene blir trendy i 2016

Maling og farge Har du fylt hjemmet ditt med hvitt og sort interiør er det på tide å tenke nytt. – Vi er rett og slett gått lei, mener fargeekspert.

14 fantastiske DIY-prosjekter med gullspray

Maling og farge Ikke alt som glitrerer er gull, sies det, men det går faktisk an å få det meste til å glitre som gull. Her er 14 eksempler på hvor utrolig fint interiøret kan bli med litt gullfarge. 

Ekspert-tips: Fjern maling, tapet og fliser

Maling og farge Det kan være frustrerende og tidkrevende å få vekk gamle materialer fra vegg og gulv. Her er ekspertenes beste råd for å fjerne tapet, maling og fliser.

Slik blir dere helt ferdig med oppussingen

Maling og farge Halvparten av det norske folk planla å pusse opp i fjor, men mange utsetter å gjøre jobben ferdig. Få de beste tipsene til «Sinnasnekker'n» Otto Robsahm...

9 tips til å velge riktige farger

Maling og farge Det er på tide å pusse opp hjemme – men skal du gå for nøytrale vegger i hvitt eller grått, eller er det på tide å introdusere litt blått, grønt eller oransje? Les fargeekspertens råd til hvordan du fargesetter rommene på en harmonisk måte.

NÅ bør du male panel!

Maling og farge Visste du at februar og mars er den beste tiden for å male panel? Her får du vite hvorfor!

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Dekorer med årets farge 2015

Maling og farge Den gylne, sprakende, livlige og sofistikerte fargen oransje har blitt kåret som dette årets farge. Slik får du den oppløftende fargen inn i ditt hjem. 

Årets farge 2014 er teal

Maling og farge Når vi innreder og fargesetter er det nysgjerrighet og et åpent sinn som skal drive oss i tiden som kommer. Fra 2014 vil den sjøgrønne fargen ta aksjon.

Høstens heteste interiørmalingstips

Maling og farge Den kjente fargeeksperten Lisbeth Larsen mener høstens interiørmalertrend er å ikke følge noen trender – og heller satse på å fortelle historien om oss...