Har du valgt riktig malingsrull til jobben?
Har du valgt riktig malingsrull til jobben? Bilde: Colourbox

Malingsruller - slik velger du riktig

Maling og farge

Slik velger du riktig malingsrull til oppgaven når du skal pusse opp innendørs.

Utvalget av malingsruller kan virke overveldende stort når du står foran reolen i butikken. Skumplastruller, fiberullruller, fiberpelsrull, mikrofiberrull, filtrull. Ruller med lange fiber, ruller med korte fiber. Smale ruller, brede ruller.

Hva i all verden skal du velge av malingsruller når du skal male innendørs?

Eksperten svarer
For å finne frem i jungelen av malingsruller, har vi kontaktet Vi i villas egen malingsekspert, Heidi S. Sørensen. Hun eier og driver A/S Maleriet Fargehandel på Hønefoss og har 15 års erfaring med maling og interiør.

– Malingsrullen velger du ut fra hvilket underlag du skal male på, forklarer hun.

– Forskjellige ruller gir forskjellig struktur. Det er egne ruller beregnet på ulike overflater, og du har alt fra glatte ruller beregnet på fine overflater til ruller med grov struktur som er beregnet på mur, sier Sørensen.

#br

Mer maling med mikrofiber
Selv innen noe så prosaisk som malingsruller er det produktutvikling. Og også her her mikrofibrene inntatt arenaen.

– En mikrofiberrull trekker mer maling i rullen enn en vanlig syntetisk rull. Det gjør at du med en mikrofiberrull kan jobbe fortere og lengre mellom hver gang du må ha på mer maling, sier Sørensen.

(Saken fortsetter under bildet)

Riktig valg av utstyr gjør jobben enklere.

Velg rull etter malingstype
Malingsrullene får du i en bredde fra 10 centimeter til 25 centimeter. Bredden på rullen velger du ut fra hva du skal male. Til store, slette flater velger du en bred malingsrull som får jobben gjort raskere, mens du til panel velger den smalere modellen.

Men underlaget er ikke det eneste du skal tenke på når du velger malingsrull.

– Det er også forskjellige ruller til forskjellige malingstyper, påpeker Sørensen.

Tommelfingerregel
Når du står i butikken og skal velge malingsrull, er det ganske greit. På de fleste ruller du kjøper i malingsforretninger vil det stå hva de skal brukes til.

Men hva med malingsrullen du har liggende i kjelleren? Hvordan skal du vite hva den er beregnet på?

– Det kan du egentlig ikke vite, men en grei tommelfingerregel er at langhårede ruller ofte er beregnet til grove underlag mens de korthårede rullene gjerne er beregnet til fine underlag eller til lakk, sier Sørensen.

#br

Ønsket og uønsket effekt
Har du en langhåret malingsrull liggende og skal male en slett skapdør, bør du med andre ord gå i butikken og skaffe deg en ny malingsrull til oppgaven. I motsatt fall risikerer du at resultatet blir ruglete og slett ikke slik du ønsket deg det.

– Det finnes også egne effektruller, men det er mer et spesialfelt. Du kan selvsagt lage effekt f.eks. ved å sette strikker på malingsrullen eller ved å dekke den med plast, men dette er vanligvis ikke noe for vanlige folk å begi seg ut på, sier Sørensen.

Feilen de fleste begår
Selv om utvalget av malingsruller er stort, mener Sørensen at det egentlig bare er én stor feil man kan gjøre når man maler med malingsrull. Til gjengjeld er dette en feil de aller fleste av oss begår.

– Den største feilen er å ha for lite maling på rullen når du maler. Da får du skjolder og kanter i malingen. Så fort du må legge litt press på rullen for å male, skal du ha på mer maling, sier Sørensen.

24 oktober 2011

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Indigo er årets trendfarge 2013

Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan...

Slik maler du baderommet

Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...