Malte gulv på vei tilbake

Maling og farge
Malte gulv var en gang svært vanlig. Så forsvant de mer eller mindre. Men nå er de på på full fart inn i interiøret igjen.

Detalj av grønnmalt tregulv.

Mange husker vel knirkende malte gulv i gamle hus. Gulv som ofte bar preg av slitasje og tusenvis av trippende føtter til og fra.

Etter hvert forsvant disse gulvene for nye, moderne, enkle og "vedlikeholdsfrie" gulv. Gamle gulv ble ofte dekket av nye belegg av varierende kvalitet og funksjonalitet. Noen ganger ble det gamle fjernet helt, men ble ofte også liggende som et underlag. Heldigvis for det siste.

Etter hvert er mange gamle gulv blitt avdekket, restaurert og igjen kommet til heder og verdighet. Men helst skulle de være trehvite. I det siste har imidlertid denne trenden snudd.Malte og beisete gulv er igjen blitt populære. De er på full fart inn i norske hjem, også i boliger av nyere dato.

Romfølelse og karakter
Det er for det meste tregulv som males.Men også andre typer gulv, som betong, laminat og andre belegg, kan males.

I motsetning til tregulv, gir ikke produsenten noen garanti for slike typer gulv. Er en heldig kan malingen sitte i flere år, men den kan også sprekke opp tidligere.

Enten en velger å male gulvet lyst eller mørkt blir resultatet ofte en helt annen romfølelse, og det gir rommet karakter. En kan velge å male gulvet i en farge eller lage mønster. Rene furugulv er litt på vei ut. Folk ønsker i større grad farge på gulvet, og da helst de lyse fargene, men en del velger også mørke gulv. Malingen kan også påføres transparent, slik at en beholder trestrukturen, eller en kan benytte beis.

Malingtyper
Faghandelen tilbyr mange typer maling som er egnet for gulv, og alle har de sine fordeler og ulemper. Du bør alltid bruke en gulvmaling til å male gulv, uansett underlag. Andre malingtyper vil ikke ha den samme motstanden mot slitasje. Ønsker man dekor på gulvet, kan man gjerne benytte annen type maling, men da bør en påføre to til tre lag lakk utenpå slik at slitasjemotstanden blir like god som resten av gulvet.

Grunnarbeid er alfa og omega Alt malerarbeid er avhengig av godt og riktig grunnarbeid, og gulv er intet unntak fra denne regel. Dårlig grunnarbeid kan aldri dekkes over med maling. Det er viktig at gulvet er rent og tørt. Det er anbefalt å slipe gulvet først. Er det et nytt tregulv kan du slipe med et slipepapir på for eksempel en forlenger. Dette gjelder også for tidligere malte gulv.

Er det gamle gulv, bør en vurdere en kraftigere sliping, for eksempel med slipemaskin. Er det sår og sprekker i gulvet, bør disse repareres før en sliper. Deretter støvsuges gulvet for til slutt å vaske det godt med et alkalisk vaskemiddel, for eksempel en type kraftvask. Salmiakk eller grønnsåpe skal man ikke bruke. Salmiakk løser riktig nok opp fett, men lar fettrestene ligge igjen i gulvet. Selv om man støvsuger gulvet vil det allikevel alltid ligge noen partikler igjen som vil påvirke malingen. Husk å la gulvet tørke ordentlig før grunning og maling påføres.

Skal man slipe et gammelt gulv, bør man seriøst vurdere å bruke en profesjonell gulvsliper. Slipemaskinene som er til utleie er ikke de samme som en profesjonell gulvsliper benytter. I tillegg kan en profesjonell faget sitt og arbeider raskere og sikrere, og resultatet blir nesten alltid mye bedre. Særlig gjelder dette kanter og hjørner. Den lille ekstrakostnaden bør en unne seg for å få et pent gulv en blir fornøyd med.

Selve malerarbeidet
Uansett malingtype bør du sørge for god lufting og riktig temperatur. Den mest gunstigste tørketemperaturen ligger på mellom 10 og 12 grader celsius. Det er faktisk bedre å male på høsten eller våren enn midt på sommeren.

Oljebasert maling tørker innenfra og saktere, mens vanntynnbar tørker utenfra og derfor raskere. Bruk en grunning før du maler gulvet uansett type maling. Dette gjør at malingen fester bedre og at den får lengre levetid. Grunning er også maling, men er fortynnet. Velger du å male mønster på det malte gulvet, bør dette lakkes for å oppnå bedre holdbarhet. Ønsker du et mønster eller et ”teppe” malt på gulvet, kan det være en fordel å påføre en lasur akkurat på dette området. Laseringen utføres til slutt etter malingen. Dette kan gi en fin tekstilstruktur à la ekte sisaltepper.

Vedlikehold
Malte og beisete gulv skal rengjøres med støvsuger og microfiberklut. Skal du bruke vann, så bruk rent vann. Flekker som ikke forvinner med vann kan tas med et lett rengjøringsmiddel. Grønnsåpe skal aldri brukes.

23 oktober 2008

8 eksperttips for å velge riktig farge og tapet

Når du vet hva du liker, er halve jobben gjort. Her kommer noen tips om hvordan du skal finne fram i jungelen av tapet og farger.

Derfor bør du male panelet nå i vinter

Den kalde årstiden er perfekt for å male panel. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Derfor bør du velge malervask fremfor Zalo, grønnsåpe og salmiakk

Glem Zalo, salmiakk og grønnsåpe når du skal rengjøre veggen før maling - det beste resultatet får du ved å bruke malervask.

Derfor bommer du på fargevalget når du skal male veggene

Det er mange som bommer på fargene når de skal male veggen. Helt unødvendig, mener ekspertene.

Slik velger du riktig veggmaling

Å male en vegg eller flere, er en lett oppussingsjobb, men for å få et godt resultat må du velge riktig veggmaling.

5 feil du må unngå når du skal male

Når du skal male, er det viktig å vite hvordan du skal gå fram for å få det beste resultatet. Her er nybegynnerfeilene du må unngå.

Utsøkte valg for utsatte vegger

Veggene i gangen må tåle en støyt. Her er en rask guide for alle som er usikre på hva som passer best på veggene i sin gang.

Slik oppbevarer du maling

Her får du ekspertenes beste tips til hvordan du bør oppbevare malingsspann som er åpnet.

Denne penselen bør du velge når du skal male

Det florerer av malingspensler i ulike kvaliteter og til ulike priser i butikkene. Men vet du egentlig hvor stor forskjellen er mellom en god og dårlig...

Slik pusser du opp mest effektivt

Unngå sløsing av både tid og penger når du skal male hjemme. Vi viser deg hvordan du pusser opp i en fei!

Dette er 2017s hotteste farger til veggene

Det er lett å velge trendy veggmaling når valgene er så varierte.

Tabbene du må unngå når du skal velge veggfarge

Det er ikke bare enkelt å velge veggfarge. Disse tabbene bør du unngå før du setter i gang med malingen.

Dette endrer vi på når vi skal selge boligen

Mange pusser opp boligen annerledes når de selv skal bo der, enn hva de gjør når de pusser opp for å selge den.

Advarer mot støvmasker på menn med skjegg

Har du skjegg og pusser opp med vanlig støvmaske? Da lever du farlig.

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no