Det aller beste tidspunktet for maling av panel inne er februar og mars.
Det aller beste tidspunktet for maling av panel inne er februar og mars. Bilde: Kristian Owren/ifi.no

NÅ bør du male panel!

Maling og farge

Visste du at februar og mars er den beste tiden for å male panel? Her får du vite hvorfor!

Grunnen er enkel: tre er et levende materiale som krymper og sveller i takt med luftfuktigheten. Luftfuktigheten inne avhenger av luftfuktigheten ute.

Varme sommertemperaturer gir høy luftfuktighet, noe som medfører at treverket utvides fordi det trekker til seg vann. 

Om vinteren er luften tørrere, og treverket krymper. I kalde vintermåneder med mye fyring blir luften enda tørrere. 

Derfor bør du ikke male panel om sommeren

Problemet med å male om sommeren, når treverket er utvidet, er at malingen vil sprekke opp når været blir kaldere og treverket krymper igjen. Resultatet blir skjemmende krympesprekker. 

Les også:

Slik maler du gammelt trepanel

Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du...

Foto: Frode Larsen/ifi.no

I følge Chera Westman hos ifi.no, er månedene mars og februar de beste månedene for å male treverk. Da er panelet på sitt tørreste etter en lang fyringssesong. Panelet vil fortsatt vil svelle og krympe i takt med sesongene, men krympesprekkene vil bli mindre skjemmende.  

Du trenger ikke utlufting

Det frister kanskje ikke å sette vinduene på vidt gap når temperaturen er godt under 0 grader? Det trenger du heller ikke, så lenge man bruker moderne interiørmaling. 

- Bruker man moderne interiørmalinger tynnet med vann fremfor olje, er ikke utlufting noe problem. De lukter minimalt og tørker fort, så behovet for mye utlufting under arbeidet er ikke lenger tilstede, sier Westman. 

Kilde: ifi.no

Les også:

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

19 februar 2015
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...