Før du setter i gang med malingen bør du rengjøre med malervask.
Før du setter i gang med malingen bør du rengjøre med malervask. Bilde: Getty Images

Skal du male? Bruk malervask!

Maling og farge

Det finnes  gode grunner til at man ikke skal bruke et hvilket som helst rengjøringsmiddel fra skapet før malearbeid. Bruk malervask, så slipper du å risikere å måtte gjøre jobben om igjen!

Zalo passer best til oppvask, og grønnsåpe fungerer utmerket på lutede gulv og møbler. Salmiakk har du sikkert også i skapet, men det fungerer best til å fjerne vond lukt og løse opp fettstoffer i avløpet. 

Når du skal male bør du først bruke en egnet malervask!

En flate som skal males må være ren, tørr og fast, er rådet fra malingprodusentene. Det innebærer at alt malearbeid må starte med rengjøring – også når nytt treverk skal males.

- Er flaten dårlig rengjort, kan du slite med vedheften etterpå. Du kanskje til og med kan ta med neglen og løfte malingen fra flaten, sier Audun Klauseie i Alanor. 

Bruk malervask fra produsent

Alle malingsprodusenter lager vaskemidler som er beregnet for bruk på enten vedlikeholdsrengjør eller rengjøring før maling av malte og tre-rene flater. 

Det er lurt å velge vaskemiddel og maling fra samme produsent - da er du også sikker på at de fungerer godt sammen. 

Les også:

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Produsentenes vaskemidler er komponert for å fungere før maling – til forskjell fra grønnsåpe, Zalo og salmiakk.

– Med grønnsåpe risikerer du at det ligger igjen fettstoffer fra såpen i overflaten. Dette vil gi dårlig vedheft for malingen. Zalo skummer for mye og er vanskelig å skylle vekk uten å bruke store mengder vann, sier malermester Chresten Nielsen fra Beckers. 

Salmiakk mangler emulgator

Du bør heller ikke bruke salmiakk på malte flater eller flater som skal males.

Salmiakk inneholder ammoniakk, og dette vil kunne matte ned malte flater og ødelegge malingsfilmen. Ammoniakken fjerner heller ikke fettet, den finfordeler det ut på flaten. Grunnen er at salmiakk mangler emulgator som løser opp fettpartiklene. 

- Også malingprodusentenes vaskemidler inneholder ammoniakk, men i tillegg en emulgator. De inneholder også andre stoffer som fjerner andre typer skitt og smuss fra flaten, sier han.

 

Les også:

Få rett og nymalt vegg på 1-2-3 med smartpanel

Nå trenger du ikke lenger gips- eller sponplater for å skape slette og rette vegger. Nå finnes endelig veggplater som til og med er ferdigmalt i...

- Malingprodusentenes vaskemidler inneholder ammoniakk og emulgator som binder fett, og flere stoffer som fjerner andre typer skitt og smuss fra flaten, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

Treverk eksponeres for mange typer skitt fra omgivelsene: Sot fra peisen og stearinlys, vanlig møkk, nikotin, støv og stekefett er noe av de vanligste forurensingene på flater som skal males. Men treverk skitnes også til «innenfra».

Inne i selve treverket finns stoffer vandrer til overflaten og får den til å gulne. Disse ligniner og tanniner skal også vaskes vekk før ommaling. For noen kanskje det holder med å vaske grundig, i stedet for å male!

- Et mørkt og gulnet treverk vil kunne se mye lysere ut etter en real vask, sier Audun Klauseie.

Vask nytt treverk - få bedre heft

Nytt treverk bør også vaskes før det males. Det gir jevnere sug, fjerner transportskitt og åpner treporene slik at malingen hefter bedre til overflaten.

Lars-Petter Rustan, salgsjef håndverk hos utstyrsleverandøren Jordan, anbefaler at flatene vaskes regelmessig også etter at de er malt. Det vil gjøre at malingen holder lenger.

Les også:

Slik får du skreddersydd ferdighus

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

- Spesielt viktig er det å vaske ting du tar i mye, slik som dører, kjøkkenskap, dørkarmer, stoler og lignende. Grunnen er at fingrene våre har et tynt lag med naturlig fingerfett på seg, og det vil kunne løse opp maling og lakk over tid.

- Bruk en rengjøringsklut av mikrofiber som kommer til overalt. Før maling brukes en grov klut, og etter maling en fin klut, avslutter han.

Kilde: Ifi.no

4. september 2014
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Fargeglede - akkurat nå

Maling og farge På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Maling og farge Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

Å bo med farger

Maling og farge Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

5 grunner til å grunne

Maling og farge Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Riktig stell av malerutstyret

Maling og farge Stell godt med malerutstyret, og du kan spare deg både penger og irritasjon.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Heksesot forekommer oftest om vinteren

Maling og farge Vil du unngå heksesot, bør du la oppussingsprosjektet vente til våren.

Hva er heksesot?

Maling og farge Heksesot er et nytt fenomen, men hva er det egentlig?

Slik maler du gammelt trepanel

Maling og farge Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Maling og farge Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Maling og farge Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.