Før du setter i gang med malingen bør du rengjøre med malervask.
Før du setter i gang med malingen bør du rengjøre med malervask. Bilde: Getty Images

Skal du male? Bruk malervask!

Maling og farge

Det finnes  gode grunner til at man ikke skal bruke et hvilket som helst rengjøringsmiddel fra skapet før malearbeid. Bruk malervask, så slipper du å risikere å måtte gjøre jobben om igjen!

Zalo passer best til oppvask, og grønnsåpe fungerer utmerket på lutede gulv og møbler. Salmiakk har du sikkert også i skapet, men det fungerer best til å fjerne vond lukt og løse opp fettstoffer i avløpet. 

Når du skal male bør du først bruke en egnet malervask!

En flate som skal males må være ren, tørr og fast, er rådet fra malingprodusentene. Det innebærer at alt malearbeid må starte med rengjøring – også når nytt treverk skal males.

- Er flaten dårlig rengjort, kan du slite med vedheften etterpå. Du kanskje til og med kan ta med neglen og løfte malingen fra flaten, sier Audun Klauseie i Alanor. 

Bruk malervask fra produsent

Alle malingsprodusenter lager vaskemidler som er beregnet for bruk på enten vedlikeholdsrengjør eller rengjøring før maling av malte og tre-rene flater. 

Det er lurt å velge vaskemiddel og maling fra samme produsent - da er du også sikker på at de fungerer godt sammen. 

Produsentenes vaskemidler er komponert for å fungere før maling – til forskjell fra grønnsåpe, Zalo og salmiakk.

– Med grønnsåpe risikerer du at det ligger igjen fettstoffer fra såpen i overflaten. Dette vil gi dårlig vedheft for malingen. Zalo skummer for mye og er vanskelig å skylle vekk uten å bruke store mengder vann, sier malermester Chresten Nielsen fra Beckers. 

Salmiakk mangler emulgator

Du bør heller ikke bruke salmiakk på malte flater eller flater som skal males.

Salmiakk inneholder ammoniakk, og dette vil kunne matte ned malte flater og ødelegge malingsfilmen. Ammoniakken fjerner heller ikke fettet, den finfordeler det ut på flaten. Grunnen er at salmiakk mangler emulgator som løser opp fettpartiklene. 

- Også malingprodusentenes vaskemidler inneholder ammoniakk, men i tillegg en emulgator. De inneholder også andre stoffer som fjerner andre typer skitt og smuss fra flaten, sier han.

 

- Malingprodusentenes vaskemidler inneholder ammoniakk og emulgator som binder fett, og flere stoffer som fjerner andre typer skitt og smuss fra flaten, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

Treverk eksponeres for mange typer skitt fra omgivelsene: Sot fra peisen og stearinlys, vanlig møkk, nikotin, støv og stekefett er noe av de vanligste forurensingene på flater som skal males. Men treverk skitnes også til «innenfra».

Inne i selve treverket finns stoffer vandrer til overflaten og får den til å gulne. Disse ligniner og tanniner skal også vaskes vekk før ommaling. For noen kanskje det holder med å vaske grundig, i stedet for å male!

- Et mørkt og gulnet treverk vil kunne se mye lysere ut etter en real vask, sier Audun Klauseie.

Vask nytt treverk - få bedre heft

Nytt treverk bør også vaskes før det males. Det gir jevnere sug, fjerner transportskitt og åpner treporene slik at malingen hefter bedre til overflaten.

Lars-Petter Rustan, salgsjef håndverk hos utstyrsleverandøren Jordan, anbefaler at flatene vaskes regelmessig også etter at de er malt. Det vil gjøre at malingen holder lenger.

- Spesielt viktig er det å vaske ting du tar i mye, slik som dører, kjøkkenskap, dørkarmer, stoler og lignende. Grunnen er at fingrene våre har et tynt lag med naturlig fingerfett på seg, og det vil kunne løse opp maling og lakk over tid.

- Bruk en rengjøringsklut av mikrofiber som kommer til overalt. Før maling brukes en grov klut, og etter maling en fin klut, avslutter han.

Kilde: Ifi.no

4 september 2014

8 eksperttips for å velge riktig farge og tapet

Når du vet hva du liker, er halve jobben gjort. Her kommer noen tips om hvordan du skal finne fram i jungelen av tapet og farger.

Derfor bør du male panelet nå i vinter

Den kalde årstiden er perfekt for å male panel. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Derfor bør du velge malervask fremfor Zalo, grønnsåpe og salmiakk

Glem Zalo, salmiakk og grønnsåpe når du skal rengjøre veggen før maling - det beste resultatet får du ved å bruke malervask.

Derfor bommer du på fargevalget når du skal male veggene

Det er mange som bommer på fargene når de skal male veggen. Helt unødvendig, mener ekspertene.

Slik velger du riktig veggmaling

Å male en vegg eller flere, er en lett oppussingsjobb, men for å få et godt resultat må du velge riktig veggmaling.

5 feil du må unngå når du skal male

Når du skal male, er det viktig å vite hvordan du skal gå fram for å få det beste resultatet. Her er nybegynnerfeilene du må unngå.

Utsøkte valg for utsatte vegger

Veggene i gangen må tåle en støyt. Her er en rask guide for alle som er usikre på hva som passer best på veggene i sin gang.

Slik oppbevarer du maling

Her får du ekspertenes beste tips til hvordan du bør oppbevare malingsspann som er åpnet.

Denne penselen bør du velge når du skal male

Det florerer av malingspensler i ulike kvaliteter og til ulike priser i butikkene. Men vet du egentlig hvor stor forskjellen er mellom en god og dårlig...

Slik pusser du opp mest effektivt

Unngå sløsing av både tid og penger når du skal male hjemme. Vi viser deg hvordan du pusser opp i en fei!

Dette er 2017s hotteste farger til veggene

Det er lett å velge trendy veggmaling når valgene er så varierte.

Tabbene du må unngå når du skal velge veggfarge

Det er ikke bare enkelt å velge veggfarge. Disse tabbene bør du unngå før du setter i gang med malingen.

Dette endrer vi på når vi skal selge boligen

Mange pusser opp boligen annerledes når de selv skal bo der, enn hva de gjør når de pusser opp for å selge den.

Advarer mot støvmasker på menn med skjegg

Har du skjegg og pusser opp med vanlig støvmaske? Da lever du farlig.

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...