Før du setter i gang med malingen bør du rengjøre med malervask.
Før du setter i gang med malingen bør du rengjøre med malervask. Bilde: Getty Images

Skal du male? Bruk malervask!

Maling og farge

Det finnes  gode grunner til at man ikke skal bruke et hvilket som helst rengjøringsmiddel fra skapet før malearbeid. Bruk malervask, så slipper du å risikere å måtte gjøre jobben om igjen!

Zalo passer best til oppvask, og grønnsåpe fungerer utmerket på lutede gulv og møbler. Salmiakk har du sikkert også i skapet, men det fungerer best til å fjerne vond lukt og løse opp fettstoffer i avløpet. 

Når du skal male bør du først bruke en egnet malervask!

En flate som skal males må være ren, tørr og fast, er rådet fra malingprodusentene. Det innebærer at alt malearbeid må starte med rengjøring – også når nytt treverk skal males.

- Er flaten dårlig rengjort, kan du slite med vedheften etterpå. Du kanskje til og med kan ta med neglen og løfte malingen fra flaten, sier Audun Klauseie i Alanor. 

Bruk malervask fra produsent

Alle malingsprodusenter lager vaskemidler som er beregnet for bruk på enten vedlikeholdsrengjør eller rengjøring før maling av malte og tre-rene flater. 

Det er lurt å velge vaskemiddel og maling fra samme produsent - da er du også sikker på at de fungerer godt sammen. 

Produsentenes vaskemidler er komponert for å fungere før maling – til forskjell fra grønnsåpe, Zalo og salmiakk.

– Med grønnsåpe risikerer du at det ligger igjen fettstoffer fra såpen i overflaten. Dette vil gi dårlig vedheft for malingen. Zalo skummer for mye og er vanskelig å skylle vekk uten å bruke store mengder vann, sier malermester Chresten Nielsen fra Beckers. 

Salmiakk mangler emulgator

Du bør heller ikke bruke salmiakk på malte flater eller flater som skal males.

Salmiakk inneholder ammoniakk, og dette vil kunne matte ned malte flater og ødelegge malingsfilmen. Ammoniakken fjerner heller ikke fettet, den finfordeler det ut på flaten. Grunnen er at salmiakk mangler emulgator som løser opp fettpartiklene. 

- Også malingprodusentenes vaskemidler inneholder ammoniakk, men i tillegg en emulgator. De inneholder også andre stoffer som fjerner andre typer skitt og smuss fra flaten, sier han.

 

- Malingprodusentenes vaskemidler inneholder ammoniakk og emulgator som binder fett, og flere stoffer som fjerner andre typer skitt og smuss fra flaten, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

Treverk eksponeres for mange typer skitt fra omgivelsene: Sot fra peisen og stearinlys, vanlig møkk, nikotin, støv og stekefett er noe av de vanligste forurensingene på flater som skal males. Men treverk skitnes også til «innenfra».

Inne i selve treverket finns stoffer vandrer til overflaten og får den til å gulne. Disse ligniner og tanniner skal også vaskes vekk før ommaling. For noen kanskje det holder med å vaske grundig, i stedet for å male!

- Et mørkt og gulnet treverk vil kunne se mye lysere ut etter en real vask, sier Audun Klauseie.

Vask nytt treverk - få bedre heft

Nytt treverk bør også vaskes før det males. Det gir jevnere sug, fjerner transportskitt og åpner treporene slik at malingen hefter bedre til overflaten.

Lars-Petter Rustan, salgsjef håndverk hos utstyrsleverandøren Jordan, anbefaler at flatene vaskes regelmessig også etter at de er malt. Det vil gjøre at malingen holder lenger.

- Spesielt viktig er det å vaske ting du tar i mye, slik som dører, kjøkkenskap, dørkarmer, stoler og lignende. Grunnen er at fingrene våre har et tynt lag med naturlig fingerfett på seg, og det vil kunne løse opp maling og lakk over tid.

- Bruk en rengjøringsklut av mikrofiber som kommer til overalt. Før maling brukes en grov klut, og etter maling en fin klut, avslutter han.

Kilde: Ifi.no

4 september 2014

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Indigo er årets trendfarge 2013

Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan...

Slik maler du baderommet

Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...