Slik lykkes du med tapetsering og maling

Maling og farge

– Grunnarbeid, grunnarbeid, grunnarbeid! sier Vi i Villas ekspert, malermester Ken Kennard, og deler sine beste tips for maling og tapetsering med oss.

..med tapetsering

1. Grunnflaten skal være jevn. De nye non-woven-tapetene er lette å tapetsere med ettersom man limer direkte på veggen, men de krever også et feilfritt underlag. Buler den gamle tapeten  når du vasker eller maler den må du først lime den fast eller rive av og sparkle overflaten.

2. Mal derfor veggen først så får tapeten bedre feste på en bredsparklet vegg. Eventuelle glipper mellom tapetlengdene som skal settes kant-i-kant synes mindre om du maler veggen i samme farge som tapetens bunnfarge.


Ken Kennard, malerekspert, Vi i Villa

3. Begynn i rett ende. Tidligere skulle man alltid begynne å tapetsere ved vinduet for å slippe skyggekanter. Men i dag, da de fleste tapetene settes kant-i-kant spiller det ikke noen rolle hvor man begynner.

4. Bruk riktig lim. Glem heller ikke å kontrollere at du har fått riktig tapetlim! Papir-, vinyl- og non-woventapeter krever helt forskjellige limtyper.

...med maling

1.Pass på at underlaget er jevnt. Dersom hele veggen må bredsparkles, kan det være en god ide å få profesjon­ell hjelp. En annen løsning kan være Vegg­fornyeren, en kraftig, tapetlignende vev som «tryller» bort de fleste ujevnheter og kan brukes til å dekke malt glassfiberstrie.

2. Rengjør grundig. Vask godt med salmiakkvann eller kraftvask, sparkle og slipe dersom det trengs. Begynn alltid med å male taket og fortsett nedover for å avslutte med lister. Glem ikke å dekke til møbler og gulv slik at du slipper et kjedelig etterarbeid.

3.Bruk riktig maskeringstape. Noen koster litt mer, men du får til gjengjeld skarpe kanter. Det finnes til og med UV-bestandig tape for vindus­maling som kan sitte fast i opptil 2 ­måneder uten å sette seg fast.

Les også:

Dette badet ble nytt for under 10.000 kroner!

Budsjettet var begrenset, men fantasien og tiltakslysten var stor. Se hvordan Irlin og Lars tryllet frem det tidsriktige nye badet, både kjapt og...

Godt verktøy er halve jobben.

Sats på kvalitetspensler og ruller, ha alltid et skarpt blad i tapetkniven og lån/lei et tapetbord dersom du skal sette opp vinyl- eller papirtapeter.

Tips: Prøvetapetser på nettet, se for eksempel www.borastapeter.se

Anbefalt av redaksjonen

08 februar 2011
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no