Bilde: Colourbox

Slik maler du taket

Maling og farge
Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Etter vintrer med mye fyring og bruk av stearinlys, er kanskje taket ikke lenger like rent og pent som før. Røyker du i tillegg innedørs, vil tjære og nikotin også ha satt sine spor.

Du kan selvsagt forsøke å vaske, men ofte vil det føre til et enda mer skjoldete resultat enn da du startet. Det beste er ofte å male på nytt.

Vask underlaget først
Begynn med å rengjøre området du skal male. Det gjør ikke noe om det blir litt skjoldete siden du likevel skal male over. Det viktigste er at du får fjernet støv, skitt og fett.

Det kan du gjøre ved for eksempel å bruke Jotun Husvask. Vær oppmerksom på at dette er et middel beregnet på utendørs bruk og forsiktighet må utvises om du bruker denne inne. Vær påpasselig med å vaske et mindre område først for å se om materialet tåler middelet, og sørg for å vaske over med rent vann etterpå.

Hvis du skal male et nytt tak, holder det at du fjerner støv fra platene.

Utbedre underlaget
Skitt og misfarging er kanskje ikke det eneste som er galt med taket. Ta en grundig titt og se om det er noe du burde utbedre før du går i gang med å male. Løs maling bør fjernes, og sår og sprekker kan jevnes ut med sparkel. Husk bare å fjerne støvet etter sliping.

Les også:

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

Se også hva som er brukt av maling tidligere. Det kan være at du bør grunne før du maler.


Unngå skjolder: Mal hele taket i en omgang, ta heller pauser mellom hvert strøk.

– Er underlaget tidligere behandlet med blank eller halvblank oljemaling, må du først behandle taket med Jotun Heftgrunning V akryl for å sikre tilstrekkelig heft. Alternativt kan Jotun Grunning for sperring/isolering påføres i ett strøk dersom det er fare for gjennomblødning av nikotin, sot o.l., anbefaler Jotun på sine nettsider.

Nå kan du male
Når underlaget er klart, kan du sette i gang med å male. Før du setter i gang, kan du godt skru ned temperaturen noe i rom du skal male. Varm luft stiger, og det er ikke alltid gunstig når du maler tak.

– Når man skal male taket er det en fordel at temperaturen ikke er for høy. Høy temperatur kan føre til at malingen tørker for raskt. Dette kan føre til oppriving i halvtørr maling og resultatet blir skjoldete, hevder Jotun.

De anbefaler også at du begynner å male fra den lyseste kortsiden av rommet. Da er det enklere å se hvilke flater som er malte og eventuelle flekker du har gått glipp av.

– Umalte flekker, også kalt helligdager, vil synes som matte flekker i den blanke malingen. Selv matte malinger er blanke før de tørker.

Du kan lese mer om teknikker for takmaling her.

Les også:

Slik maler du listverk

Med riktig utstyr og fremgangsmåte er det ikke vanskelig å male listverk.

Mal nå - unngå heksesot
Virker jobber mer krevende enn du hadde tenkt? Ikke mist motet. Et grundig forarbeid er tidkrevende i det korte løp, men sparer deg tid på sikt da resultatet blir bedre og mer langvarig.

Uansett bør du ikke utsette arbeidet mer enn høyst nødvendig. Våren er nemlig det beste tidspunktet å male innendørs.

- Oppussing om våren er det optimale om du vil unngå heksesot, sier David Hauer, rådgiver i Mycoteam.

27 mars 2011
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no