De kalde månedene januar, februar og mars er perfekte for å male panel og annet treverk. Grunnen er at treverket er på sitt tørreste.
De kalde månedene januar, februar og mars er perfekte for å male panel og annet treverk. Grunnen er at treverket er på sitt tørreste. Bilde: Chera Westman/ifi.no

Derfor bør du male panelet nå i vinter

Maling og farge

Den kalde årstiden er perfekt for å male panel. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Skal du male panel eller annet treverk, bør du ikke vente for lenge og få jobben gjort i løpet av de neste månedene. Da er nemlig sjansen for at det sprekker opp senere minst. 

Treverket trekker seg sammen

I de kalde månedene januar, februar og mars er treverket i hus og hytter på sitt tørreste. Grunnen er at det er kaldt ute og at vi varmer opp boligene våre.

Dette gir drømmeforhold for deg som skal male panel eller annet treverk. Når luftfuktigheten er på sitt laveste, trekker treverket seg sammen. 

Maler du treverket da, minsker sjansen for skjemmende krympesprekker etterpå. Da vil du også få behandlet den lille millimeteren med overlapp som panelet dekker når det holder normal tykkelse.

Les også:

Gode tips når du skal male tak

Når du skal male tak, gjelder det å ha utstyret og teknikken i orden. Her gir malermesteren gode tips på veien!

Derfor bør du ikke male panel om sommeren

I sommermånedene trekker treverk til seg fukt igjen, og det vil ese ut. Det er fordi tre er et levende naturprodukt som krymper og sveller i takt med luftfuktigheten.

Maler du i de varme månedene, når det er mye fukt i treverket, er det større sjanse for at du får synlige krympesprekker i det malte panelet når det trekker seg sammen igjen.

Du gjør derfor lurt i å få unnagjort jobben nå i vintermånedene.

– En annen fordel med å male om vinteren er at det er lettere å holde riktig temperatur i rommet. Med 18-20 grader inne, vil du få lenger åpningstid på malingen, noe som betyr at du kan jobbe lenger med den.

– På varme sommerdager tørker vanntynnbar maling raskt. På malingsspannet vil det stå hva slags temperatur som er best, sier malermester hos Alliero, Cecilie Marie Ski Breen til ifi.no. 

Les også:

Tabbene du må unngå når du skal velge veggfarge

Det er ikke bare enkelt å velge veggfarge. Disse tabbene bør du unngå før du setter i gang med malingen.

Slik maler du panel

1. Vask panelet med trerens for ubehandlet panel, og husvask eller interiørvask for tidligere malt panel.  Skyll godt med rent vann.

2. Fest maskeringstape på de stedene du ikke vil ha maling. Dekk gulvet med dekkpapp eller malerfilt.

3. Grunn panelet med kvist- og sperregrunning før det males, for å unngå gjennomblødning.

Dette gjelder både umalt og tidligere malt panel der du ser flekker fra kvister gjennom den eksisterende malingen. Grunningen er særlig viktig hvis du skal male med en lys farge.

4. Slå malingen over i en bøtte med riller på innsiden. Påfør så malingen i to strøk med tilstrekkelig tørketid imellom.

Bruk en rull montert på forlengerskaft. Da går jobben raskere, og du får på et jevnt og godt sjikt med maling. Bruk en fordriver eller en flat pensel til å glatte ut rullestrukturen.

Les også:

Gode tips når du skal male veggene inne

Har du tenkt å bruke regnværsdager til å male veggene inne i sommer? Da bør du få med deg disse tipsene fra malermesteren.

Kilde: ifi.no

13. januar 2017
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Fargeglede - akkurat nå

Maling og farge På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Maling og farge Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

Å bo med farger

Maling og farge Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

5 grunner til å grunne

Maling og farge Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Riktig stell av malerutstyret

Maling og farge Stell godt med malerutstyret, og du kan spare deg både penger og irritasjon.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Heksesot forekommer oftest om vinteren

Maling og farge Vil du unngå heksesot, bør du la oppussingsprosjektet vente til våren.

Hva er heksesot?

Maling og farge Heksesot er et nytt fenomen, men hva er det egentlig?

Slik maler du gammelt trepanel

Maling og farge Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Maling og farge Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Maling og farge Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.