De kalde månedene januar, februar og mars er perfekte for å male panel og annet treverk. Grunnen er at treverket er på sitt tørreste.
De kalde månedene januar, februar og mars er perfekte for å male panel og annet treverk. Grunnen er at treverket er på sitt tørreste. Bilde: Chera Westman/ifi.no

Derfor bør du male panelet nå i vinter

Maling og farge

Den kalde årstiden er perfekt for å male panel. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Skal du male panel eller annet treverk, bør du ikke vente for lenge og få jobben gjort i løpet av de neste månedene. Da er nemlig sjansen for at det sprekker opp senere minst. 

Treverket trekker seg sammen

I de kalde månedene januar, februar og mars er treverket i hus og hytter på sitt tørreste. Grunnen er at det er kaldt ute og at vi varmer opp boligene våre.

Dette gir drømmeforhold for deg som skal male panel eller annet treverk. Når luftfuktigheten er på sitt laveste, trekker treverket seg sammen. 

Maler du treverket da, minsker sjansen for skjemmende krympesprekker etterpå. Da vil du også få behandlet den lille millimeteren med overlapp som panelet dekker når det holder normal tykkelse.

Derfor bør du ikke male panel om sommeren

I sommermånedene trekker treverk til seg fukt igjen, og det vil ese ut. Det er fordi tre er et levende naturprodukt som krymper og sveller i takt med luftfuktigheten.

Maler du i de varme månedene, når det er mye fukt i treverket, er det større sjanse for at du får synlige krympesprekker i det malte panelet når det trekker seg sammen igjen.

Du gjør derfor lurt i å få unnagjort jobben nå i vintermånedene.

– En annen fordel med å male om vinteren er at det er lettere å holde riktig temperatur i rommet. Med 18-20 grader inne, vil du få lenger åpningstid på malingen, noe som betyr at du kan jobbe lenger med den.

– På varme sommerdager tørker vanntynnbar maling raskt. På malingsspannet vil det stå hva slags temperatur som er best, sier malermester hos Alliero, Cecilie Marie Ski Breen til ifi.no. 

Slik maler du panel

1. Vask panelet med trerens for ubehandlet panel, og husvask eller interiørvask for tidligere malt panel.  Skyll godt med rent vann.

2. Fest maskeringstape på de stedene du ikke vil ha maling. Dekk gulvet med dekkpapp eller malerfilt.

3. Grunn panelet med kvist- og sperregrunning før det males, for å unngå gjennomblødning.

Dette gjelder både umalt og tidligere malt panel der du ser flekker fra kvister gjennom den eksisterende malingen. Grunningen er særlig viktig hvis du skal male med en lys farge.

4. Slå malingen over i en bøtte med riller på innsiden. Påfør så malingen i to strøk med tilstrekkelig tørketid imellom.

Bruk en rull montert på forlengerskaft. Da går jobben raskere, og du får på et jevnt og godt sjikt med maling. Bruk en fordriver eller en flat pensel til å glatte ut rullestrukturen.

Kilde: ifi.no

13 januar 2017

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Mal med helsa i behold

Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Indigo er årets trendfarge 2013

Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan...

Slik maler du baderommet

Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

Gode tips når du skal male tak

Når du skal male tak, gjelder det å ha utstyret og teknikken i orden. Her gir malermesteren gode tips på veien!

14 fantastiske DIY-prosjekter med gullspray

Ikke alt som glitrerer er gull, sies det, men det går faktisk an å få det meste til å glitre som gull. Her er 14 eksempler på hvor utrolig fint interiør...