Bilde: iStockphoto

Tabbene du må unngå når du skal velge veggfarge

Maling og farge

Det er ikke bare enkelt å velge veggfarge. Disse tabbene bør du unngå før du setter i gang med malingen. 

Flere og flere velger mer farger på veggene. Men det er ikke alle som synes det er like enkelt å vite hvilken farge de skal gå for. Heldigvis finnes det mange gode råd for dem som er usikre.

Disse tabbene bør du unngå når du skal velge farge til veggen:

1. Ikke forhast deg!

Det er lett å bli ivrig når man ser en farge man liker i magasiner eller finner inspirasjon på nettet. Men du bør ikke løpe til nærmeste fargehandler og kjøpe litervis av maling.

Husk at fargen ikke vil se lik ut hos deg. Finn derfor flere fargeprøver og ta deg god tid.

2. Glemme gulv og interiør

Husk at veggen er en del av en større helhet. Den skal stå godt til resten av elementene i rommet. Du bør særlig ta hensyn til gulvet, da det utgjør en stor flate. Du bør velge en veggfarge som står fint til gulvets lød og karakter.

Les også:

Her får du hjelp til å velge riktig tapet!

Høsten byr på mange nye tapettrender. Det finnes i tillegg flere forskjellige typer tapet å velge mellom – vi forklarer hva som skiller dem og hva du...

Ta alltid hensyn til gulvet når du velger farge til veggene. Foto: Skattekammeret

Gulvet vil dessuten påvirke hvordan veggfargen blir seende ut. Test derfor alltid fargen mot gulvet. Glem heller ikke å ta hensyn til møbler og annen innredning.

3. Ikke male oppstrøksprøver

Du må ikke glemme å male oppstrøkprøver FØR du kjøper inn maling. Da unngår du overraskelser når malingen kommer opp på veggen. Den vil nemlig se helt annerledes ut på den store veggen, enn den gjør på den lille fargeprøven.

Mal alltid oppstrøksprøver, så du ser hvordan fargen vil se ut på veggen – og mot gulvet. Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Mal gjerne en stor plate du kan flytte rundt på, slik at du ser fargen i ulike deler av rommet. Plasser den langs gulvet, ved siden av vinduet og ved den åpne døren inn til naborommet. Da ser du hvordan den påvirkes av omgivelsene.

Les også:

8 geniale husmortriks du ikke vil gå glipp av

Vi har samlet 8 uunnværlige husmortriks som gjør hverdagen din enklere.

4. Ignorere struktur og glansgrad

Overflatens struktur og malingens glansgrad påvirker hvordan fargen vil oppfattes. Derfor må du teste fargen på et mest mulig likt underlag som veggflaten du skal male.

Forsøk også å male oppstrøksprøver i den glansgraden du ønsker på veggen. Lik farge med ulik glansgrad kan se helt forskjellig ut.

5. Studere fargen i kun ett lys

Farger påvirkes i stor grad av lys. La derfor fargeprøven henge på veggen i minst ett døgn, og se hvordan den forandrer seg med dagslys, kveldslys og lampelys. 

Kilde: Ifi.no

26 august 2016
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...