Fargetemperatur påvirker interiøret. Vær bevisst når du velger farge.
Fargetemperatur påvirker interiøret. Vær bevisst når du velger farge. Bilde: Pixabay

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

De fleste av oss har hørt om begrepet ”varme og kalde” farger. Men ikke alle har helt oversikt hva som avgjør om en farge skal regnes som kald eller varm. En som derimot har oversikt, er Kine Angelo, interiørarkitekt og fargeekspert ved NTNU.

Hun forklarer grundig hva som avgjør en farges temperatur, i denne saken hos IFI.no.

Angelo viser til fargehjulet (se illustrasjon) og markerer skillet mellom varme og kalde farger med en strek. På den varme siden ligger de gule og røde fargene; gulgrønt, gult, guloransje, oransje, rødoransje og rødt. På den kalde siden finner vi de blåaktige fargene og grønt; rødfiolett, fiolett, blåfiolett, blå, blågrønn og grønn.

Lagre dette bildet hvis du trenger en huskelapp på kalde og varme farger. (Illustrasjon: Kine Angelo/NTNU)

Les også:

Resirkulert møbeltrend

Interiørtrendene er stadig i endring. Det sies at en manns søppel kan være en annen manns skatt. Og lite er vel mer i tiden nå, enn gjenbruk av gammel...

 

Les også: Derfor bommer du på fargevalget når du maler veggene

 

Varme og kalde varianter av varme og kalde farger

Men systemet er riktignok litt mer nyansert, for man snakker også om ”varme og kalde rødfarger og blåtoner.” Altså varme og kalde varianter av farger som i utgangspunktet enten er varme eller kalde. Forvirrende?

– ”Varme og kalde rødtoner” går på om det røde går mot gult eller blått. Varme farger har mer gult i seg, mens kjølige farger har mer blått. Det samme prinsippet gjelder i blåfarger. Blått som går mot rødt oppleves kaldere enn blått som heller mot gult; altså grønnlige blåfarger, forklarer Angelo.

Les også:

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer...

Tommelfingerregelen er altså at farger oppleves kaldere når de drar i retning av blått og varmere når de drar i retning av gult.

Duse og gråaktige farger

Men hva skjer når fargene blir gråaktige? Nå om dagen brukes det mye duse/slørete nyanser i interiørmaling. Påvirker det fargetemperaturen?

– Mange forveksler fargetemperatur med om fargen oppleves som behagelig eller ubehagelig. Men det er to forskjellige ting. Jeg tror at mer dempede farger kan oppleves noe lunere og roligere enn de kulørsterke fargene, sier Angelo, og forklarer:

– Det handler om hvordan vi oppfatter ting. Farger med mindre kulørstyrke stimulerer ikke synsapparatet vårt så mye som farger med mye kulørstyrke. Sterke farger og kulører krever mye av vår oppmerksomhet, mens mer dempede og nøytrale farger oppleves som «bakgrunn», forteller fargeeksperten.

Interessert i farger? Her er høstens hotteste nyanser

Les også:

– Hvordan komponerer man sitt drømmekjøkken?

Kan hvem som helst sette sammen et funksjonelt og moderne kjøkken? Vår interiørekspert svarer.

 

Geografi og kultur påvirker også fargeopplevelsen

En tredje faktor som spiller inn i hvordan vi opplever farger, er hvem vi er og hvor vi kommer fra.

– Her i Norden opplever vi varme farger som behagelige fordi vi forbinder dem med ly mot det kalde klima. Mens i varme strøk oppleves ofte de kalde fargene som mest behagelige, fordi de forbindes som svalende ly mot heten, avslutter Angelo.

 

Vil du ha flere fargerike tips og triks? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

18 oktober 2017
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du kan få det.

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan...

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

Gode tips når du skal male tak

Maling og farge Når du skal male tak, gjelder det å ha utstyret og teknikken i orden. Her gir malermesteren gode tips på veien!