Varme og kalde farger – enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger  ”varme” eller ”kalde”?

De fleste av oss har hørt om begrepet ”varme og kalde” farger. Men ikke alle har helt oversikt hva som avgjør om en farge skal regnes som kald eller varm. En som derimot har oversikt, er Kine Angelo, interiørarkitekt og fargeekspert ved NTNU.

Hun forklarer grundig hva som avgjør en farges temperatur, i denne saken hos IFI.no.

Angelo viser til fargehjulet (se illustrasjon) og markerer skillet mellom varmt og kaldt med en strek. På den varme siden ligger de gule og røde fargene; gulgrønt, gult, guloransje, oransje, rødoransje og rødt. På den kalde siden finner vi de blåaktige fargene og grønt; rødfiolett, fiolett, blåfiolett, blå, blågrønn og grønn.

Lagre dette bildet hvis du trenger en huskelapp. (Illustrasjon: Kine Angelo/NTNU)

Les også: Derfor bommer du på fargevalget når du maler veggene

Varme og kalde varianter

Men systemet er riktignok litt mer nyansert, for man snakker også om ”varme og kalde rødfarger og blåtoner.” Altså varme og kalde varianter som i utgangspunktet enten er varme eller kalde. Forvirrende?

– ”Varme og kalde rødtoner” går på om det røde går mot gult eller blått. Varme farger har mer gult i seg, mens kjølige farger har mer blått. Det samme prinsippet gjelder i blåfarger. Blått som går mot rødt oppleves kaldere enn blått som heller mot gult; altså grønnlige blåfarger, forklarer Angelo.

Tommelfingerregelen er altså at farger oppleves kaldere når de drar i retning av blått og varmere når de drar i retning av gult.

Duse og gråaktige farger

Men hva skjer når de blir gråaktige? Nå om dagen brukes det mye duse/slørete nyanser i interiørmaling. Påvirker det fargetemperaturen?

– Mange forveksler fargetemperatur med om den oppleves som behagelig eller ubehagelig. Men det er to forskjellige ting. Jeg tror at mer dempede farger kan oppleves noe lunere og roligere enn de kulørsterke fargene, sier Angelo, og forklarer:

– Det handler om hvordan vi oppfatter ting. De med mindre kulørstyrke stimulerer ikke synsapparatet vårt så mye som de med mye kulørstyrke. Sterke farger og kulører krever mye av vår oppmerksomhet, mens mer dempede og nøytrale farger oppleves som «bakgrunn», forteller fargeeksperten.

Interessert i farger? Her er høstens hotteste nyanser

Geografi og kultur påvirker også fargeopplevelsen

En tredje faktor som spiller inn i hvordan vi opplever farger, er hvem vi er og hvor vi kommer fra.

– Her i Norden opplever vi varme farger som behagelige fordi vi forbinder dem med ly mot det kalde klima. Mens i varme strøk oppleves ofte de kalde fargene som mest behagelige, fordi de forbindes som svalende ly mot heten, avslutter Angelo.

Vil du ha flere fargerike tips og triks? Meld deg på vårt nyhetsbrev!