Bilde: Borge, Byggma, Nordsjö og Södra

Utsøkte valg for utsatte vegger

Maling og farge

Veggene i gangen må tåle en støyt. Her er en rask guide for alle som er usikre på hva som passer best på veggene i sin gang.

Veggene i gangen er utsatte: Her henger vi fra oss våte regnjakker og paraplyer tørkes. I tillegg er det lett å skubbe borti veggene når vi kommer tråkker inn med hendene fulle. 

Veggene i gangen bør derfor være enkle å vaske, ripefaste og motstandsdyktige mot slag og harde støtt. 

Hva som er riktig valg, avhenger av hvem som skal bruke gangen, og hvilken livsfase og aktivitetsnivå de er i. Samtidig vil farge- og materialvalg være et «statement» som sier noe om dem som bor i huset. 

Maling

Maling er en enkel måte å sette preg på en flate. Med maling får du også glans – eller fravær av glans. I en matt vegg gjenspeiles ikke farger fra omgivelsene på samme måte som i en blank flate.

Dermed kommer malingens egenfarge bedre frem, og du får et eksklusivt uttrykk. Matte malinger kan være sarte og ømfintlige, men også ripefaste og vaskbare.

Les også:

Gjør det selv: Hylla alle kan lage

Denne kvadrathylla er lett å lage. Det er ikke nødvendig med noe vanskelig saging. Du trenger ikke spesialverktøy, og du får gjort alt på ei helg....

– Maling er det mest robuste du kan ha på veggene, og det er fort gjort å male om. Velg gjerne en funksjonsmaling som tåler mye, så tar du fra starten høyde for slitasjen, sier Mette Dahl i Nordsjö til ifi.no. 

Tapet

Med tapet får veggen både farge og dybde. I entreen brukes gjerne et vaskbart tapet. Se etter merkingen på tapetet – det bør ha to vaskebølger eller mer, eller beskyttes med en klar, matt lakk.

– Vinyltapeter er ekstra vaskbare – noen kan til og med skrubbes. Det gjør at veggene ser pene ut mye lenger. Har tapetet i tillegg litt struktur i overflaten, hjelper det med å gjemme eventuelle skader som oppstår av for røff bruk, sier Birgit Torkildsby i Borge. 

Les også:

Flott trapp på tomten

En god utendørstrapp skal være lett å gå i og fungere så vel sommer som vinter. Her viser vi hvordan du planlegger trappen, og hvordan du lykkes!

Panel

Trepanel gir et hyggelig og lunt inntrykk. Samtidig er det et materiale som tåler en trøkk, og som bare blir vakrere med alderen.

– Treverk er en fornybar ressurs, med gode lydabsorberende egenskaper. Med panel på veggen står du fritt til å sette opp knagger og garderobeløsninger der du vil, og panelene er enkle å håndtere også for Hvermansen, sier Katharina Sølvberg hos Södra til ifi.no, og legger til:

– Panelene har profiler i stiler som passer alle, og kan males eller behandles etter eget ønske. De selges ferdig i alt fra ubehandlet til påført en transparent eller heldekkende behandling.

Plater

Veggplater med ferdig overflate er en superkjapp og enkel måte å forvandle et rom. De vanligste platene er tapetserte eller malte med freste spor og ser ut som trepanel. 

De festes til stenderverket, og skjøtes enkelt i hverandre. Skjøtene blir tilnærmet usynlige, og veggen fremstår med det utseende som ønskes, uten behov for sparkling, strimling eller maling. Fiks ferdig fra fabrikk, med andre ord.

Les også:

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

– Noen av våre ferdigbehandlede plater gir en solid og slitesterk overflate – som jo er veldig gunstig i et inngangsparti. Plater til tekniske rom og vaskerom kan også brukes i gangen. De tåler alt og får ingen skader ved røff hjemmebruk, sier Torunn Mangseth i Byggma.

– Dersom det er snakk om entreen i et stilfullt hjem som i hovedsak bebos av voksne, hadde jeg gått for ferdigtapetserte plater. Det gir en lun og lekker følelse straks du trer innenfor døren, sier hun.

Kilde: ifi.no

19 september 2016
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...