Bilde: Borge, Byggma, Nordsjö og Södra

Utsøkte valg for utsatte vegger

Maling og farge

Veggene i gangen må tåle en støyt. Her er en rask guide for alle som er usikre på hva som passer best på veggene i sin gang.

Veggene i gangen er utsatte: Her henger vi fra oss våte regnjakker og paraplyer tørkes. I tillegg er det lett å skubbe borti veggene når vi kommer tråkker inn med hendene fulle. 

Veggene i gangen bør derfor være enkle å vaske, ripefaste og motstandsdyktige mot slag og harde støtt. 

Hva som er riktig valg, avhenger av hvem som skal bruke gangen, og hvilken livsfase og aktivitetsnivå de er i. Samtidig vil farge- og materialvalg være et «statement» som sier noe om dem som bor i huset. 

Maling

Maling er en enkel måte å sette preg på en flate. Med maling får du også glans – eller fravær av glans. I en matt vegg gjenspeiles ikke farger fra omgivelsene på samme måte som i en blank flate.

Dermed kommer malingens egenfarge bedre frem, og du får et eksklusivt uttrykk. Matte malinger kan være sarte og ømfintlige, men også ripefaste og vaskbare.

– Maling er det mest robuste du kan ha på veggene, og det er fort gjort å male om. Velg gjerne en funksjonsmaling som tåler mye, så tar du fra starten høyde for slitasjen, sier Mette Dahl i Nordsjö til ifi.no. 

Tapet

Med tapet får veggen både farge og dybde. I entreen brukes gjerne et vaskbart tapet. Se etter merkingen på tapetet – det bør ha to vaskebølger eller mer, eller beskyttes med en klar, matt lakk.

– Vinyltapeter er ekstra vaskbare – noen kan til og med skrubbes. Det gjør at veggene ser pene ut mye lenger. Har tapetet i tillegg litt struktur i overflaten, hjelper det med å gjemme eventuelle skader som oppstår av for røff bruk, sier Birgit Torkildsby i Borge. 

Panel

Trepanel gir et hyggelig og lunt inntrykk. Samtidig er det et materiale som tåler en trøkk, og som bare blir vakrere med alderen.

– Treverk er en fornybar ressurs, med gode lydabsorberende egenskaper. Med panel på veggen står du fritt til å sette opp knagger og garderobeløsninger der du vil, og panelene er enkle å håndtere også for Hvermansen, sier Katharina Sølvberg hos Södra til ifi.no, og legger til:

– Panelene har profiler i stiler som passer alle, og kan males eller behandles etter eget ønske. De selges ferdig i alt fra ubehandlet til påført en transparent eller heldekkende behandling.

Plater

Veggplater med ferdig overflate er en superkjapp og enkel måte å forvandle et rom. De vanligste platene er tapetserte eller malte med freste spor og ser ut som trepanel. 

De festes til stenderverket, og skjøtes enkelt i hverandre. Skjøtene blir tilnærmet usynlige, og veggen fremstår med det utseende som ønskes, uten behov for sparkling, strimling eller maling. Fiks ferdig fra fabrikk, med andre ord.

– Noen av våre ferdigbehandlede plater gir en solid og slitesterk overflate – som jo er veldig gunstig i et inngangsparti. Plater til tekniske rom og vaskerom kan også brukes i gangen. De tåler alt og får ingen skader ved røff hjemmebruk, sier Torunn Mangseth i Byggma.

– Dersom det er snakk om entreen i et stilfullt hjem som i hovedsak bebos av voksne, hadde jeg gått for ferdigtapetserte plater. Det gir en lun og lekker følelse straks du trer innenfor døren, sier hun.

Kilde: ifi.no

19 september 2016

8 eksperttips for å velge riktig farge og tapet

Når du vet hva du liker, er halve jobben gjort. Her kommer noen tips om hvordan du skal finne fram i jungelen av tapet og farger.

Derfor bør du male panelet nå i vinter

Den kalde årstiden er perfekt for å male panel. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Derfor bør du velge malervask fremfor Zalo, grønnsåpe og salmiakk

Glem Zalo, salmiakk og grønnsåpe når du skal rengjøre veggen før maling - det beste resultatet får du ved å bruke malervask.

Derfor bommer du på fargevalget når du skal male veggene

Det er mange som bommer på fargene når de skal male veggen. Helt unødvendig, mener ekspertene.

Slik velger du riktig veggmaling

Å male en vegg eller flere, er en lett oppussingsjobb, men for å få et godt resultat må du velge riktig veggmaling.

5 feil du må unngå når du skal male

Når du skal male, er det viktig å vite hvordan du skal gå fram for å få det beste resultatet. Her er nybegynnerfeilene du må unngå.

Slik oppbevarer du maling

Her får du ekspertenes beste tips til hvordan du bør oppbevare malingsspann som er åpnet.

Denne penselen bør du velge når du skal male

Det florerer av malingspensler i ulike kvaliteter og til ulike priser i butikkene. Men vet du egentlig hvor stor forskjellen er mellom en god og dårlig...

Slik pusser du opp mest effektivt

Unngå sløsing av både tid og penger når du skal male hjemme. Vi viser deg hvordan du pusser opp i en fei!

Dette er 2017s hotteste farger til veggene

Det er lett å velge trendy veggmaling når valgene er så varierte.

Tabbene du må unngå når du skal velge veggfarge

Det er ikke bare enkelt å velge veggfarge. Disse tabbene bør du unngå før du setter i gang med malingen.

Dette endrer vi på når vi skal selge boligen

Mange pusser opp boligen annerledes når de selv skal bo der, enn hva de gjør når de pusser opp for å selge den.

Advarer mot støvmasker på menn med skjegg

Har du skjegg og pusser opp med vanlig støvmaske? Da lever du farlig.

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.