Unngå heksesot ved å utsette oppussing til våren.
Unngå heksesot ved å utsette oppussing til våren. Bilde: Mycoteam og Colourbox

Heksesot forekommer oftest om vinteren

Maling og farge

Vil du unngå heksesot, bør du la oppussingsprosjektet vente til våren.

Navnet til tross, heksesot er ikke betegnelse på en egen type sot. Derimot er det et relativt nytt og irriterende fenomen som kan dukke opp som skjemmende, sotlignende flekker i nye eller nyoppussede boliger.

Ettersom heksesoten, eller svertestøv som det også kalles, oppstår i forbindelse med oppussing, kan det være lurt å ta noen forhåndsregler før du går i gang med neste oppussingsprosjekt. Første råd er å la planene ligge - i alle fall i et halvt års tid. Vent til den kalde årstiden er over.

- Oppussing om våren er det optimale om du vil unngå heksesot, sier David Hauer i Mycoteam.


Her har heksesoten satt seg i taket. Foto: Mycoteam.

Dropp vinteroppussing

Til sammenligning er senhøst og vinter den verste tiden om du vil unngå plagen. På denne tiden av året er det nemlig flere faktorer som sammenfaller og legger forholdene spesielt til rette for utvikling av heksesoten.

- Det er spesielt to problemer forbundet med oppussing om vinteren. Det er mindre ventilasjon i boligen, siden man gjerne lufter mindre, og luftfuktigheten inne er lavere, forteller Hauer.

Man antar at svertestøv oppstår ved at tungt flyktige organiske forbindelser, såkalte SVOC-er, kobler seg sammen med ultrafine partikler og avsettes på spesielt utsatte steder som smale sprekker eller kalde eller elektrostatiske overflater. Om vinteren ligger forholdene særlig til rette for denne reaksjonen.

- Mindre ventilasjon og tørrere inneluft gjør at effekten mellom SVOC-er og sot forsterkes. Er luftfuktigheten høyere, slår de flyktige organiske forbindelsene seg heller sammen med vann i luften enn med sotpartikler, og problemet med heksesot reduseres betraktelig.

Små variasjoner

Dette er likevel ikke ensbetydende med at oppussing om vinteren automatisk vil føre til problemer.

- Det å pusse opp på vinteren kan gå bra, men det kan også føre til svertestøv. Av 60 nybygde leiligheter vil kanskje en eller to oppleve heksesot, så det er snakk om under fem prosent som får det. Problemet er at det er små variasjoner som skiller mellom boliger som får heksesoten og de som ikke opplever det, sier Hauer.

Det positive er at du selv kan kontrollere disse variasjonene til en viss grad, blant annet ved å utsette den største oppussingen til våren.

- Har du mye fyring i boligen kombinert med lite ventilasjon og produkter som avdamper, er sjansene mye større for å få heksesotproblemer. Fjerner du en av parameterne, reduserer du risikoen, sier Hauer.

Størrelsen på oppussingsprosjektet spiller også en viss rolle. Må du absolutt pusse opp i vinter, bør du altså velge deg et lite prosjekt.

- Jo større overflateareal du bytter ut, desto større er risikoen for heksesotplager.

Hva kan du gjøre for å unngå heksesot?

  • Unngå å pusse opp innendørs i den kalde årstiden, men vent til det blir varmt nok til at du kan lufte godt ut i lang tid. Her snakker vi dager og uker, ikke timer.
  • Hvis huset er nytt eller nyoppusset, bør du begrense sotkildene, dvs. unngå bruk av stearinlys og fyring med åpen peis.
  •  Hold en jevn temperatur innendørs, da heksesoten gjerne samler seg på kalde overflater.
  •  Etterisoler for å unngå kuldebroer, hvor heksesoten gjerne samler seg.
  •  Har du først har fått heksesotproblemer, er det viktig at overflatene vaskes godt med fettløsende midler før de males på nytt.
30 oktober 2009

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Indigo er årets trendfarge 2013

Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan...

Slik maler du baderommet

Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no