Fiks opp gamle møbler

Møbler

Fiks opp gamle møbler! Kombinasjonen gammelt og nytt er i trendy.


En gammel sekretær skal bringes tilbake til fordums prakt.
– Jeg merker at stadig flere velger å møblere hjemmene sine med gamle ting. Noen vil gjenbruke det gamle av miljøhensyn, mens andre vil ha det mest mulig hjemmekoselig, forteller Thomas Løvenskiold.

Den unge møbelsnekkeren har spesialisert seg på å restaurere gamle møbler, og har etter hvert fått mange spennende oppdrag.

– Det er ingen tvil om at møbler med noen år på baken har en kvalitet som du ikke finner på mange av dagens møbler. Selv om de kanskje er litt slitte og vaklevorne, er det ikke så store justeringer som skal til for at de fortsatt kan holde i mange år, sier Løvenskiold.

Litt detektiv
Flesteparten av møblene som kommer inn er kjøpt på auksjon, loppemarked eller i brukthandler. Men det finnes også de som kommer med gamle, nedarvede familieklenodier. Både salonger, stoler, sofaer, skrivebord, hyller, spisestuer, pidestaller og bord er blant det som kommer inn til restaurering. Noen møbler er fra vår nære fortid, mens andre kan være 3–400 år gamle.

– Noe av det vi får inn, har normale slitasjeskader. Andre ting har fått litt mer hardhendt behandling. Men jeg tilstreber alltid å få alt tilbake til sin opprinnelige stand. Møblene plukkes helt ned og settes sammen igjen.

Det verste å få inn er de møblene der far har vært møbelsnekker på egen hånd. Da er alt limt sammen etter alle kunstens regler og nærmest umulig å få fra hverandre, smiler Løvenskiold.

Men å få alt tilbake til opprinnelig stand kan også by på litt detektivarbeid. Beslag, hengsler, bøssinger og andre detaljer som opprinnelig ble produsert for lang tid tilbake, kan være vanskelig å oppdrive.

– Det krever innsats, men det løser seg som regel, sier møbelsnekkeren.

Fransk polish
Jobben gir også et historisk perspektiv. En av metodene Løvenskiold har brukt mye tid på spesialisere seg i, er skjellakkpolering, eller fransk polering.Dette er en gammel kunst som ble brukt i overflatebehandling av møbler, spesielt på 1800-tallet.

– Skjellakken består av treharpiks og avføringen fra en larvetype, som blir blandet med sprit for så å bli påført møbelet med en sudd. Det blir lagt på et strøk om dagen til resultatet blir bra nok, og det kan bli mange strøk. Selv har jeg trent på denne metoden i to år nå, men det er langt igjen før jeg er mester.Det er egentlig bare gamle snekkere som behersker dette i dag, industrilakken overtok på 1930-tallet, men det er en viktig tradisjon å ta vare på. Spesielt ettersom antikke bymøbler er mer populært enn noen gang, sier Løvenskiold.

Problemløser
Som nevnt er arbeidsoppgavene mange, arbeidsredskapene likeså – de varierer fra hammer og sag til tannlegeverktøy. For eksempel er intarsiaarbeid en krevende oppgave som fordrer både smått redskap og stø hånd.

Nydesign står også på programmet. Det hender også at kundene kommer med egne tegninger og vil ha bygget et selvdesignet kjøkkenbord eller en seng. En møbelsnekker er heller ikke fremmed for egen design. Mange lager egne møbelserier.

– Ellers blir det mye problemløsing. Bordplater med ringer etter blomsterpotter. Stoler og bord det har blitt danset på. Men det går som regel greit å få det tilbake i original stand, understreker Thomas Løvenskiold, som kan skryte av at de eldste møblene han har hatt inne, var fra 1600- tallet.

– Da gjelder det å ha dørene låst og alarmen på. Disse klenodiene har både affeksjonsverdi og reell verdi, sier møbelsnekkeren.

23. oktober 2008
Mer om Møbler

TIPS: Fjern riper i treverk med valnøtter

Møbler Har de fine tremøblene dine fått fått og sår? Kjøp deg et par valnøtter, da vel!  

10 IKEA-prosjekter som gikk fryktelig galt

Møbler Hvem har ikke montert IKEA-møbler og irritert seg grønn over at monteringsanvisningen er vanskelig å forstå? For disse personene har det virkelig gått...

Slik lykkes du med bruktmøbelhandel

Møbler På denne tiden av året er det mulig å gjøre gode bruktkjøp, særlig hvis du er ute etter møbler. På loppemarked, hos bruktselgere og på nettet kan du...

Ikea lanserer møbler med ladestasjoner

Møbler Lei av kabelkaos eller konstant leting etter en mobillader?

Huset der tiden har stått stille i 109 år

Møbler Et unikt hus er til salgs i Ludvika i Dalarna i Sverige. Huset har aldri vært pusset opp på innsiden siden det ble bygget i 1905.

Høstens sofatrender 2013

Møbler Sofa i knallfarger, stram sittekomfort i skinn, eller en lun sofa i ull…..? Det meste er «lov» hos de store produsentene denne høsten , så da gjelder...

Interiørtrendene i høst

Møbler Interiørtrendene i høst preges av naturen - mer enn noen gang.

De fikk ikke sofaen ut døra, men de fant en løsning...

Møbler Hva gjør du når du skal flytte og oppdager at du ikke får sofaen ut døra? Jo, du gjør som disse amerikanerne.

10 møbler som er PURRFEKTE for katten din!

Møbler Er du en katteelsker? Da bør du få med deg disse kattemøblene!

Resirkulert møbeltrend

Møbler Interiørtrendene er stadig i endring. Det sies at en manns søppel kan være en annen manns skatt. Og lite er vel mer i tiden nå, enn gjenbruk av gammel nostalgi.

Nyt tilværelsen i en sjeselong

Møbler Sjeselonger og hvilestoler skal ha den egenskapen at du kan sitte både godt og riktig.

Hvor skal pianoet stå?

Møbler Det er fire faktorer som er viktig å ta i betraktning når husets piano skal plasseres.

Her er vårens interiørtrender

Møbler Trendanalytiker Jakob Søndergaard fra PEJ gruppen har igjen satt retningslinjene for vårens trender. Nå er det tid for positivitet, optimisme og friske farger.

Riktig utstyr til hjemmekontoret

Møbler Et velfungerende hjemmekontor trenger riktig utstyr. Vi viser deg hva du trenger.

Ta testen: Klarer du å gjette hvilket møbel som er dyrest?

Møbler Kan du skille vanlige møbler fra designmøbler uten å vite prisen? Det er ikke så lett som man skulle tro!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no