Interiørstiler som passer for deg

Møbler

Hva skjuler seg bak interiørstiler som minimalisme, maksimalisme, retro, klassisk og chabby-chic? Her får du vite mer om hva de kjente begrepene egentlig står for.

Minimalisme

Interiørstilen Minimalisme er et uttrykk for renhet og enkelhet. Form følger funksjon med en tydelig bevissthet i formuttrykket. Stilen er preget av rene linjer og stramme former.

Effekter er bevisst brukt for å understreke renhet og enkelhet. Rom med minimalistisk stil preges også av volum og flatebehandlinger.

Stilen har moderne løsninger og stram stil. Enkle linjer og ikke noe dill & dall. Stilen kjennetegnes også av geometriske former, mange repetisjoner og et  skrelt  uttrykk.

Dette er et formspråk der enkelheten råder. Materialene er også enkle og gjerne lette.

Maksimalisme


Dette er motsatsen til minimalisme med svulstige former og volumer. Maksimalismen domineres av krurvede linjer, pomøse og barokke uttrykk. For mye bruk av effekter kan resultere i effektmakeri og staffasje og kan raskt få preg av overfylte omgivelser med stor metthet av inntrykk.

Les også:

Bli kvitt smårotet en gang for alle

Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor...

Dersom man legger vekt på bevisst bruk av effekter og en balansering av inntrykkene er det mulig å skape harmoniske rom med et maksimalistisk utgangspunkt.

Kan også preges av ekstreme løsninger og en overlesset stil. De som elsker den maksimalistiske stilen bruker ofte mye tekstiler, gjerne velur, mørke farger, og tunge og store møbler. Proporsjonene kan ofte bli feil i forhold til rommet. Formene er frodige og svulstige.

Kan på sitt beste være lekent.

Retro


Stilen preges av tilbakeblikk og gjenbruk av kjente referanser satt i en ny kontekst med form og fargekombinasjoner. Retrostilen har referanser til 1950 og 1960-tallet. Direkte gjenbruk av tidstypiske produkter suppleres gjerne med en grønn tanke.  Begrepet har også  elementer i seg som synliggjør det tidstypiske formuttrykket fra periodens biler, cafeliv og  filmer.

Les også:

Rimelige designlamper

Rimelige desiglamper til hyggelige priser er målet til Northern Lighting. De har derfor samlet flere lampedesignere under en felles paraply.

Retningen preges også av 1970-tallet.

De to første tiårene domineres av rene hvite farger, runde former på møbler og generelt få skarpe kanter og futuristisk stil.

1970-talls retroen er kjent for sterke farger, palisandertre, loppemarkedmøbler, grafiske og organiske former, og litt sære fagekombinasjoner som gult, oransje og brunt.

Preges også av gjenbruk og stilikoner fra 1950- og 1960-tallet.

Shabby-chic


Dette er en landlig og litt sliten nostalgi-stil.

Les også:

Trapp - kan den gamle furutrappa reddes?

Kan den gamle furutrappa reddes eller bør den skiftes ut? Les mer om hva du kan gjøre med en furutrapp her.

Uttrykksformen er ofte litt naiv. Fargene er lyse med vekt på stemning som formidler landlig sommerferiestil på hytta ved sjøen. Den har også en mørkere utgave som gjerne kommer til uttrykk på hytter på fjellet. Stilen domineres av stort hyggebehov  med mange små detaljer for øyet.

Chabby-chic stilen er romantisk og sjarmerende. Den er også feminin og søt mikset sammen med brukte møbler, og mange ulike slitte stoler rundt et bord. Tekstilene er gjerne lyse og lette og det brukes mye blomster, smijern og malt treverk i chabby-chic interiører.

I hovedsak er dette en landlig nostalgistil med vekt på bonderomantikk. Kan ha et elegant uttrykk, men også gi uttrykk for en forunderlig stil.

Klassisk


Etter flere års bruk kan klassiske interiører og møbler gjerne være moderne i uttrykket etter lang tids elde, da stilen vektlegger et tidløst uttrykk. Klassiske møbler kan også være moderne møbler, som er like formsterke etter et halvt århundre etter at de er laget. Slike møbler og gjenstander kalles ofte for designikoner.

Klassisk stil blir ofte karakterisert som elegant og raffinert. Den har ofte kontraster mellom lyse og mørke fager. Her brukes også en del skinn, mørke tresorter, svartlakkerte møbler, tidløse og eksklusive gjenstander.

Mange liker denne stilen fordi den ofte er varm og hyggelig med lune farger samt fravær av kulde. Klassisk og moderne trenger ikke å være noen motsats, formene kan fint passe sammen.

26. november 2012
Mer om Møbler

Innred med bambus

Møbler Bærekraftig og miljøvennlig design er i tiden som aldri før. Se hvordan det slitesterke og lekre materialet bambus kan innføres i hjemmet.

Bygg din egen sofa

Møbler Med modulsofaer kan du skape en sofa som er perfekt tilpasset boligen. Og blir du lei, er det bare å bygge den om.

Her er vårens interiørtrender

Møbler Trendanalytiker Jakob Søndergaard fra PEJ gruppen har igjen satt retningslinjene for vårens trender. Nå er det tid for positivitet, optimisme og friske...

Dette bør du tenke på når du kjøper sofa

Møbler Interiørarkitektene i Dis gir deg åtte tips om hva du bør se etter når du velger sofa.

7 stilige sofaer til hjemmet

Møbler På jakt etter ny sofa? Vi har plukket ut sju modeller i ulike prisklasser.

Slik vasker du møblene

Møbler Godt vedlikehold øker levetiden på møblene dine. Slik går du frem for å ta vare på dem.

Ull er gull på hytta

Møbler Ull er gull når du vil sikre hyttekosen.

Her er Blomster-Finn sitt favorittmøbel

Møbler Han er landets mest populære blomsterdekoratør, og en av norges mest fargerike tv-personligheter. Finn Schøll åpnet dørene til sin frodige leilighet på...

Elegant i svart, hvitt og grått

Møbler Skap en sober eleganse med et interiør i svart, hvitt og grått.

Vakre vitrineskap

Møbler Vitrineskap har fått en renessanse de siste årene. Her viser vi deg noe av utvalget.

Nytt og nyttig fra Vi i Villa 1-2010

Møbler Her er Nytt og nyttig fra Vi i Villa 1-2010.

Kontor i stua

Møbler Må du ha kontoret i stua? Slik gjør du det beste ut av det.

Feminine favoritter fra Stockholmsmessa

Møbler Vi har plukket ut seks feminine favoritter fra møbelmessa i Stockholm.

Nyt tilværelsen i en sjeselong

Møbler Sjeselonger og hvilestoler skal ha den egenskapen at du kan sitte både godt og riktig.

Orden i gangen

Møbler Gangen er rommet som ønsker deg velkommen, men som også skal gi plass til ytterklær, sko og paraplyer – uten at det ser rotete ut. For ikke å glemme...