Interiørstiler som passer for deg

Møbler

Hva skjuler seg bak interiørstiler som minimalisme, maksimalisme, retro, klassisk og chabby-chic? Her får du vite mer om hva de kjente begrepene egentlig står for.

Minimalisme

Interiørstilen Minimalisme er et uttrykk for renhet og enkelhet. Form følger funksjon med en tydelig bevissthet i formuttrykket. Stilen er preget av rene linjer og stramme former.

Effekter er bevisst brukt for å understreke renhet og enkelhet. Rom med minimalistisk stil preges også av volum og flatebehandlinger.

Stilen har moderne løsninger og stram stil. Enkle linjer og ikke noe dill & dall. Stilen kjennetegnes også av geometriske former, mange repetisjoner og et  skrelt  uttrykk.

Dette er et formspråk der enkelheten råder. Materialene er også enkle og gjerne lette.

Maksimalisme


Dette er motsatsen til minimalisme med svulstige former og volumer. Maksimalismen domineres av krurvede linjer, pomøse og barokke uttrykk. For mye bruk av effekter kan resultere i effektmakeri og staffasje og kan raskt få preg av overfylte omgivelser med stor metthet av inntrykk.

Les også:

Vedlikeholdsfri hagemøbler

Vedlikeholdsfrie hagemøbler gjør livet lettere.

Dersom man legger vekt på bevisst bruk av effekter og en balansering av inntrykkene er det mulig å skape harmoniske rom med et maksimalistisk utgangspunkt.

Kan også preges av ekstreme løsninger og en overlesset stil. De som elsker den maksimalistiske stilen bruker ofte mye tekstiler, gjerne velur, mørke farger, og tunge og store møbler. Proporsjonene kan ofte bli feil i forhold til rommet. Formene er frodige og svulstige.

Kan på sitt beste være lekent.

Retro


Stilen preges av tilbakeblikk og gjenbruk av kjente referanser satt i en ny kontekst med form og fargekombinasjoner. Retrostilen har referanser til 1950 og 1960-tallet. Direkte gjenbruk av tidstypiske produkter suppleres gjerne med en grønn tanke.  Begrepet har også  elementer i seg som synliggjør det tidstypiske formuttrykket fra periodens biler, cafeliv og  filmer.

Les også:

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Retningen preges også av 1970-tallet.

De to første tiårene domineres av rene hvite farger, runde former på møbler og generelt få skarpe kanter og futuristisk stil.

1970-talls retroen er kjent for sterke farger, palisandertre, loppemarkedmøbler, grafiske og organiske former, og litt sære fagekombinasjoner som gult, oransje og brunt.

Preges også av gjenbruk og stilikoner fra 1950- og 1960-tallet.

Shabby-chic


Dette er en landlig og litt sliten nostalgi-stil.

Les også:

Bygg inn verandaen

Du kan ved hjelp av enkle midler bygge inn balkongen, verandaen eller terrassen og få et ekstra rom med bruksverdi og brukstid langt ut over det den...

Uttrykksformen er ofte litt naiv. Fargene er lyse med vekt på stemning som formidler landlig sommerferiestil på hytta ved sjøen. Den har også en mørkere utgave som gjerne kommer til uttrykk på hytter på fjellet. Stilen domineres av stort hyggebehov  med mange små detaljer for øyet.

Chabby-chic stilen er romantisk og sjarmerende. Den er også feminin og søt mikset sammen med brukte møbler, og mange ulike slitte stoler rundt et bord. Tekstilene er gjerne lyse og lette og det brukes mye blomster, smijern og malt treverk i chabby-chic interiører.

I hovedsak er dette en landlig nostalgistil med vekt på bonderomantikk. Kan ha et elegant uttrykk, men også gi uttrykk for en forunderlig stil.

Klassisk


Etter flere års bruk kan klassiske interiører og møbler gjerne være moderne i uttrykket etter lang tids elde, da stilen vektlegger et tidløst uttrykk. Klassiske møbler kan også være moderne møbler, som er like formsterke etter et halvt århundre etter at de er laget. Slike møbler og gjenstander kalles ofte for designikoner.

Klassisk stil blir ofte karakterisert som elegant og raffinert. Den har ofte kontraster mellom lyse og mørke fager. Her brukes også en del skinn, mørke tresorter, svartlakkerte møbler, tidløse og eksklusive gjenstander.

Mange liker denne stilen fordi den ofte er varm og hyggelig med lune farger samt fravær av kulde. Klassisk og moderne trenger ikke å være noen motsats, formene kan fint passe sammen.

26 november 2012
Mer om Møbler

TIPS: Fjern riper i treverk med valnøtter

Møbler Har de fine tremøblene dine fått fått og sår? Kjøp deg et par valnøtter, da vel!  

10 IKEA-prosjekter som gikk fryktelig galt

Møbler Hvem har ikke montert IKEA-møbler og irritert seg grønn over at monteringsanvisningen er vanskelig å forstå? For disse personene har det virkelig gått...

Slik lykkes du med bruktmøbelhandel

Møbler På denne tiden av året er det mulig å gjøre gode bruktkjøp, særlig hvis du er ute etter møbler. På loppemarked, hos bruktselgere og på nettet kan du...

Ikea lanserer møbler med ladestasjoner

Møbler Lei av kabelkaos eller konstant leting etter en mobillader?

Huset der tiden har stått stille i 109 år

Møbler Et unikt hus er til salgs i Ludvika i Dalarna i Sverige. Huset har aldri vært pusset opp på innsiden siden det ble bygget i 1905.

Høstens sofatrender 2013

Møbler Sofa i knallfarger, stram sittekomfort i skinn, eller en lun sofa i ull…..? Det meste er «lov» hos de store produsentene denne høsten , så da gjelder...

Interiørtrendene i høst

Møbler Interiørtrendene i høst preges av naturen - mer enn noen gang.

De fikk ikke sofaen ut døra, men de fant en løsning...

Møbler Hva gjør du når du skal flytte og oppdager at du ikke får sofaen ut døra? Jo, du gjør som disse amerikanerne.

10 møbler som er PURRFEKTE for katten din!

Møbler Er du en katteelsker? Da bør du få med deg disse kattemøblene!

Resirkulert møbeltrend

Møbler Interiørtrendene er stadig i endring. Det sies at en manns søppel kan være en annen manns skatt. Og lite er vel mer i tiden nå, enn gjenbruk av gammel nostalgi.

Nyt tilværelsen i en sjeselong

Møbler Sjeselonger og hvilestoler skal ha den egenskapen at du kan sitte både godt og riktig.

Hvor skal pianoet stå?

Møbler Det er fire faktorer som er viktig å ta i betraktning når husets piano skal plasseres.

Her er vårens interiørtrender

Møbler Trendanalytiker Jakob Søndergaard fra PEJ gruppen har igjen satt retningslinjene for vårens trender. Nå er det tid for positivitet, optimisme og friske farger.

Riktig utstyr til hjemmekontoret

Møbler Et velfungerende hjemmekontor trenger riktig utstyr. Vi viser deg hva du trenger.

Ta testen: Klarer du å gjette hvilket møbel som er dyrest?

Møbler Kan du skille vanlige møbler fra designmøbler uten å vite prisen? Det er ikke så lett som man skulle tro!