Den danske designeren Søren Rose Kjær lot seg inspirere av gamle gymnastikkgulv da han lagde kolleksjonen Mater.
Den danske designeren Søren Rose Kjær lot seg inspirere av gamle gymnastikkgulv da han lagde kolleksjonen Mater. Bilde: Søren Rose Kjær

Resirkulert møbeltrend

Møbler

Interiørtrendene er stadig i endring. Det sies at en manns søppel kan være en annen manns skatt. Og lite er vel mer i tiden nå, enn gjenbruk av gammel nostalgi.

Vi har funnet noen eksempler på dyktige designere som har tatt dette konseptet på alvor. En gammel og nedslitt inngangsdør kan bli til en lekker sengegavl, eller hva med å bruke en rustikk stubbe fra hagen som bein til salongbordet?

Det er bare kreativiteten som setter grenser for hva vi kan designe selv av stilige interiørprodukter, fra rusk og rask. Og det kan være til stor hjelp å la seg inspirere av designere som sitter inne med en god porsjon kunnskap og skaperevne.

Gammelt gulv blir til lekkert skap

Det var gamle og nedslitte gymnastikkgulv den danske designeren Søren Rose Kjær lot seg inspirere av da han designet kolleksjonen Mater (bildet ovenfor). Serien som består av en rekke ulike rustikke skap laget av materialer fra gamle gulv drar oss tilbake i tid, og spiller våre nostalgiske følelser et lite puss.

Designeren selv ønsket å vise sin respekt i sportsåndens navn, og skapte dermed denne resirkulerte kolleksjonen. Den var i utgangspunktet ment som en limited edition serie. Han mimret tilbake til en tid fra barndommens år, da alt var enklere og uten forviklinger. Med den tanken i bakhånd, ble designet og konseptet av det minimalistiske slaget. I dag selges skapene som en del av deres faste sortiment, og kommer i eik, furu, eller vintage.

To gamle dører har fått et nytt liv som sengegavl. Foto: Dreamy Whites

Dekorativt selv uten behandling

Noe av det som gjør gjenbruk så unikt, er muligheten til å trekke produkter ut av sitt vante element, og bruke de på en helt ny måte. Og ønsker man at et produkt skal beholde sitt rustikke og originale uttrykk, kan det være like stilig og effektfullt å la produktet forbli ubehandlet.

Et godt eksempel på dette kan du finne på bloggen og nettbutikken Dreamy Whites. Her har gamle og rustikke dører, fått et nytt liv som en dekorativ sengegavl. Bildet demonstrerer hvordan et rustikt uttrykk fungerer godt i sammenheng med nye og delikate tekstiler, i en moderne setting.

Ved å bruke naturen i interiøret kan du lage særegne og orginale produkter. Foto: Dornob

Naturens skatter

I naturen kan man finne mange spennende materialer, og er man litt flink med hendene, er det bare å sette i gang. Den engelske nettsiden Dornob demonstrer muligheten til å lage artige interiørprodukter med noen solide biter rustikt treverk.

De kombinerer tre, glass og børstet stål i sine produkter, og resultatet har blitt til interiør som passer godt i både klassiske og minimalistiske miljøer. Det beste med naturens skatter er at man kan lage seg et særeget og originalt produkt som ingen andre har. Dessuten er jo disse materialene helt gratis.

La deg inspirere av andre

Den nye resirkulerte trenden er en positiv og økonomisk trend som hedrer de produktene vi en gang har vært så glade i. Det finnes mange steder å hente inspirasjon fra hvis den kreative prosessen skulle stoppe opp.

På nettet vrimler det av blogger, forumer og nettsteder som fokuserer på ”gjør det selv” produkter. Så det er bare å surfe i vei og la seg inspirere av nettets uendelige og kreative verden. Se mer i faktaboksen til høyre.

03. november 2011
Mer om Møbler

TIPS: Fjern riper i treverk med valnøtter

Møbler Har de fine tremøblene dine fått fått og sår? Kjøp deg et par valnøtter, da vel!  

10 IKEA-prosjekter som gikk fryktelig galt

Møbler Hvem har ikke montert IKEA-møbler og irritert seg grønn over at monteringsanvisningen er vanskelig å forstå? For disse personene har det virkelig gått...

Slik lykkes du med bruktmøbelhandel

Møbler På denne tiden av året er det mulig å gjøre gode bruktkjøp, særlig hvis du er ute etter møbler. På loppemarked, hos bruktselgere og på nettet kan du...

Ikea lanserer møbler med ladestasjoner

Møbler Lei av kabelkaos eller konstant leting etter en mobillader?

Huset der tiden har stått stille i 109 år

Møbler Et unikt hus er til salgs i Ludvika i Dalarna i Sverige. Huset har aldri vært pusset opp på innsiden siden det ble bygget i 1905.

Høstens sofatrender 2013

Møbler Sofa i knallfarger, stram sittekomfort i skinn, eller en lun sofa i ull…..? Det meste er «lov» hos de store produsentene denne høsten , så da gjelder...

Interiørtrendene i høst

Møbler Interiørtrendene i høst preges av naturen - mer enn noen gang.

De fikk ikke sofaen ut døra, men de fant en løsning...

Møbler Hva gjør du når du skal flytte og oppdager at du ikke får sofaen ut døra? Jo, du gjør som disse amerikanerne.

10 møbler som er PURRFEKTE for katten din!

Møbler Er du en katteelsker? Da bør du få med deg disse kattemøblene!

Nyt tilværelsen i en sjeselong

Møbler Sjeselonger og hvilestoler skal ha den egenskapen at du kan sitte både godt og riktig.

Hvor skal pianoet stå?

Møbler Det er fire faktorer som er viktig å ta i betraktning når husets piano skal plasseres.

Her er vårens interiørtrender

Møbler Trendanalytiker Jakob Søndergaard fra PEJ gruppen har igjen satt retningslinjene for vårens trender. Nå er det tid for positivitet, optimisme og friske...

Riktig utstyr til hjemmekontoret

Møbler Et velfungerende hjemmekontor trenger riktig utstyr. Vi viser deg hva du trenger.

Ta testen: Klarer du å gjette hvilket møbel som er dyrest?

Møbler Kan du skille vanlige møbler fra designmøbler uten å vite prisen? Det er ikke så lett som man skulle tro!

Kontor i stua

Møbler Må du ha kontoret i stua? Slik gjør du det beste ut av det.