Slik skaper du en rustikk stil

Møbler
Slik skaper du den rustikke stilen med enkle knep.
En rustikk stil er som skapt for hytter og fritidsboliger, men den passer også fint i hjemmet, særlig nå som det går mot høst. Du behøver ikke pusse opp hele rommet for å få den rustikke stilen hjemme hos deg selv. Det kan være nok å bytte ut en del nøkkelgjenstander.

Røft og jordnært
Stikkord for den rustikke stilen er enkelt, røft og naturlig. Tenk keramikk i stedet for glass, lin i stedet for silke. Det skal være jordnært og solid. Fargene er gjerne hentet fra naturen, og de går i eggeskallhvit, beige, brunt, og i ulike nyanser av grå, fra slitt sølv til varm koks.

Den taktile opplevelsen er viktig en viktig del av den rustikke stilen. Skap gjerne kontraster i tekstur og overflater. Møbler og gjenstander skal innby til berøring. Sisalteppe skaper en opplevelse for føttene, mens en saueskinnsfell frister deg til å grave fingrene ned i varmen.

Egne møbler og loppefunn
Loppemarked og bruktbutikker kan være rene skattegruvene for de som ønsker seg en rustikk stil. Trebord med riper i bordplata og skakke krakker med avskallet maling glir rett inn dette interiøret. Men møblene behøver slettes ikke bare være gamle og slitte. Slettvoll Møbler lanserte i fjor en kraftig kolleksjon i værbitt eik, en farge som er som skapt for det rustikke hjemmet.

Du kan selvsagt også bruke de møblene du allerede har. Både skinnsofaer og møbler i grove stoffer passer godt inn. Er møblene fargesterke eller har et mønster du føler ikke passer inn i den rustikke stilen, kan du dekke over dem med pledd og tepper i høstens farger. Har du et skap som ikke passer inn i stilen, kan du hengsle av dørene og erstatte dem med en gardin i naturfarget lin. Når du er lei av den rustikke stilen, er det bare å henge skapdørene på plass igjen.

Bring naturen inn
Ta i bruk naturen når du skal sette prikken over i-en over den rustikke stilen. Hold øynene åpne for interiørmuligheter når du går tur i skog og mark eller ved fjære og fjord. Glem heller ikke mulighetene som kan gjemme seg i din egen hage. Gå en runde i hagen og se om noe ute kan benyttes inne.

Gråslitt drivved kan forvandles til smykkestativ, knagger til kjøkkenhåndklær eller brukes som en vakker skulptur. En grov bakebolle fylt med grankongler blir en enkel, men vakker, borddekorasjon. Vedkubber gjemmes ikke bort, men blir en del av pynten. Høstens epler på et slitt trefat pynter opp på kjøkkenbenken, mens et kubbelys på et emaljefat lyser opp i kroken.

Det gjelder å bruke fantasien og se mulighetene når du skal gjenskape den rustikke stilen. Bruk sinkbaljen som veddunk, og la en gammel Mariusgenser få nytt liv som sofapute, og litt etter litt har du skapt en rustikk stil som er helt din egen.
23 oktober 2008

Forny Ikea-møblene dine på 1-2-3

Fronter, benkeplater, trekk og knotter til Ikea-møbler har blitt en egen nisje i møbelmarkedet.

Derfor har du skruer igjen etter et IKEA-møbel

Har du også ofte igjen noen skruer etter å ha satt sammen et IKEA-møbel? Vi har snakket med møbelgiganten om årsaken.

Ta testen: Klarer du å gjette hvilket møbel som er dyrest?

Kan du skille vanlige møbler fra designmøbler uten å vite prisen? Det er ikke så lett som man skulle tro!

Bordet du trenger til sommerens grillfest

Varme sommerdager er fortsatt en stund unna, men dette bordet er perfekt til sommerens grillfester.

Er du en ekte ikeakjenner?

Vet du egentlig hva bokstavene står for? Og kan du viktige (og mindre viktige) fakta om den svenske møbelgiganten? Test deg selv her!

Bygg din egen sofa

Med modulsofaer kan du skape en sofa som er perfekt tilpasset boligen. Og blir du lei, er det bare å bygge den om.

Her er vårens interiørtrender

Trendanalytiker Jakob Søndergaard fra PEJ gruppen har igjen satt retningslinjene for vårens trender. Nå er det tid for positivitet, optimisme og friske...

Dette bør du tenke på når du kjøper sofa

Interiørarkitektene i Dis gir deg åtte tips om hva du bør se etter når du velger sofa.

7 stilige sofaer til hjemmet

På jakt etter ny sofa? Vi har plukket ut sju modeller i ulike prisklasser.

Viktige og riktige møbler til hjemmekontoret

Lange dager ved kontorpulten kan være både skadelig og ubehagelig. Hvordan unngår man dette, og hva bør man legge vekt på når man skal innrede hjemmekon...

Vakre vitrineskap

Vitrineskap har fått en renessanse de siste årene. Her viser vi deg noe av utvalget.

Nytt og nyttig fra Vi i Villa 1-2010

Her er Nytt og nyttig fra Vi i Villa 1-2010.

Kontor i stua

Må du ha kontoret i stua? Slik gjør du det beste ut av det.

Feminine favoritter fra Stockholmsmessa

Vi har plukket ut seks feminine favoritter fra møbelmessa i Stockholm.

Riktig utstyr til hjemmekontoret

Et velfungerende hjemmekontor trenger riktig utstyr. Vi viser deg hva du trenger.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no