Lag oppbevaringsløsninger som utnytter plassen maksimalt.
Lag oppbevaringsløsninger som utnytter plassen maksimalt. Bilde: Elfa

7 tips til smartere oppbevaring

Oppbevaring

Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg. 

Norge er det landet i Norden med gjennomsnittlig størst boareal per innbygger, altså har vi flest innbyggere som bor i boliger på 150 kvadratmeter eller mer. 

Men store boliger til tross, sier 40 prosent at de har behov for ekstern lagringsplass. Samtidig innrømmer over 50 prosent at de ikke utnytter oppbevaringsplassen hjemme godt nok. 

Dette kommer frem i en ny undersøkelse fra Elfa, utført på 4000 personer fra alle de nordiske landene. 

Se også: Smart oppbevaring - rom for rom

Hilde Børresen Istre i Elfa Norge mener at undersøkelsen viser at vi må bli flinkere til å utnytte oppbevaringspotensialet i hjemmene våre.

– Rot og ting som alltid ligger på «feil sted» skaper stress, så det å få orden i sysakene sine, er viktig. Man har mer plass enn man tror, sier hun.

Les også:

«Det er mange tekniske ting å tenke på når man flytter rundt på ting»

Badet er kanskje det rommet som krever mest planlegging og nøyaktighet. Se hvordan familien Talmoen fikk sitt helt personlige drømmebad.

Basert på dette har Istre og Elfa utarbeidet en 7-punktsliste med tips til hvordan du bedre kan utnytte oppbevaringsplassen hjemme. 

Prøv et eller flere av rådene, og du skal se at du har mer oppbevaringsplass enn du tror.

 

Vegghyller med skyvedør foran ser pent ut, og øker oppbevaringsplassen betraktelig (Foto: Elfa).

  

Les også:

Liggende eller stående panel - hva er best?

De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

1. Gå på "luftejakt"

Du har større oppbevaringspotensial i hjemmet ditt enn det du tror. Identifiser unødvendige "luftrom" i garderobeskapene. Se også etter ubrukte overflater i hjørnene, under sengen og bak dørene som kan brukes til oppbevaring.

 

2. Bruk vakuumposer

Tepper, puter og sesongklær tar minimalt med plass hvis de er pakket inn i vakuumposer, og deretter plassert under sengen eller på de øverste hyllene i skapet. Sørg for å dra nytte av hele rommet, hele veien opp til taket.

 

 

Les også:

Disse trappeuttrykkene bør du kjenne til

Det er lett å gå seg vill i terminologien når man skal kjøpe trapp. Hva har en megler å gjøre i trappa, og hva er egentlig baluster?

3. Gå over hyllene

Dype hyller skaper lett uorden og ubrukt plass. Bytt de heller ut med grunnere hyller, eller mer strategiske bokser som kan plasseres ennå tettere. Da får du mer plass, og det blir lettere å holde orden.

 

4. Sats på skyvedører

Se på mulighetene for å dele opp 60 cm av rommet og sette inn en effektiv oppbevaringsvegg. Ved å sette inn skyvedører fra vegg til vegg har du muligheten til å stue vekk mengder av klær og utstyr – uten at rommet kjennes noe særlig mindre. Samtidig blir det lettere å få tak i det du trenger.

 

5. Utnytt gardiner

Gardiner langs veggen er trendy og skaper en hotellfølelse. Sett opp en gardinskinne i taket, cirka 15-20 cm ut fra veggen, og gjem noen små hyller bak dem. Vips så har du skapt en fin, effektiv og godt skjult oppbevaringsplass.

Fortsatt rotete? Slik blir du kvitt smårotet en gang for alle

 

Bruk hele veggen, fra gulv til tak (Foto: Elfa)

 

6. Plasser sesongutstyr i høyden

Utnytter du potensialet til å oppbevare ting oppunder taket? Det er lett å glemme de siste 30-40 cm, disse er perfekte for ting du ikke bruker så ofte.

 

7. Bruk rommet under trappen

Bygg lagringsplass under trappen. Her kan du enkelt oppbevare sko, støvler og vesker som ikke blir brukt hver dag. Eller du kan for eksempel bruke plassen som resirkuleringsstasjon.

 

Vil du ha flere smarte tips? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

19 oktober 2017
Mer om Oppbevaring

Nå skal jula ryddes ut

Oppbevaring Har du ikke ryddet vekk julepynten, er det bare å sette igang. Trettende dag jul skal julen ut av huset.

Organiser gangen på 1-2-3

Oppbevaring Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Bokhyller som er kreative og morsomme

Oppbevaring Bokhyller behøver ikke være firkantet og vannrette. Det er lov å leke seg med form og uttrykk.

Himmelhøye rom med fantastisk utsikt

Oppbevaring Rekkehuset i Tromsø med himmelhøye rom, smekre innrednings-detaljer og rå materialmiks skaper en perfekt ramme for panorama-utsikten til den nordnorske naturen.

Riktig oppbevaring av vin

Oppbevaring Riktig oppbevaring av vin avgjør om vinen når sitt fulle potensial eller ei.

Badstuen ble til en sportsbod

Oppbevaring Den store, sporty familien i det lille huset hadde behov for mer oppbevaring. Derfor røyk badstuen ut og inn kom hyller og bokser.

Få smartere rom med skyvedører

Oppbevaring Skyvedører er godt for mer enn garderoben på soverommet eller i gangen – de kan også brukes til lure løsninger for mer plass, flere rom eller rett og slett skjule rot.

Proff vinkjeller i hus og hytte

Oppbevaring Du trenger ingen kjeller for å lage en proff vinkjeller. Et kott kan være nok.

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Oppbevaring Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea.

Ryddemetoden som faktisk funker

Oppbevaring Ryddeguru Marie Kondo er på alles lepper, og det med god grunn. Lær metoden hennes og bli kvitt rotet én gang for alle.

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Oppbevaring Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

Orden på rotet med smart oppbevaring

Oppbevaring Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger!

Unngå rot med smart oppbevaring

Oppbevaring Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger for oppbevaring.

Fem gode oppbevaringsløsninger

Oppbevaring God plass til oppbevaring kan man aldri få for mye av. Å bruke innredningsdetaljer på en annen måte, skaper nye, spennende og personlige oppbevaringsløs...