Bokhyller behøver ikke være vannrette. Lek med linjene.
Bokhyller behøver ikke være vannrette. Lek med linjene. Bilde: Bolia

Bokhyller som er kreative og morsomme

Oppbevaring

Bokhyller behøver ikke være firkantet og vannrette. Det er lov å leke seg med form og uttrykk.

I mange hjem er bokhyller ensbetydende med bokhyllesystemet Billy fra IKEA. Slik behøver det ikke være.

Bokhyller kan være morsomme, kreative og gjenspeile din egen personlighet. Det gjelder bare å tenke i litt mer ukonvensjonell retning.

Gjenbruk og nytenkning
Da NRK kåret Norges fineste bokhylle tidligere i år, fikk de også inn bilder av mange kreative bokhyller.

Med forkjærlighet for gjenbruk og en evne til å tenke nytt, har mange av av innsenderne tatt i bruk ulike gjenstander for forvandlet dem til bokhyller. Alt fra brødkurver til eplekasser til arkivskuffer har fått nytt liv som bokhyller. Du kan se bilder av de kreative bokhyllene hos NRK.

Når bøkene blir møbler

Noen kreative lesehester har så mange bøker at de har valgt å bruke bøkene selv til å skape møbler. En enkel måte å gjøre dette på er å bruke bøker som bord.

Bruk for eksempel flere jevne stabler med bøker som base til et bord, og legg et sikkerhetsglass over som bordflate. På denne måten blir bokomslagene en del av borddesignet og du kan vise frem noen av favorittene dine eller velge å promotere vøker du vet vil skape debatt rundt bordet. Pass bare på at du velger deg ut bøker du vet du ikke kommer til å ha bruk for med det aller første.

Svevende bøker
Men du trenger ikke være avhengig av egen kreativitet for å få spennende eller morsomme bokhyller. I nettbutikken Kinu.no kan du for eksempel på denne nette bokhyllen som gir illusjonen av at bøkene svever på veggen.

Denne bokhyllen egner seg ikke for hele samlingen, men kan være fin å ha på utvalgte steder i huset. Dette kan for eksempel være ved nattbordet i soverommet eller kanskje på kjøkkenet til kokebøkene.

Lek med linjene
En annen variant av minibokhylla er EKG fra Bolia. Formen er inspirert av elektrokardiogram (eller EKG), som er registrering av hjertets elektriske aktivitet.

Har du behov for plass til flere bøker, kan bokhyllen Nova, også denne fra Bolia, være et morsomt alternativ til de tradisjonelle bohyllene. Den bryter radikalt med ideen om at bokhyller må ha vannrette hyller, og leker elegant med linjeføringen.

Flere ideer til smarte bokhyller finner du i artikkelen Snekkerens selvlagde bokhyller

30 desember 2011

Nå skal jula ryddes ut

Har du ikke ryddet vekk julepynten, er det bare å sette igang. Trettende dag jul skal julen ut av huset.

Organiser gangen på 1-2-3

Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Himmelhøye rom med fantastisk utsikt

Rekkehuset i Tromsø med himmelhøye rom, smekre innrednings-detaljer og rå materialmiks skaper en perfekt ramme for panorama-utsikten til den nordnorske...

Riktig oppbevaring av vin

Riktig oppbevaring av vin avgjør om vinen når sitt fulle potensial eller ei.

Badstuen ble til en sportsbod

Den store, sporty familien i det lille huset hadde behov for mer oppbevaring. Derfor røyk badstuen ut og inn kom hyller og bokser.

Få smartere rom med skyvedører

Skyvedører er godt for mer enn garderoben på soverommet eller i gangen – de kan også brukes til lure løsninger for mer plass, flere rom eller rett og...

Proff vinkjeller i hus og hytte

Du trenger ingen kjeller for å lage en proff vinkjeller. Et kott kan være nok.

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea.

Ryddemetoden som faktisk funker

Ryddeguru Marie Kondo er på alles lepper, og det med god grunn. Lær metoden hennes og bli kvitt rotet én gang for alle.

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

Orden på rotet med smart oppbevaring

Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger!

Unngå rot med smart oppbevaring

Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger for oppbevaring.

Fem gode oppbevaringsløsninger

God plass til oppbevaring kan man aldri få for mye av. Å bruke innredningsdetaljer på en annen måte, skaper nye, spennende og personlige oppbevaringsløs...

Smarte og gode oppbevaringsløsninger

Liten plass til oppbevaring eller bare dårlig planlagt? Vi gir deg tips til oppbevaringsløsninger – i alle mulige hjørner og kanter.