Ryddemetoden som faktisk funker

Ryddeguru Marie Kondo er på alles lepper, og det med god grunn. Lær metoden hennes og bli kvitt rotet én gang for alle.

ryddeteknikk

«Jeg rydder når jeg innser hvor rotete det er rundt meg, men så går det ikke lang tid før det er rotete igjen».

Uansett hvor mye vi rydder, så går det gjerne ikke lang tid før rotet har sneket seg tilbake på plass. Av og til kan det virke som om rot er regelen, mens ryddig er unntaket.

Dette har ryddeguru Marie Kondo forsøkt å gjøre noe med. Kondo holder til i Tokyo og har hjulpet flere tusen mennesker med å få has på rotet sitt, både i form av kurs og gjennom boken «Magisk opprydning», som er solgt i mere enn 2 millioner eksemplarer på verdensplan og det populære Netflix-programmet «Tidying up with Marie Kondo». 

Ventetid på opprydning 

Årsaken er nemlig at hun har knekket koden for å bli kvitt rotet én gang for alle.

Metoden kalt Konmari, handler om å tak tak i egen tankegang og på den måten bli kvitt rotet én gang for alle. På den måten vil vi ikke bare få et ryddigere hus, men forandringen av vanene påstår hun vil påvirke livet positivt på andre områder også.

Og skal vi tro de titusenene av menneskene som har prøvd metoden hennes så fungerer det faktisk.

Vi gir deg en kjapp gjennomgang på hva metoden går utpå:

1. Rydd alt på en gang

De aller fleste har gjentatte ganger forsøkt å få orden i hjemmet ved å rydde litt hver dag eller ta for seg rom for rom. Men på mystisk vis smyger rotet seg tilbake før man har rukket å bli ferdig med hele huset.

Kondo mener vi her lurer oss selv til å tro at vi har ryddet ordentlig, når vi egentlig kun devlis har sortert og lagret tingene.

For å få orden i hjemmet mener hun derfor at man må trå til med et skikkelig ryddemaraton og rydde alt på én gang.

Og når du først trår til med skippertaket mener hun at du skal gå for perfeksjon én gang for alle. Rydder du kun halvhjertet vil du aldri få ordentlig bukt med rotet.

View this post on Instagram

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on May 24, 2018 at 9:21pm PDT

2. Kast!

Den største feil vi gjør er ifølge Kondo å lagre ting. Vi hamstrer opp, putter ting i esker og putter eskene i skap eller på loftet. Og slik fyller vi opp hjemmene våre, uansett hvor smarte oppbevaringsløsninger vi forsøker oss på.

Vi må i større grad ta tak i oss selv og spørre om vi faktisk har bruk for de tingene som vi lagrer.

Du tenker kanskje at kasting eller gi bort er vanskelig, men egentlig handler det bare om å ta for seg ting for ting og vurdere hvorvidt man skal beholde eller kvitte seg med tingen, før man så plasserer den.

Og synes du det er vanskelig å vurdere om du skal kaste noe eller ikke så er oppskriften enkel: Gir gjenstanden deg glede? Er svaret ja så behold. Er svar nei så kast eller gi det videre til gjenbruk. 

Det er også viktig å ikke plassere tingene man ønsker å beholde mens man rydder. Vent til du har fullført kasteprosessen før du så plasserer tingene. På den måten får du oversikt over totalen.

3. Rydd etter kategori

Vi rydder gjerne rom for rom, men da er det vanskelig å få oversikt over helheten.

Kondo anbefaler derfor å rydde etter kategori enn å oppbevare for eksempel en jakke der og jakke her. Ta derfor for deg for eksempel klær, bøker, papirer osv. 

Ved å samle tingene våre etter kategori får vi større forståelse av volumet av det vi eier, og det blir lettere å vurdere ting opp mot hverandre slik at du kan bestemme deg for om du skal beholde det eller ikke.

Når du skal begynne å rydde gjør du lurt i å starte med de lette eiendelene og avslutte med de som har større affeksjonsverdi. På den måten finsliper du beslutningsevnen og det vil ikke være så vanskelig å bestemme seg til slutt.

Ved å samle tingene våre etter kategori får vi større forståelse av volumet av det vi eier

Her er Marie Kondo hjemme hos en kunde og hjelper henne med å få has på rotet. Foto: Getty images

4. Lagre sakene riktig

Finn en plass til alt, til og med småting som busskort og nøkler. Hvis en ting ikke har en fast plass øker nemlig sjansen for rot. Og det fine med metoden er at du trenger bare å finne en plass én gang.

Ved å gjøre dette får man større oversikt over det man har, og dermed kjøper man også mindre fordi du har god oversikt over hva du faktisk har. Ifølge Kondo skal du ikke ha flere ting enn du har oversikt over, for ellers kan ting lett bli liggende i et mørkt skap og glemt.

Når du skal finne fast plass til en gjenstand gjør du lurt i å oppbevare alle gjenstander innen samme produktgruppe på ett sted eller i nærheten av hverandre, og ikke spre lagringen utover hjemmet.

Når du har funnet riktig plass til tingene er Kondos tips å lagre tingene vertikalt, for da vil du oppdage når tingene begynner å hope seg opp. Selv bretter hun tøy og stabler det på høykant i skuffene.

Lagrer du ting horisontalt og stabler det oppå hverandre vil du kunne stable i det uendelig og du vil alltid glemme det som ligger nederst.

Se hvordan Kondo bretter tøyet sitt:

5. Sett pris på tingene

For noen vil dette høres litt rart ut, men Kondo pleier ofte å fortelle tingene sine at hun setter pris på dem. Ved å takke tingene viser du dem omsorg og Kondo mener tingene da vil gjengjelde omsorgen.