Himmelhøye rom med fantastisk utsikt

Oppbevaring
Rekkehuset i Tromsø med himmelhøye rom, smekre innrednings-detaljer og rå materialmiks skaper en perfekt ramme for panorama-utsikten til den nordnorske naturen.
  På Lack-hyllen fra Ikea ligger puter og skaper en fin sitteplass til gjester.

Beboeren hadde lenge vært på boligjakt i området, og han vurderte å kjøpe flere andre leiligheter. Han er glad for at han ventet til han fikk se tegningene til rekkehuset, og slo til da han skjønte hvor bra det kunne bli. Han ville gjerne bo på vestsiden av Tromsøya på grunn av utsikten til fjellene og sundet, kveldssola og nærheten til byen og sykehuset der han jobber.

 

Den unge legen har vært sterkt involvert i utformingen av leiligheten. Det var 10 forskjellige alternativer å velge mellom, og han valgte bort så mange vegger som overhodet mulig. Dette kuttet selvfølgelig kostnadene, og resultatet ble en følelse av lys og luft og rom, selv om kvadratmeterne måler beskjedne 117. 

 

Materialmiks

Men det var ikke alt Morten Skandfer fikk velge selv:

Betongveggen var en forutsetning – hvis jeg ikke ville ha den, fikk jeg heller ikke kjøpe rekkehuset. Nå synes jeg veggen er som et smykke, og har ikke behov for å henge noe på den.

 

Betongveggen har absolutt satt sitt preg, og er røff samtidig som den reflekterer lyset og gir rommet en varm glød når solen skinner. En annen fordel er at veggen fungerer som en lydisolerende brannmur mellom alle leilighetene. Arkitektene fra 70 grader Nord Arkitektur har valgt flere utradisjonelle materialer som står i kontrast til hverandre og kanskje nettopp derfor fungerer så godt i lag.  Kanalplast på skinner skiller yttergangen fra stua, og skaper et ungdommelig og uformelt inntrykk allerede i inngangspartiet. Trappen står som en skulptur i stua, og er produsert av bjerk heltre av et lokalt snekkerfirma. Den leder oppmerksomheten opp mot galleriet i andre etasje, og åpner på den måten opp rommet. Det er bjerkeparkett på alle gulv unntatt på våtrom, og bjerkefiner på vegger og tak skaper en fin helhet og gir øyet ro.

 

bildetekst

Her ser vi betongveggen i all sin prakt, med sollyset som strømmer inn.

 

Nordlys og midnattssol

Det er viktig at det ikke blir for mange inntrykk, dem sørger nemlig den arktiske naturen for. Leiligheten har gjennomgående store vindusflater, og ut mot havet og fjellene går de liksågodt fra gulv til tak – over begge etasjer!

 

Om vinteren er det en egen opplevelse å sitte inne og se nordavinden skape bølger i sundet, eller nordlyset danse over himmelen.

 Det er nesten som å være i naturen og oppleve den fra utsiden, selv om man sitter inne og varmer føttene foran ovnen, sier den fornøyde beboeren.

 

Om sommeren strømmer morgensola inn på østsiden, der begge soverommene og kjøkkenet ligger. Skandfer synes det er en fin start på dagen å våkne til solskinn på soverommet, og  tusler gjerne rett inn på kjøkkenet for å koke kaffe. Den østre terrassen har utgang fra kjøkkenet, og det er fristende å sette seg der for å fortsette å slikke solstrålene. Etter hvert som sola forflytter seg er det bare å følge etter og åpne de store glasskyvedørene mellom sittegruppen i stua og den vestre terrassen. Plutselig forsvinner skillet mellom inne og ute, og boarealet blir vesentlig utvidet. Det blir fort sent når man sitter ute og nyter sommerkveldene med gode venner, mat og drikke ... 

 

Øst og vest

Morten Skandfer er glad i å farte, og drar gjerne innom museer og kunstutstillinger når han er i utlandet. Mye av innredningen er kjøpt billig mens han har vært ute og reist, og han er blant dem som glatt tar med seg et pleksiglass-bord ombord i et fly og definerer det som ”håndbagasje”. Når han kommer tilbake fra New York, er kofferten gjerne full av små reproduksjoner av kjente kunstverk og tjukt rispapir – slik at han kan lage sine egne kunstverk. Designer-lampene i stua fikk han billig  – utrolig nok fordi ingen andre ville kjøpe dem. Kjøkkenstolene er egentlig kontorstoler, men er behagelige til lange måltider.

 

Jeg er veldig fascinert av japansk design, og liker å blande øst og vest i innredningen, forteller han.

Følgelig står rislamper side om side med selskinn fra Svalbard, og det naturligste valget til morgenkåpe var en kimono. Det er ikke det eneste han blander: Klassiske designstoler står sammen med rimelige Ikea-møbler og egenproduserte malerier og skaper en personlig atmosfære.

 

God arkitektur

Utgangspunktet for arkitektene var å bygge så enkelt og rasjonelt at også yngre mennesker skulle kunne ha råd til å kjøpe leilighetene. Det var en fin tanke, men den fungerte bare i det første leddet.

 

Kombinasjonen fantastisk utsikt, utsøkt arkitektur og skreddersydd planløsning har ført til at prisene har skutt i været, og leilighetene selges i dag for én million kroner mer enn de ble solgt for da de var nye for fem år siden. Selv om intensjonene til arkitektene var de beste, er det snakk om tilbud og etterspørsel, og arkitektoniske perler vil alltid være etterspurte.

 

Denne internasjonale linjen følger Kjeld Nash opp i aller høyeste grad. Med en amerikansk far og en norsk mor flyttet han til Norge først som 9-åring.

 

Arkitekturperle

Rekkehusene i Nøkken har vært gjenstand for mye oppmerksomhet, og kan skilte med egen separatutstilling på Galleri Falsen i Oslo.

 

Rekkehusene ble funnet verdig til å bli presentert i Norsk Arkitekturmuseums utstilling Norsk Samtidsarkitektur 1995-2000 som ble vist rundt i Europa, egen separatutstilling på Galleri Falsen i Oslo, og er også blitt en del av pensum på arkitektstudiet i Trondheim.

Du kan lese mer om arkitektfirmaet på www.70n.no .

 

 

 

bildetekst

Fra kjøkkenet ser vi rett gjennom stua til terrassen og den majestetiske utsikten utenfor.  Stereobenk og vitrineskap/skjenk kommer fra Ikea.

 

 

bildetekst

Det er ikke alltid like lett å konsentrere seg om oppgaven i utkikksposten …

 

bildetekst

Eksteriøret er preget av enkel form, mange vinduer og lyst treverk.

 

 

bildetekst

Badet er enkelt og maskulint, og holdt i grått og hvitt med detaljer i stål og natur. Dusjen er avgrenset av glassbyggesteiner, og de skråskjærte flisene markerer ytterligere sonen.

 

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Nå skal jula ryddes ut

Har du ikke ryddet vekk julepynten, er det bare å sette igang. Trettende dag jul skal julen ut av huset.

Organiser gangen på 1-2-3

Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Bokhyller som er kreative og morsomme

Bokhyller behøver ikke være firkantet og vannrette. Det er lov å leke seg med form og uttrykk.

Riktig oppbevaring av vin

Riktig oppbevaring av vin avgjør om vinen når sitt fulle potensial eller ei.

Badstuen ble til en sportsbod

Den store, sporty familien i det lille huset hadde behov for mer oppbevaring. Derfor røyk badstuen ut og inn kom hyller og bokser.

Få smartere rom med skyvedører

Skyvedører er godt for mer enn garderoben på soverommet eller i gangen – de kan også brukes til lure løsninger for mer plass, flere rom eller rett og...

Proff vinkjeller i hus og hytte

Du trenger ingen kjeller for å lage en proff vinkjeller. Et kott kan være nok.

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea.

Ryddemetoden som faktisk funker

Ryddeguru Marie Kondo er på alles lepper, og det med god grunn. Lær metoden hennes og bli kvitt rotet én gang for alle.

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

Orden på rotet med smart oppbevaring

Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger!

Unngå rot med smart oppbevaring

Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger for oppbevaring.

Fem gode oppbevaringsløsninger

God plass til oppbevaring kan man aldri få for mye av. Å bruke innredningsdetaljer på en annen måte, skaper nye, spennende og personlige oppbevaringsløs...

Smarte og gode oppbevaringsløsninger

Liten plass til oppbevaring eller bare dårlig planlagt? Vi gir deg tips til oppbevaringsløsninger – i alle mulige hjørner og kanter.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no