Fumio Sasaki er den nye japanske ryddeguruen. Det skulle ingen trodd for noen år siden.
Fumio Sasaki er den nye japanske ryddeguruen. Det skulle ingen trodd for noen år siden. Bilde: Pantagruel Forlag

Lær ryddeteknikk av japansk minimalist

Oppbevaring

Fumio Sasaki gikk fra rotekopp til fullblods minimalist. Lær av hans metoder for å kvitte deg med massevis av eiendeler. På den andre siden av ryddingen venter lykken!

I 2016 fikk den vestlige verden for alvor øynene opp for japansk minimalistisk livsstil gjennom ryddemetodene til Marie Kondo.

Nå kommer en ny bok fra nok en japansk forfatter, Fumio Sasaki, som vil videreformidle hvordan han fikk et lykkeligere liv ved å kvitte seg med en hel haug av ting.

Sasaki er midt i 30-årene og lever alene i Tokyo. For noen år siden fikk han nok. Som så mange andre ble han vitne til et hjem der eiendelene fylte stadig flere kvadratmeter. Selv begynte han å føle seg kvalt. 

– Jeg fikk en reaksjon på den overfylte grisebingen jeg levde i, skriver han i boken «Farvel, Ting», som nå er ute på norsk.Dermed startet prosessen mot å nærme seg en mer minimalistisk livsstil. Etter en grundig opprydding gikk soverommet hans fra å se slik ut: 

Til slik:

Som følge av et ryddigere hjem, ble resten av livet hans også forbedret. Han lever sunnere og mer miljøvennlig, samtidig som følelsen av livsglede har økt betraktelig.

– Det er det motsatte av nåtidens vanlig forestilling om lykke, som påstår at jo mer vi eier, desto lykkeligere blir vi, skriver Sasaki i bokens forord.

Ny teknologi, nye muligheter

Hans nye, minimalistiske livsstil er nok i overkant ekstremt for de fleste. Likevel vil mange kjenne igjen følelsen av at man eier for mange ting, og at de bare fører til rot og evig rydding.

Derfor kan Sasakis tips om hvordan man kvitter seg med overflødige ting være nyttige for mange av oss.

Ikke minst har moderne teknologi bidratt til at mange eiendeler er overflødige. Tenk bare på hvordan smarttelefonen nå fungerer både som kamera, tv, musikkspiller, spillkonsoll, klokke, kalender, lommebok, kart, lommelykt og notisblokk, påpeker Sasaki.

Han tok også valget med å kvitte seg med samlingen av cd’er, bøker og dvd’er. 

– Jeg prøvde å vise min egenverdi gjennom et størst mulig antall bøker. Det var sjelden jeg faktisk brukte noen av dem, skriver han. 

– Kasting er en kunst

I boken ramser han opp 55 tips for å bli kvitt tingene for godt. Sasaki unner alle å oppleve den deilige friheten av å eie færre ting.

Kasting er en kunst, og du må lære deg teknikker for å mestre den. Det viktigste er å ha hodet på riktig sted, å være mentalt forberedt på prosessen. Så er det bare å sette igang!

Her er noen av Sasakis beste ryddetips:

  1. Kast alt som åpenbart er søppel.
  2. Hvis du har vanskelig for å kvitte deg med noe, forsøk å komme til bunns i hvorfor det er så viktig for deg. Kanskje holder det bare å ta et bilde av det?
  3. Du kommer ikke til å angre på noe av det du har kastet.
  4. Skill mellom ting du trenger og ting du har lyst på.
  5. Det er forskjell på å organisere og å minimalisere. Kast ut mye lagringsplass, så har du ingen steder der ting kan hope seg opp.
  6. Kvitt deg med tingene du alt har glemt, som for eksempel gamle skolebøker.
  7. Selg tingene dine på nett! Helst samlet, for eksempel bøker, cd’er og lignende, og få folk til å komme og hente dem hjemme hos deg.
  8. Utnytt delingstjenester, byrommet rundt deg og butikker. Her kan du hente varer og tjenester når du faktisk trenger dem, i stedet for å hamstre alt hjemme.
  9. Prøv å kaste ting «på prøve». Hvis du ikke savner dem etter en tid, er det trygt å kvitte seg med dem for godt.
  10. Én ting inn, én ting ut. Den gylne regelen for å beholde det ryddige hjemmet du nå har skapt.

 

Slik ser det ut i Sasakis klesskap nå. Klær er også blant de eiendelene vi smykker oss med, men som ikke bringer oss virkelig gleder, mener han. 

 

Hvor ofte leser du bøker på nytt eller blar i noe du har i bokhyllen? Er det egentlig grunn til å beholde alt? Nei, mente Sasaki, og kvittet seg med både bøker og hylle. 

6 januar 2017

Nå skal jula ryddes ut

Har du ikke ryddet vekk julepynten, er det bare å sette igang. Trettende dag jul skal julen ut av huset.

Organiser gangen på 1-2-3

Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Bokhyller som er kreative og morsomme

Bokhyller behøver ikke være firkantet og vannrette. Det er lov å leke seg med form og uttrykk.

Himmelhøye rom med fantastisk utsikt

Rekkehuset i Tromsø med himmelhøye rom, smekre innrednings-detaljer og rå materialmiks skaper en perfekt ramme for panorama-utsikten til den nordnorske...

Riktig oppbevaring av vin

Riktig oppbevaring av vin avgjør om vinen når sitt fulle potensial eller ei.

Badstuen ble til en sportsbod

Den store, sporty familien i det lille huset hadde behov for mer oppbevaring. Derfor røyk badstuen ut og inn kom hyller og bokser.

Få smartere rom med skyvedører

Skyvedører er godt for mer enn garderoben på soverommet eller i gangen – de kan også brukes til lure løsninger for mer plass, flere rom eller rett og...

Proff vinkjeller i hus og hytte

Du trenger ingen kjeller for å lage en proff vinkjeller. Et kott kan være nok.

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea.

Ryddemetoden som faktisk funker

Ryddeguru Marie Kondo er på alles lepper, og det med god grunn. Lær metoden hennes og bli kvitt rotet én gang for alle.

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

Orden på rotet med smart oppbevaring

Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger!

Unngå rot med smart oppbevaring

Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger for oppbevaring.

Fem gode oppbevaringsløsninger

God plass til oppbevaring kan man aldri få for mye av. Å bruke innredningsdetaljer på en annen måte, skaper nye, spennende og personlige oppbevaringsløs...