Proff vinkjeller i hus og hytte

Oppbevaring

Du trenger ingen kjeller for å lage en proff vinkjeller. Et kott kan være nok.


Foto: Colourbox

Foto: Vinoteca
Du er ikke avhengig av å ha en kjeller for å kunne lage deg en vinkjeller.
- Vinkjeller kan du ha både i hus og i leiligheter, ja, egenlig over alt, sier Ken Canaiolo Engebretsen. Han er president i Norsk Vinkelnerforening og driver Vinoteca.no, et firma som bygger og tilretteleggere vinkjellere.

- Det er vanlig å ta med vin på hytta. Mange ser at de heller kan ha vinen stående på hytta enn å slepe den med seg hver helg, så de bygger vinkjeller på hytta, sier Engebretsen.

Har du et ledig kott eller en bod, kan det være nok plass.
- De minste vinkjelleren jeg bygger er på halvannen meter gulvflate, og så går det oppover i størrelse. I en bod på fire kvadratmeter får du plass til 800 flasker, sier Engebretsen. Startprisen på slike vinkjellere er 10.000 kroner.

Riktige forhold avgjørende
Selv om en vinkjeller ikke behøver være plasskrevende, er den krevende på andre områder. Forholdene må nemlig være lagt til rette for oppbevaring av vin, og det krever en del innsikt.

- Vin har en retning hvor den skal utvikle seg, og avvik i lagringsforhold fører til at vinen vil utvikle seg annerledes og den når ikke det perfekte smaksbildet den skal ha. I en vanlig bod uten riktig temperatur eller luftfuktighet, vil en vin bli ødelagt innen et års tid, sier Engebretsen.

For å få riktig temperatur, blir et kjøleaggregat integrert i vegger eller tak. I tillegg kan det være andre ting som må tilrettelegges for å forvandle et kott, et rom eller en kjeller til en vinkjeller. Må rommet isoleres? Må noe gjøres med vinduer eller lignende? Er rommet egnet med tanke på vibrasjon?
- Vinskap er blitt populære, men de vibrerer. Det fører til at vinen utvikler seg fortere og feil, sier Engebretsen.

Smaksprofil og drikkeveiledning
I tillegg til å bygge selve vinkjelleren med stativ i kanadisk redwood, hjelper Vinoteca til med å innrede vinkjelleren.
- Vi tilbyr et bra logistikksystem som har plass til ulike typer og som gjør det lett å finne den vinen du vil ha, uten å måtte flytte på viner. Vinen blir lagt inn i et system etter land, område, drue, årgang.

Trenger du hjelp til å fylle vinkjelleren, er det mulig å få tegnet en smaksprofil av deg. Den tar hensyn til slikt som hvilke viner du liker, hvilke druer du foretrekker, og hvilken mat du liker. Ut fra denne profilen, kan Engebretsen komme med forslag til hvilke viner du bør kjøpe, når de bør drikkes, hva den skal serveres til, om den skal dekanteres, ved hvilken temperatur den bør serveres etc.

Vinoteca tilbyr også andre viner enn du får kjøpt gjennom Vinmonopolet.
- Jeg både jobber med importører av vin og kjøper viner på auksjoner i utlandet. Kundene mine får tilgang til viner jeg kjøper på auksjon gjennom et nyhetsbrev.

Forbrukerinfo:
Vinoteca, tlf: 9013 6883
Bordeaux Vinhandel, tlf: 92 05 22 40
Vinmonopolet, tlf: 04560
23. oktober 2008

Mer om Oppbevaring

7 tips til smartere oppbevaring

Oppbevaring Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg. 

7 smarte oppbevaringsløsninger som du garantert vil ha hjemme

Oppbevaring Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.

Bli kvitt smårotet en gang for alle

Oppbevaring Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor...

Våre beste oppbevaringstips

Oppbevaring Rydd opp ved å oppbevare annerledes; vi gir deg våre beste tips!

Organiser gangen på 1-2-3

Oppbevaring Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Orden på rotet med smart oppbevaring

Oppbevaring Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger!

Badstuen ble til en sportsbod

Oppbevaring Den store, sporty familien i det lille huset hadde behov for mer oppbevaring. Derfor røyk badstuen ut og inn kom hyller og bokser.

Utnytt plassen under trappa

Oppbevaring Mange har en trapp fra gangen og opp i andre etasje, noen har trapp fra stue eller kjøkken. Her er tipsene til hva du kan gjøre med dødplassen under...

Oppbevaring som gjør livet enklere

Oppbevaring Lei av å leve å kaos? Velg oppbevaringsløsninger som gjør hverdagen oversiktlig og grei.

Nå skal jula ryddes ut

Oppbevaring Har du ikke ryddet vekk julepynten, er det bare å sette igang. Trettende dag jul skal julen ut av huset.

Innred hobbyrommet

Oppbevaring For gode, velfungerende hobbyrom er det store stikkordet oppbevaring. Masse oppbevaring.

Få orden på rotet!

Oppbevaring Strever du med å holde orden på rotet? Hyller, esker, kommoder, skap og knagger hjelper deg til å få et mer ryddig hjem.

Rot i virkeligheten?

Oppbevaring Er det rot i virkeligheten hos deg? Truer kaoset med å ta over hjemme? Slapp av, det finnes råd.

Utnytt plassen med kreative løsninger

Oppbevaring Tenk kreative løsninger, og du kan både utnytte plassen i boligen og holde orden på ting.

Orden i bøttekottet

Oppbevaring Er du lei av å lete etter rengjøringsredskapene i et trangt bøttekott kan vi gi deg et enkelt tips: rydd! Skaff deg nye oppbevaringsbokser, og det blir...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no