Proff vinkjeller i hus og hytte

Oppbevaring

Du trenger ingen kjeller for å lage en proff vinkjeller. Et kott kan være nok.


Foto: Colourbox

Foto: Vinoteca
Du er ikke avhengig av å ha en kjeller for å kunne lage deg en vinkjeller.
- Vinkjeller kan du ha både i hus og i leiligheter, ja, egenlig over alt, sier Ken Canaiolo Engebretsen. Han er president i Norsk Vinkelnerforening og driver Vinoteca.no, et firma som bygger og tilretteleggere vinkjellere.

- Det er vanlig å ta med vin på hytta. Mange ser at de heller kan ha vinen stående på hytta enn å slepe den med seg hver helg, så de bygger vinkjeller på hytta, sier Engebretsen.

Har du et ledig kott eller en bod, kan det være nok plass.
- De minste vinkjelleren jeg bygger er på halvannen meter gulvflate, og så går det oppover i størrelse. I en bod på fire kvadratmeter får du plass til 800 flasker, sier Engebretsen. Startprisen på slike vinkjellere er 10.000 kroner.

Riktige forhold avgjørende
Selv om en vinkjeller ikke behøver være plasskrevende, er den krevende på andre områder. Forholdene må nemlig være lagt til rette for oppbevaring av vin, og det krever en del innsikt.

- Vin har en retning hvor den skal utvikle seg, og avvik i lagringsforhold fører til at vinen vil utvikle seg annerledes og den når ikke det perfekte smaksbildet den skal ha. I en vanlig bod uten riktig temperatur eller luftfuktighet, vil en vin bli ødelagt innen et års tid, sier Engebretsen.

For å få riktig temperatur, blir et kjøleaggregat integrert i vegger eller tak. I tillegg kan det være andre ting som må tilrettelegges for å forvandle et kott, et rom eller en kjeller til en vinkjeller. Må rommet isoleres? Må noe gjøres med vinduer eller lignende? Er rommet egnet med tanke på vibrasjon?
- Vinskap er blitt populære, men de vibrerer. Det fører til at vinen utvikler seg fortere og feil, sier Engebretsen.

Smaksprofil og drikkeveiledning
I tillegg til å bygge selve vinkjelleren med stativ i kanadisk redwood, hjelper Vinoteca til med å innrede vinkjelleren.
- Vi tilbyr et bra logistikksystem som har plass til ulike typer og som gjør det lett å finne den vinen du vil ha, uten å måtte flytte på viner. Vinen blir lagt inn i et system etter land, område, drue, årgang.

Trenger du hjelp til å fylle vinkjelleren, er det mulig å få tegnet en smaksprofil av deg. Den tar hensyn til slikt som hvilke viner du liker, hvilke druer du foretrekker, og hvilken mat du liker. Ut fra denne profilen, kan Engebretsen komme med forslag til hvilke viner du bør kjøpe, når de bør drikkes, hva den skal serveres til, om den skal dekanteres, ved hvilken temperatur den bør serveres etc.

Vinoteca tilbyr også andre viner enn du får kjøpt gjennom Vinmonopolet.
- Jeg både jobber med importører av vin og kjøper viner på auksjoner i utlandet. Kundene mine får tilgang til viner jeg kjøper på auksjon gjennom et nyhetsbrev.

Forbrukerinfo:
Vinoteca, tlf: 9013 6883
Bordeaux Vinhandel, tlf: 92 05 22 40
Vinmonopolet, tlf: 04560
23 oktober 2008

Nå skal jula ryddes ut

Har du ikke ryddet vekk julepynten, er det bare å sette igang. Trettende dag jul skal julen ut av huset.

Organiser gangen på 1-2-3

Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Bokhyller som er kreative og morsomme

Bokhyller behøver ikke være firkantet og vannrette. Det er lov å leke seg med form og uttrykk.

Himmelhøye rom med fantastisk utsikt

Rekkehuset i Tromsø med himmelhøye rom, smekre innrednings-detaljer og rå materialmiks skaper en perfekt ramme for panorama-utsikten til den nordnorske...

Riktig oppbevaring av vin

Riktig oppbevaring av vin avgjør om vinen når sitt fulle potensial eller ei.

Badstuen ble til en sportsbod

Den store, sporty familien i det lille huset hadde behov for mer oppbevaring. Derfor røyk badstuen ut og inn kom hyller og bokser.

Få smartere rom med skyvedører

Skyvedører er godt for mer enn garderoben på soverommet eller i gangen – de kan også brukes til lure løsninger for mer plass, flere rom eller rett og...

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea.

Ryddemetoden som faktisk funker

Ryddeguru Marie Kondo er på alles lepper, og det med god grunn. Lær metoden hennes og bli kvitt rotet én gang for alle.

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

Orden på rotet med smart oppbevaring

Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger!

Unngå rot med smart oppbevaring

Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger for oppbevaring.

Fem gode oppbevaringsløsninger

God plass til oppbevaring kan man aldri få for mye av. Å bruke innredningsdetaljer på en annen måte, skaper nye, spennende og personlige oppbevaringsløs...

Smarte og gode oppbevaringsløsninger

Liten plass til oppbevaring eller bare dårlig planlagt? Vi gir deg tips til oppbevaringsløsninger – i alle mulige hjørner og kanter.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no