Proff vinkjeller i hus og hytte

Du trenger ingen kjeller for å lage en proff vinkjeller. Et kott kan være nok.

Du er ikke avhengig av å ha en kjeller for å kunne lage deg en vinkjeller. – Vinkjeller kan du ha både i hus og i leiligheter, ja, egenlig over alt, sier Ken Canaiolo Engebretsen. Han er president i Norsk Vinkelnerforening og driver Vinoteca.no, et firma som bygger og tilretteleggere vinkjellere. – Det er vanlig å ta med vin på hytta. Mange ser at de heller kan ha vinen stående på hytta enn å slepe den med seg hver helg, så de bygger vinkjeller på hytta, sier Engebretsen. Har du et ledig kott eller en bod, kan det være nok plass. – De minste vinkjelleren jeg bygger er på halvannen meter gulvflate, og så går det oppover i størrelse. I en bod på fire kvadratmeter får du plass til 800 flasker, sier Engebretsen. Startprisen på slike vinkjellere er 10.000 kroner.
vinkjeller
Foto: Getty Images
Riktige forhold avgjørende Selv om en vinkjeller ikke behøver være plasskrevende, er den krevende på andre områder. Forholdene må nemlig være lagt til rette for oppbevaring av vin, og det krever en del innsikt. – Vin har en retning hvor den skal utvikle seg, og avvik i lagringsforhold fører til at vinen vil utvikle seg annerledes og den når ikke det perfekte smaksbildet den skal ha. I en vanlig bod uten riktig temperatur eller luftfuktighet, vil en vin bli ødelagt innen et års tid, sier Engebretsen. For å få riktig temperatur, blir et kjøleaggregat integrert i vegger eller tak. I tillegg kan det være andre ting som må tilrettelegges for å forvandle et kott, et rom eller en kjeller til en vinkjeller. Må rommet isoleres? Må noe gjøres med vinduer eller lignende? Er rommet egnet med tanke på vibrasjon? – Vinskap er blitt populære, men de vibrerer. Det fører til at vinen utvikler seg fortere og feil, sier Engebretsen. Smaksprofil og drikkeveiledning I tillegg til å bygge selve vinkjelleren med stativ i kanadisk redwood, hjelper Vinoteca til med å innrede vinkjelleren. – Vi tilbyr et bra logistikksystem som har plass til ulike typer og som gjør det lett å finne den vinen du vil ha, uten å måtte flytte på viner. Vinen blir lagt inn i et system etter land, område, drue, årgang. Trenger du hjelp til å fylle vinkjelleren, er det mulig å få tegnet en smaksprofil av deg. Den tar hensyn til slikt som hvilke viner du liker, hvilke druer du foretrekker, og hvilken mat du liker. Ut fra denne profilen, kan Engebretsen komme med forslag til hvilke viner du bør kjøpe, når de bør drikkes, hva den skal serveres til, om den skal dekanteres, ved hvilken temperatur den bør serveres etc. Vinoteca tilbyr også andre viner enn du får kjøpt gjennom Vinmonopolet. – Jeg både jobber med importører av vin og kjøper viner på auksjoner i utlandet. Kundene mine får tilgang til viner jeg kjøper på auksjon gjennom et nyhetsbrev. Forbrukerinfo: Vinoteca, tlf: 9013 6883 Bordeaux Vinhandel, tlf: 92 05 22 40 Vinmonopolet, tlf: 04560