Bilde: Getty Images/Fym forlag

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Oppbevaring

Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til et ryddigere hjem.

De fleste av oss hater å rydde. Likevel bruker vi i gjennomsnitt tre kvarter på det hver eneste dag. Med en hektisk timeplan og lite tid har vi hverken tid eller lyst til å rydde så mye i hverdagen.

Da Synnøve Skarbø, kjent som programleder fra TV Norge, fikk kontrakten sin terminert av TVNorge, begynte hun å rydde som ren terapi. Da det ikke var mer å rydde, ryddet hun igjen.

Til slutt ble hun så oppsatt på å finne verdens beste ryddesystem. Det ble starten på fire år med perfeksjonering av et ryddesystem hun mener vil spare deg og meg for tre kvarter med rydding hver dag.

Og nå, fire år etter, kommer ryddesystemet i papirformat. I oktober gir hun hun ut ryddeboken "Synnøves system – slik ryddet jeg meg lykkelig". Vi tok en prat med forfatteren om hvordan vi kan bli kvitt rotet samtidig som vi blir litt lykkeligere.

En ryddebok med en personlig vri

Marie Kondo, Listelykke, Paulina Draganjas rom for rom-metode – det er mange ryddemetoder og ryddebøker på markedet for tiden. I stedet for å kun ramse opp hva du bør gjøre og ikke gjøre, har Skarbø valgt en personlig og annerledes fortellerstil i boken.

Slik kan du som leser også lære av hennes personlige historie om hvordan hun kom frem til ryddesystemet.

– Det er ikke bare en ryddebok om huset, men også hvordan man skal rydde opp i livet, sier Skarbø til Viivilla.no.

– Det begynte for fire år siden da jeg mistet jobben samtidig som jeg ble mamma. Jeg fikk tidendes nedtur som 40-åring og ble skikkelig deperimert. Jeg var så deppa at jeg ikke fikk til noen ting. Da begynte jeg å rydde for å få kontroll på noe.

– I boken har jeg derfor valgt å fortelle to parallelle historier: ryddetips og min historie.

Sammen med de to parallelle historiene har hun også intervjuet fem eksperter, slik at du får de beste tipsene på ulike områder.

– Har mer tid til overs enn før

Selv beskriver hun seg selv som en som alltid har vært opptatt av å rydde og ha det ordentlig rundt seg. Da hun var liten ryddet hun rommet til venninnene og klarte ikke å leke før det var ryddig.

I senere tid har det gått opp for henne at rydding ikke bare er en handling, men også noe som påvirker resten av livet vårt.

– Jeg mener helt konkret at har du det ryddig rundt deg, så får du det bedre inni deg. Hvis det er kaotisk rundt deg og du må trå til med skippertaksryddig, vil det påvirke både psyken din og hvor effektiv du er, sier Skarbø.

– Hva er din ryddefilosofi?

– Jeg holder orden på den måten at jeg tenker på hver eneste ting har. Ingenting er der på slump. Jeg har full kontroll på alt jeg eier. Jeg har tatt for meg hver ting og vurdert: trenger jeg dette? Bruker jeg den? sier hun og fortsetter:

– Så holder jeg orden ved at alt har sin faste plass. Det er ingen nomader som flyter omkring. Alt er plassert nøye, og må ligge der når det ikke er i bruk.

 Hvis du kommer inn i flyten med å legge ting på plass, vil det være ryddig hele tiden. Nå som jeg bruker dette systemet, har jeg dessuten fått mye mer tid enn før, sier Skarbø.

Dette er Synnøves system:

1. Det første du må gjøre er å kvitte deg med ting: kast, gi bort, selg. Du skal kun eie det du trenger.

2. Finn en plass til alt. Du skal vite hvor absolutt alt ligger.

3. Sett ting på plass med en gang etter at det er brukt.

Med andre ord: kast – systematiser  opp – oppretthold.

Synnøves ryddetips:

– Ikke rydd opp over langsen, da kan du miste piffen underveis. Trekk det maks over noen uker. Ryddingen må også gjøres grundig.

– Sett en deadline og begynn med det du er minst knyttet til. Slik blir det lettere når du kommer til de tingene som har større affeksjonsverdi.

– Om du synes det er vanskelig å kaste ting, still deg disse to spørsmålene: "Har jeg behov for det?" og "Elsker jeg det?"

– Det er greit å ha det litt rotete, spesielt om du har barn, men vær bevisst på legge ting tilbake på plass. 

– Et tips er å putte ting i mindre bokser, slik at du slipper at det ligger løst.

– Putt alle de tingene du ikke vet hvor du skal gjøre av i et skap, som batterier, lyspærer osv. Da vet du med en gang hvor det ligger når du trenger det.

Lyst på flere ryddetips fra Synnøve? I intervju med Bolig Pluss deler hun flere av sine beste tips for et moderne og ryddig hjem.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

10 oktober 2016
Mer om Oppbevaring

7 tips til smartere oppbevaring

Oppbevaring Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg. 

Nå skal jula ryddes ut

Oppbevaring Har du ikke ryddet vekk julepynten, er det bare å sette igang. Trettende dag jul skal julen ut av huset.

Organiser gangen på 1-2-3

Oppbevaring Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Bokhyller som er kreative og morsomme

Oppbevaring Bokhyller behøver ikke være firkantet og vannrette. Det er lov å leke seg med form og uttrykk.

Himmelhøye rom med fantastisk utsikt

Oppbevaring Rekkehuset i Tromsø med himmelhøye rom, smekre innrednings-detaljer og rå materialmiks skaper en perfekt ramme for panorama-utsikten til den nordnorske...

Riktig oppbevaring av vin

Oppbevaring Riktig oppbevaring av vin avgjør om vinen når sitt fulle potensial eller ei.

Badstuen ble til en sportsbod

Oppbevaring Den store, sporty familien i det lille huset hadde behov for mer oppbevaring. Derfor røyk badstuen ut og inn kom hyller og bokser.

Få smartere rom med skyvedører

Oppbevaring Skyvedører er godt for mer enn garderoben på soverommet eller i gangen – de kan også brukes til lure løsninger for mer plass, flere rom eller rett og...

Proff vinkjeller i hus og hytte

Oppbevaring Du trenger ingen kjeller for å lage en proff vinkjeller. Et kott kan være nok.

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Oppbevaring Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea. 

Ryddemetoden som faktisk funker

Oppbevaring Ryddeguru Marie Kondo er på alles lepper, og det med god grunn. Lær metoden hennes og bli kvitt rotet én gang for alle.

Orden på rotet med smart oppbevaring

Oppbevaring Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger!

Unngå rot med smart oppbevaring

Oppbevaring Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger for oppbevaring.

Fem gode oppbevaringsløsninger

Oppbevaring God plass til oppbevaring kan man aldri få for mye av. Å bruke innredningsdetaljer på en annen måte, skaper nye, spennende og personlige oppbevaringsløs...