10 tips til japansk ryddeteknikk

Oppbevaring

Fumio Sasaki gikk fra rotekopp til fullblods minimalist. Lær av hans metoder for å kvitte deg med massevis av eiendeler. På den andre siden av ryddingen venter lykken!

Fumio Sasaki er den nye japanske ryddeguruen. Det skulle ingen trodd for noen år siden.
Fumio Sasaki er den nye japanske ryddeguruen. Det skulle ingen trodd for noen år siden. Bilde: Pantagruel Forlag

Japansk minimalistisk livsstil er stilig, og inspirerende for mange av oss kjekt-å-ha-pregete nordmenn.

I 2017 kom en populær ryddbok fra japansk forfatter, Fumio Sasaki, som forteller om hvordan han fikk et lykkeligere liv ved å kvitte seg med en hel haug av ting.

Sasaki er i 30-årene og lever alene i Tokyo. For noen år siden fikk han nok. Som så mange andre ble han vitne til et hjem der eiendelene fylte stadig flere kvadratmeter. Selv begynte han å føle seg kvalt. 

– Jeg fikk en reaksjon på den overfylte grisebingen jeg levde i, skriver han i boken «Farvel, Ting», som nå er ute på norsk.Dermed startet prosessen mot å nærme seg en mer minimalistisk livsstil. Etter en grundig opprydding gikk soverommet hans fra å se slik ut: 

Les også:

Unngå rot med smart oppbevaring

Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger for oppbevaring.

Til slik:

Som følge av et ryddigere hjem, ble resten av livet hans også forbedret. Han lever sunnere og mer miljøvennlig, samtidig som følelsen av livsglede har økt betraktelig.

– Det er det motsatte av nåtidens vanlig forestilling om lykke, som påstår at jo mer vi eier, desto lykkeligere blir vi, skriver Sasaki i bokens forord.

Ny teknologi, nye muligheter

Hans nye, minimalistiske livsstil er nok i overkant ekstremt for de fleste. Likevel vil mange kjenne igjen følelsen av at man eier for mange ting, og at de bare fører til rot og evig rydding.

Les også:

Se høstens hotte peisnyheter

Denne høsten har Contura sluppet mange spennende nyheter. Ser du noen som frister, kan du se nærmere på godbitene hos din nærmeste Varmefagbutikk.

Derfor kan Sasakis tips om hvordan man kvitter seg med overflødige ting være nyttige for mange av oss.

Ikke minst har moderne teknologi bidratt til at mange eiendeler er overflødige. Tenk bare på hvordan smarttelefonen nå fungerer både som kamera, tv, musikkspiller, spillkonsoll, klokke, kalender, lommebok, kart, lommelykt og notisblokk, påpeker Sasaki.

Han tok også valget med å kvitte seg med samlingen av cd’er, bøker og dvd’er. 

– Jeg prøvde å vise min egenverdi gjennom et størst mulig antall bøker. Det var sjelden jeg faktisk brukte noen av dem, skriver han. 

– Kasting er en kunst

I boken ramser han opp 55 tips for å bli kvitt tingene for godt. Sasaki unner alle å oppleve den deilige friheten av å eie færre ting.

Kasting er en kunst, og du må lære deg teknikker for å mestre den. Det viktigste er å ha hodet på riktig sted, å være mentalt forberedt på prosessen. Så er det bare å sette igang!

Les også:

Årets ku-huuleste overvåkningskamera

Møt Ulo, det interaktive ugleovervåkningskameraet.

Her er noen av Sasakis beste ryddetips:

  1. Kast alt som åpenbart er søppel.
  2. Hvis du har vanskelig for å kvitte deg med noe, forsøk å komme til bunns i hvorfor det er så viktig for deg. Kanskje holder det bare å ta et bilde av det?
  3. Du kommer ikke til å angre på noe av det du har kastet.
  4. Skill mellom ting du trenger og ting du har lyst på.
  5. Det er forskjell på å organisere og å minimalisere. Kast ut mye lagringsplass, så har du ingen steder der ting kan hope seg opp.
  6. Kvitt deg med tingene du alt har glemt, som for eksempel gamle skolebøker.
  7. Selg tingene dine på nett! Helst samlet, for eksempel bøker, cd’er og lignende, og få folk til å komme og hente dem hjemme hos deg.
  8. Utnytt delingstjenester, byrommet rundt deg og butikker. Her kan du hente varer og tjenester når du faktisk trenger dem, i stedet for å hamstre alt hjemme.
  9. Prøv å kaste ting «på prøve». Hvis du ikke savner dem etter en tid, er det trygt å kvitte seg med dem for godt.
  10. Én ting inn, én ting ut. Den gylne regelen for å beholde det ryddige hjemmet du nå har skapt.

 

Slik ser det ut i Sasakis klesskap nå. Klær er også blant de eiendelene vi smykker oss med, men som ikke bringer oss virkelig gleder, mener han. 

 

Hvor ofte leser du bøker på nytt eller blar i noe du har i bokhyllen? Er det egentlig grunn til å beholde alt? Nei, mente Sasaki, og kvittet seg med både bøker og hylle. 

17. januar 2018
Mer om Oppbevaring

7 tips til smartere oppbevaring

Oppbevaring Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg. 

7 smarte oppbevaringsløsninger som du garantert vil ha hjemme

Oppbevaring Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.

Bli kvitt smårotet en gang for alle

Oppbevaring Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor...

Våre beste oppbevaringstips

Oppbevaring Rydd opp ved å oppbevare annerledes; vi gir deg våre beste tips!

Organiser gangen på 1-2-3

Oppbevaring Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Orden på rotet med smart oppbevaring

Oppbevaring Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger!

Badstuen ble til en sportsbod

Oppbevaring Den store, sporty familien i det lille huset hadde behov for mer oppbevaring. Derfor røyk badstuen ut og inn kom hyller og bokser.

Utnytt plassen under trappa

Oppbevaring Mange har en trapp fra gangen og opp i andre etasje, noen har trapp fra stue eller kjøkken. Her er tipsene til hva du kan gjøre med dødplassen under...

Oppbevaring som gjør livet enklere

Oppbevaring Lei av å leve å kaos? Velg oppbevaringsløsninger som gjør hverdagen oversiktlig og grei.

Nå skal jula ryddes ut

Oppbevaring Har du ikke ryddet vekk julepynten, er det bare å sette igang. Trettende dag jul skal julen ut av huset.

Innred hobbyrommet

Oppbevaring For gode, velfungerende hobbyrom er det store stikkordet oppbevaring. Masse oppbevaring.

Få orden på rotet!

Oppbevaring Strever du med å holde orden på rotet? Hyller, esker, kommoder, skap og knagger hjelper deg til å få et mer ryddig hjem.

Rot i virkeligheten?

Oppbevaring Er det rot i virkeligheten hos deg? Truer kaoset med å ta over hjemme? Slapp av, det finnes råd.

Utnytt plassen med kreative løsninger

Oppbevaring Tenk kreative løsninger, og du kan både utnytte plassen i boligen og holde orden på ting.

Orden i bøttekottet

Oppbevaring Er du lei av å lete etter rengjøringsredskapene i et trangt bøttekott kan vi gi deg et enkelt tips: rydd! Skaff deg nye oppbevaringsbokser, og det blir...