Bilde: Freshome.com

Utnytt plassen under trappa

Oppbevaring

Mange har en trapp fra gangen og opp i andre etasje, noen har trapp fra stue eller kjøkken. Her er tipsene til hva du kan gjøre med dødplassen under trappa.

Et ubrukt trapperom kan brukes både til oppbevaring og som oppholdssted. Finn ut hva ditt behov er, og gå igang med planleggingen.

Trapp fra gangen
Har du en trapp som går fra gangen og opp i andre etasje kan du lett tilfredsstille ditt oppbevaringsbehov. Hvilken løsning du velger, kommer an på økonomi og kunnskaper om snekring.
De aller fleste ville elsket å ha en møbelsnekker som kunne plassnekre løsninger for deg. Men du kan også få det til selv.

Ta mål
Finn ut hva du har til rådighet. Ta mål. Er det plass til et kott, eller et skap? Kan du få det til å se ryddig ut kun med hyller? Kan du slå opp en lettvegg med en dør? Gå til en byggevareforhandler og få skåret til hylleplater på mål, samt en dørløsning.

Lukk trappen
Alle trapper er forskjellige, og rommene under likeså. I alle tilfeller lønner det seg å lukke åpningene mellom trappetrinnene, for det faller mye bøss og støv fra trinnene og ned i trapperommet.

Hva vil du oppbevare?
Finn også ut hva du trenger oppbevaring til. Er det luer og votter som trenger et sted å bo? Sykkelhjelmer og skøyter? DVD-spillere og vaskemidler til bilen? Støvsuger eller skopusseutstyr? Skreddersy trappeskapet til ditt bruk - men husk at du med årene kan få andre behov.

Skreddersydd system
Har du tatt gode mål, kan du ta en tur på møbelvarehus som IKEA, for å se om det finnes møbler som passer godt under trappa. Det finnes skuffer på hjul, esker og kurver, hyller og kommoder - og hyllesystemer som kan skreddersys til ditt bruk. Trofast og Gorm-seriene hos IKEA kan foreksempel til en viss grad skreddersys. Sjekk også l-trapp.no, som tilbyr Multi Trappesystemer skreddersydd til din trapp.


Knagger og hyller
Rommet under trappa kan også egne seg til knagger til barnas jakker, eller til skohyller til penskoene dine.
For å skjule rotet kan du enten velge en lettvegg med dør, eller et forheng du syr selv.

Trapp fra stua
Har du en trapp i stua kan du bruke plassen som i gangen, men du kan også gjøre noe litt koseligere. Å sette hyller langs veggene til pene ting du kan lage morsomme stilleben ut av, eller bruke som bokhylle, er en god idé.

Barskap?
Alt ettersom hvordan trapperommet ditt ser ut - i stua kunne kanskje et barskap være på sin plass? Sjekk Freshome.com. Her finner du 15 elegante trappeløsninger, med alt fra bokhyller og gangskap - til barskap, toalett og kjøkkenkrok(!).

Trapperom for voksne
Uansett hvor din trapp måtte befinne seg i huset, kan det hende at det er plass nok til å sette inn en liten stol, en stålampe eller vegglampe, en aviskurv eller et avlastningsbord. Frisk opp med et lite musikkanlegg og en potteplante. Og vips, så har du en trivelig lesekrok, og du får et lunere preg enn et tomt trapperom. Verre er det ikke. I en gang vil en slik stol være ypperlig å sitte i når skoa skal på.

Vurdere også å lage en sittebenk av sponplater. Lek deg med maling og tapet, og lag den hul slik at du kan bruke den til lagring.

Kontorkrok
Det er kanskje ikke førstevalget å ha kontor under trappa, men noen trapperom er faktisk store nok til å romme en liten pult til en laptop. Prøvesitt først, så du ser om det er for trangt eller om du føler at du får trappa i hodet.

Trapp fra kjøkkenet
Hvem irriterer seg ikke over tomflasker, poser til plast og bokser til metallavfall. Har du dødplass under trappa på kjøkkenet bør du vurdere å snekre et kildesorteringskott. Her får du plass til papir, plast, tomflasker og metall - og rotet ut av syne.
Ellers mangler vel de fleste skapplass - til kjøkkenmaskiner og vaskemaskin. Og hva med å innrede et lite spiskammers?

Trapperom for de små
En egen liten hule for barn, tantebarn, barnebarn - du kommer til å score mange poeng med det. Både på foreldremanualen.no og hos Den gode feen finner du fargeglade lekehytter og hobbykroker til barna. Sett inn små bord og stoler, og en hylle til tegnesaker og perler. Husk lys!
En annen idé er å lage kosekrok. Skjær til en skumgummimadrass, og trekk den i et fint stoff. Fyll på med puter, pledd og skinnfell - og bøker.

Trapperom for firbeinte
Trenger gamlebikkja en plass i fred for barna - eller trenger du fred for rampevalpen? Sett en grind foran trappekroken, og lag en hundekrok der vovsen kan sove og spise i fred. Har du ikke behov for grind, kan du sette inn en gammel skuveseng eller en kurv der hund eller katt kan sove.
Marsvin og kanin kan sikkert også trives under trappa - og her kan du også oppbevare alt utstyret du trenger til dyreholdet.

Les også:

Slik lager du en praktisk dobbeltseng med skuff

Bygg en unik dobbeltseng som passer akkurat til ditt soverom. Vi viser deg hvordan du gjør det – trinn for trinn.

14 januar 2011
Mer om Oppbevaring

7 tips til smartere oppbevaring

Oppbevaring Nordmenn er rare. Vi bor større enn de fleste andre, men føler likevel at vi ikke har nok oppbevaringsplass. Men disse tipsene hjelper deg. 

Nå skal jula ryddes ut

Oppbevaring Har du ikke ryddet vekk julepynten, er det bare å sette igang. Trettende dag jul skal julen ut av huset.

Organiser gangen på 1-2-3

Oppbevaring Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

Bokhyller som er kreative og morsomme

Oppbevaring Bokhyller behøver ikke være firkantet og vannrette. Det er lov å leke seg med form og uttrykk.

Himmelhøye rom med fantastisk utsikt

Oppbevaring Rekkehuset i Tromsø med himmelhøye rom, smekre innrednings-detaljer og rå materialmiks skaper en perfekt ramme for panorama-utsikten til den nordnorske...

Riktig oppbevaring av vin

Oppbevaring Riktig oppbevaring av vin avgjør om vinen når sitt fulle potensial eller ei.

Badstuen ble til en sportsbod

Oppbevaring Den store, sporty familien i det lille huset hadde behov for mer oppbevaring. Derfor røyk badstuen ut og inn kom hyller og bokser.

Få smartere rom med skyvedører

Oppbevaring Skyvedører er godt for mer enn garderoben på soverommet eller i gangen – de kan også brukes til lure løsninger for mer plass, flere rom eller rett og...

Proff vinkjeller i hus og hytte

Oppbevaring Du trenger ingen kjeller for å lage en proff vinkjeller. Et kott kan være nok.

13 ting du kan bruke Ikea-posen til

Oppbevaring Den velkjente blå Ikea-posen kan brukes til mange andre ting enn å frakte varene hjem fra Ikea. 

Ryddemetoden som faktisk funker

Oppbevaring Ryddeguru Marie Kondo er på alles lepper, og det med god grunn. Lær metoden hennes og bli kvitt rotet én gang for alle.

Synnøve Skarbø med ny bok: Slik blir hun kvitt rotet

Oppbevaring Da Synnøve Skarbø møtte veggen begynte hun å rydde. Gjennom fire år utviklet hun det «perfekte» ryddesystemet. Nå deler hun sine personlige triks til...

Orden på rotet med smart oppbevaring

Oppbevaring Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger!

Unngå rot med smart oppbevaring

Oppbevaring Interiørarkitekt Kaja Hanevold kan kunsten å skjule rot i rom med skreddersydde hyller og skap. Se hennes smarte løsninger for oppbevaring.

Fem gode oppbevaringsløsninger

Oppbevaring God plass til oppbevaring kan man aldri få for mye av. Å bruke innredningsdetaljer på en annen måte, skaper nye, spennende og personlige oppbevaringsløs...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no