10 ting du glemmer å vaske

Det kan være nye å huske på når man vasker hus og hjem, noen ting har man kanskje aldri tenkt over å vaske i det hele tatt! Her er ti ting mange av oss glemmer.

vasker kjøkkenbenk

1. Kjøkkensvampen

Kjøkkensvamper må  byttes ut eller rengjøres med jevne mellomrom. Det kan du gjøre på flere måter: 1) legg den i en blanding av klorin og vann, 2) legg de i vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen eller 3) putt dem i mikrobølgeovnen.

Hvis du velger å legge dem i mikrobølgeovnen må du huske at kjøkkensvampen skal være våt, ellers kan den faktisk ta fyr.

2. Hyllene i kjøleskapdøren

De fleste av oss vasker ofte over hyllene i kjøleskapet, men mange glemmer å rengjøre de i kjøleskapdøren. I de fleste nye kjøleskap er disse enkle å ta ut. Vask dem med såpevann eller en blanding av klor og vann.

vaske kjøleskap
Foto: Getty Images.

3. Mellom hvitevarene

Det er kanskje bare noen centimeters glippe mellom gulvet og oppvask- og vaskemaskinen, men det er nok til at det samler seg rikelig med bakterier, matrester, støv og annen skitt. Bruk en gammeldags støvkost eller et langt munnstykke på støvsugeren for å komme til.

4. Baksiden av kjøleskapet

De færreste av oss husker eller tar oss tid til å støvsuge baksiden av kjøleskapet. Resultatet er at det samler seg opp støv og skitt som gjør at kompressoren må jobbe unødvendig tungt.

Ved å rengjøre baksiden av kjøleskapet en gang i året forlenges levetiden.

– Godt vedlikehold forlenger nok levetiden med opptil 20 – 30 prosent, som betyr penger spart i form av at behovet for utskifting utsettes tilsvarende, sier Henning Bongard, el-takstmann tilknyttet Norges Takseringsforbund (NTF) i saken Så ofte bør du støvsuge baksiden av kjøleskapet.

Og når du først har tatt deg bryet med å trekke frem kjøleskapet, så bør du også rengjøre gulv og vegger rundt.

5. Bakterier i høyden

Ute av syne, ute av sinn? Vi har minnet deg på at du bør vaske mellom hvitevarene og baksiden av kjøleskapet, men det finnes også mange «topper» som trenger rengjøring. Glem derfor ikke å rengjøre oppå skap, høye kjøleskap, vasketårnet og dør- og vinduskarmer.

6. Handleposer i stoff

Det er miljøvennlig å erstatte plastposer med handleposer i stoff, men disse må vaskes som alt annet tøy. Send gjerne stoffhandleposene dine i vaskemaskinen av og til. Husk å vrenge og riste dem før de går i maskinen. Sjekk også hvilket materiale de er laget av, før du tørker de i tørketrommel. Det er ikke sikkert de tåler varmen.

7. Hodeputen

Når vasket du hodeputen din sist? Den er full av husstøvmidd og støv, og bør vaskes jevnlig. Vår rengjøringsekspert, Malin Skaar fra Lilleborg Forbrukerservice, mener hodeputen bør fire ganger i året.

– De aller fleste hodeputer kan vaskes i maskin. Det er viktig å se på vaskeanvisningen, gjerne allerede før kjøp. Min erfaring er at nesten alle hodeputer kan vaskes likt, det vil si i maskin på 60 grader, forteller Skaar oss i saken Så ofte bør du vaske hodeputen.

Du må gjerne legge den i fryseren, men det tar bare livet av midden og fjerner ikke avføringen. Derfor bør den vaskes.

Foto: Getty Images.

8. Dusjforhenget

Mange tenker ikke over at dusjforhenget kan bli en skikkelig bakteriebombe om du ikke vasker det i ny og ne. Dusjforheng blir som regel våte og varme, noe som skaper et ideelt miljø for bakterier, mugg og sopp. Ifølge kk.no skal dusjforhenget rengjøres minst hver tredje måned. Vi har tidligere skrevet om hvordan du rengjør dusjforhenget med salt og eddik.

9. Treningsbagen

Alle husker å vaske treningstøyet etter trening, men mange glemmer å vaske selve treningsbagen. Vask den i vaskemaskinen, hvis den tåler det, eller tørk av den med en fuktig klut. Dryss deretter litt natron i bagen for å fjerne vond lukt.

10. Gjør rengjøringsredskapene rene

Til slutt: Ikke glem å vaske rengjøringskluter, gulvfiller, mopper og annet. Vask rengjøringsreskapene i vaskemaskinen eller bruk støvsugeren!

Kilde: Goodhousekeeping, kk.no og viivilla.no