10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Bilde: iStock

1. Fjern flekker fra sko i semsket skinn med viskelær

Et vanlig, hvitt viskelær kan på mirakuløst fjerne mørke flekker på sko i semsket skinn. Vi anbefaler dog at du prøver deg frem med å viske forsiktig først, for å se hvordan flekken og stoffet reagerer.

 

Se også: Derfor skal du aldri gå inn med sko

 

2. Vask joggesko med neglelakkfjerner

Neglelakkfjerner er akkurat passe sterkt til å fjerne gjenstridige merker og flekker fra de fine, dyre joggeskoene dine. Også her er det en fordel å begynne i det små, og se hvordan middelet virker. 

Les også:

Slik bretter du stretchlaken

Synes du det er vanskelig å brette stretchlaken? Ikke nå lenger! Her får du oppskriften på hvordan du bretter dem perfekt!

3. Impregner skoene dine med bivoks

Sko i canvas-stoff (som de på bildet over) kan impregneres med bivoks. Dette vil bidra til skoenes evne til å avvise vann, men noe regnstøvler blir det ikke. Gni bivoksen mot stoffet til det er jevnt fordelt. 

 

4. Fjern flekker og skitt fra semskete skinnsko med en neglefil

De vanskeligste flekkene på sko av semsket skinn kan ofte fjernes med en neglefil. Begynn med å gni spissen av neglefilen forsiktig mot flekken, for å se hvilken effekt det har. Bare vær påpasselig så du ikke ødelegger skinnet.

 

5. Fjern olje- og fettflekker med shampoo 

Det høres litt for enkelt ut, og det er det faktsk i virkeligheten også. Ha litt shampoo oppi vannet du vasker skoene dine med, og la magien utfolde seg. Shampoo er nemlig fettoppløselig, noe som betyr at det har spesielt god effekt på fett- og oljeflekker. 

 

Les også:

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

6. Fresh opp skinnskoene dine med balsam

Hvis det er lenge siden forrige lønning, er det et lurt billigtriks å bruke litt hårbalsam for å friske opp skinnskoene dine. For sikkerhets skyld bør du først prøve en liten dose balsam, evt på innsiden av skinnet, for å se hvordan materialet reager på balsamen.

 

7. Fjern skitt fra skinnsko med tannkrem

Neste gang du skal rense skinnskoene dine for skutt og smuss, prøv å bruk litt vanlig hvit tannkrem og en myk børste. Resultatet vil overraske deg! Men pass på at du bruker en tannkrem uten granulater eller små korn, da dette vil ikke vil hjelpe prosessen.  

 

Les også:

Storrengjøring med riktig utstyr til riktig overflate

En storrengjøring kan være et ork, men med rette hjelpemidler går storrengjøringen lettere og man sparer litt på kreftene. Vi hjelper deg på veien!

8. Puss penskoene dine med avispapir 

Et annen smart tips for deg som liker å spare der det spares kan, er å bruke avispapir til å pusse pensko. Papiret bør være svart/hvitt, så du ikke får fargeoverføring på skoene dine. Gni avispapiret mot skoene til du har oppnådd  ønsket effekt. 

 

Les også: Slik får du huset til å lukte fantastisk! 

 

9. Fjern vannflekker på skinnsko med hvit eddik

En støvel tar ikke nødvendigvis skade av vann, men gamle, inntørkede vannflekker kan være riktig så stygge. En måte å fjerne dem på, er å gni litt hvit eddik på flekkene. Det vil forhåpentligvis gjøre susen. Etter behandlingen bør du smøre inn skoene med fett eller skokrem.  

 

10. Redd sure sko med hjemmelagde luftfriskere 

 

Selv de vakreste sko kan bli beskjemt av vond lukt. Og det er ikke særlig gøy hvis de dyre favorittskoene dine ikke kan brukes fordi de lukter for sterkt. Men dette kan du unngå med å lage  egne duftposer til skoene dine. 

Det eneste du trenger er en tråd, et par tøystykker på størrelse med en serviett, maismel, bakepulver og duftolje (hvis du ønsker deg en spesiell lukt).

Bland 1 del bakepulver, 1 del maismel og et par dråper duftolje i en liten skål. Bland det sammen og legg ca en spiseskje av blandingen i midten av tøystykkene. Deretter bruker du tråden og knyter igjen tøystykkene, så pulveret ikke drysser ut.

Videre knyter du et par-tre duftposer sammen i en klynge, og så legger du de velduftende posene i de illeluktende skoene skoene dine, når de ikke er i bruk.

Et voilà - Friske, freshe fottøy!  

Vil du ha flere smarte tips? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

23. oktober 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.   

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.

Slik fjerner du stearinflekker

Rengjøring og inneklima Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem. 

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Rengjøring og inneklima Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.

Godt inneklima for den lille

Rengjøring og inneklima Godt inneklima er ekstra viktig for babyer, og det er mye å passe på. Visste du for eksempel at du bør pusse opp barnerommet flere måneder før fødsel?