Skjeer som spooner er hyggelig, men ikke renslig.
Skjeer som spooner er hyggelig, men ikke renslig. Bilde: iStock

11 rengjøringstabber som ødelegger maten din

Rengjøring og inneklima

Hvis mat eller drikke smaker litt rart, kan det være rengjøringen som er problemet. Her er noen vanlige tabber mange er skyldige i. 

1. Du renser ikke kaffekvernen godt nok

Når du først har gått til innkjøp av en kaffekvern for å sikre deg den luksuriøse følelsen av nykvernede kaffebønner, er det synd og skam å ikke følge opp. Det betyr daglig rensing. Vi vet – veldig kjedelig! Men oljen fra kaffebønnene som sitter igjen i kverna kan ødelegge hele kaffeopplevelsen. Så sørg for å rense kvernen regelmessig (sånn ca en gang i måneden) med enten rensepellets (som du får kjøpt i kaffebutikker) eller rett og slett havregryn: Kjør først en kopp med havregryn gjennom kvernen på den groveste innstillingen, før du kjører de samme grynene gjennom igjen, denne gangen på den fineste innstillingen. 

2. Du griller på en skitten rist

I grillsesongen får grillen kjørt seg, og det er ikke alltid man gidder å vaske risten mellom hvert måltid. Det straffer seg når neste kjøttstykke skal til pers. Forkullede biter av gammel mat kan feste seg på dagens middag. Carolyn Forte er leder for rengjøringslaben hos Good Housekeeping Institute, og hun anbefaler å skrubbe grillen med en egnet børste eller sammenkrøllet aluminiumsfolie etter hvert bruk.

3. Du bruker oppvaskmiddel med altfor sterk lukt

Noen typer oppvaskmidler til oppvaskmaskinen er sterkt parfymerte, og lukten kan henge igjen på servise, glass og bestikk. Og vi vet jo alle hvor tett sammenknyttet lukt og smak er til hverandre…

Les også:

Slik rengjør du kaffetrakteren din

Bakterier elsker kaffetrakteren din. Slik holder du dem unna!

4. Du vasker stekepannen i oppvaskmaskinen

Mild såpe og oppvask for hånd er greit, men oppvaskmaskinen kan ta knekken på belegget i stekepannen din. Det betyr påfølgende dårligere, og mer ujevn, steking av maten.

5. Du renser ikke stekeovnen godt nok

Stekesprut, dryppende kraft, smeltet ost eller annen søl i stekeovnen bør angripes med det samme skaden har skjedd. Unnlater du å fjerne sølet, vil det bare gro enda bedre fast, og kan også slippe ut lukt som påvirker det neste du skal steke der inne.

6. Du vasker ikke plastbeholderne dine godt nok

Plastbokser er praktiske for oppbevaring av mat, både i kjøleskap og fryser. Men når du har spist opp innholdet, bør du sørge for å vaske boksen snarest mulig. Da sørger du for å fjerne både misfarging og smak som henger igjen.

Les også:

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet.

7. Du bruker for mye oppvasksåpe

Det er ikke alltid mer er bedre, og dette er et typisk tilfelle. Hvis du ser at oppvaskmiddel henger igjen på den rene oppvasken din, har du antakeligvis overfylt kammeret i oppvaskmaskinen.

8. Du setter bestikket for tett i oppvaskmaskinen

Ikke stapp for tett med gafler, kniver og skjeer i bestikk-kurven. De har veldig lett for å feste seg inntil hverandre, noe som gjør vaskingen tilnærmet umulig. Sett heller bestikket pekende i forskjellige retninger, slik at alle får like god vask.

9. Du skyller ikke kloren godt nok bort

Selv om klor er effektiv som bakteriedreper, bør du være forsiktig med hvordan du bruker det på kjøkkenet. Rester av klor i maten er verken godt eller sunt. Skyll alltid godt når du bruker klor.

Les også:

Slik fjerner du lett flekker fra rustfritt stål

Med disse 3 enkle triksene fjerner du enkelt skitt og fettmerker fra rustfritt stål.

10. Du skyller ikke oppvasken godt nok

Noen ting er det greit å vaske opp for hånd, men husk å ikke slurve med skyllingen. Såpe i drikkeglasset er ikke spesielt godt. 

11. Du vasker hvitløkspressen i oppvaskmaskinen

Hvitløkspressen bør håndvaskes. I oppvaskmaskinen kan biter av hvitløk størkne i hullene, noe som vil ødelegge den over tid. 

Kilde: Good Housekeeping. 

Vil du har flere tips og triks til hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

07 februar 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Slik fjerner du lett flekker fra rustfritt stål

Rengjøring og inneklima Med disse 3 enkle triksene fjerner du enkelt skitt og fettmerker fra rustfritt stål.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.

8 geniale husmortriks du ikke vil gå glipp av

Rengjøring og inneklima Vi har samlet 8 uunnværlige husmortriks som gjør hverdagen din enklere. 

5 effektive inneklimatips

Rengjøring og inneklima Inneklima er en av de viktigste årsaker til økningen astma, allergi og eksem i Norge, mener Norges Astma- og Allergiforbund. Men det finnes heldigvis...

7 ting du bør vaske hver dag

Rengjøring og inneklima Ingen flere unnskyldninger, folkens!

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

7 rengjøringsvaner som vil holde deg frisk gjennom vinteren

Rengjøring og inneklima Vil du komme deg gjennom vinteren, uten å være syk hele tiden? Her er ekspertens 7 enkle råd for gode rengjøringsvaner.

Inneklimaet er viktig for helsa

Rengjøring og inneklima Folk flest tar ikke fram støvkluten like ofte som før. Det er dårlig nytt for helsa.

8 bakteriebomber i hjemmet

Rengjøring og inneklima Okei, med hånden på hjertet - hvor ofte rengjør du egentlig disse tingene og stedene i hjemmet? Her er 8 møkkete ting og steder som bakteriene elsker!

Effektive tips for renere inneluft

Rengjøring og inneklima Enkle tiltak kan gi deg sunnere luft innendørs. Sjekk vår liste, og se om du kan gjøre bedre inneklimavalg for deg og dine.