Bilde: Getty Images

8 bakteriebomber i hjemmet

Rengjøring og inneklima

Okei, med hånden på hjertet - hvor ofte rengjør du egentlig disse tingene og stedene i hjemmet? Her er 8 møkkete ting og steder som bakteriene elsker!

 • Oppvaskkum og kjøkkenbenk

  Tenk på alt du setter fra deg på kjøkkenbenken; matvarer, handleposer og kanskje til og med vesken som har stått på bakken eller bussgulvet. I følge en amerikansk studie fra NSF fantes det e-coli-bakterier på 30 prosent av kjøkkenbenkene i testhjemmene.  Hyggelig, ikke sant?

  Oppvaskkummen er en annen bakteriebombe - den godter seg i bakterier fra gamle matrester, fra kjøkkenbenken og annen dagligdags aktivtet. I følge NSF innholdt 45 prosent av oppvaskkumene e-coli-bakterier.

  Råd: Rengjør og desinfiser kum og kjøkkenbenk flere ganger i uken.

 • Vriderne på stekeovnen

  Når tok du av vriderne sist og ga dem en vask? Dette er en bakteriebombe ofte glemmes. 

  Råd: Det beste er nok å ta av vriderne og vaske dem grundig. 

 • Tannbørsten

  Når du trekker ned i do spyles også omgivelsene i nærheten med bakterier fra toalettet. Ikke så hyggelig med tanke på at mange har tannbørsten stående på baderomsvasken som ofte står i nærheten av toalettet. 

  Råd: Legg alltid ned toalettlokket før du drar ned og desinfiser alle flater med jevne mellomrom. Glem heller ikke å vaske tannkostglasset. 

 • Vaskemaskinen

  Visste du at vaskemaskinen din inneholder store mengder bakterier? For eksempel undertøy inneholder masse bakterier som du får på hendene når du flytter de våte klærne fra vaskemaskin til tørketrommel. Bakteriene dør ikke før klærne er tørket i tørketrommelen. 

  Råd: Kjør maskinen på kokeprogram en gang i blant, slik at bakteriene dør. 

 • Håndklær

  Det er ingen hemmelighet at bakterier trives der det er fuktig, for eksempel i fuktige håndklær på badet. Aller verst er det om dere er flere som deler samme håndkle. Da spres en rekke utrivelige bakterier som MRSA og influensabakterier. Henger du våte håndkler sammen kan de lett mugne. 

  Råd: Heng håndklene hver for seg, slik at de rekker å tørke godt mellom hver bruk. Bytt håndler ofte.

 • Oppvaskkluten

  Oppvaskkluter og oppvasksvamper noen av de mest bakteriefylte tingene du har i huset. De er en drøm for bakterier som influensabakterier, salmonella og e-coli. De stortrives i fuktige oppvaskluter. Når du tørker av kjøkkenbenken, kjøkkenbordet og mye annet sprer du disse bakteriene utover.

  Råd: Rengjør og desinfiser kjøkkenkluten daglig. Et knep er å legge den i mikrobølgeovnen i to minutter, koke den i en kjele eller kjøre den i oppvaskmaskinen. Bytt ut kjøkkenklutene og kjøkkensvampene ofte!

 • Mobilen, tastaturet og fjernkontrollen

  Er du en av de som nesten alltid har mobiltelefonen i hånden? Da kan du se på den som en forlengelse av hånden din, men som sjelden eller aldri vaskes. I følge avisen Daily Mail har mobilen flere bakterier enn toalettet ditt. Det samme gjelder fjernkontrollen og tastaturet på pcen din. (Som i tillegg ofte brukes av flere i husholdningen).

  Råd: Tørk av og rengjør mobilen, tastatur og fjernkontroll med desinfiserende servietter regelmessig.

 • Dyrenes matskåler

  Hvis du har dyr hjemme bør du være klar over at kjæledyrets matskål er en samlingsplass for bakterier.

  Råd: Matskålene bør vaskes hver dag, enten for hånd med oppvaskmiddel eller i oppvaskmaskin

  Alle foto: Getty Images

Vis alt innhold
6. mars 2015
Mer om Rengjøring og inneklima

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute.

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.   

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.

Slik fjerner du stearinflekker

Rengjøring og inneklima Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem. 

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Rengjøring og inneklima Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.

Godt inneklima for den lille

Rengjøring og inneklima Godt inneklima er ekstra viktig for babyer, og det er mye å passe på. Visste du for eksempel at du bør pusse opp barnerommet flere måneder før fødsel?