Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Rengjøring og inneklima

Det populære oppvaskmiddelet har fått ny, illevarslende advarsel. 

Den nye advarselteksten på Zalo-flasker.
Den nye advarselteksten på Zalo-flasker. Bilde: Jørgen Berg Pedersen

Oppvaskmiddelet Zalo fra rengjøringsmiddelprodusenten Lilleborg er Norges lengstlevende og mest populære oppvaskmiddel. Det er ikke så rart, for selv om det finnes mange andre produkter og eddik også er et godt rengjøringsmiddel, er den irrgrønne håndoppvasksåpen virkelig effektiv, og lever langt på vei opp til slagordet ”En dråpe er nok”.

Men observante håndvaskere har den siste tiden sett en endring på Zalo-flaskene. For siden 1. juni 2017 har den velkjente flasken fått følgende advarseltekst: 

”Skadelig, med langtidsvirkning, for liv i vann.”

Ny EU-regel

Den nye advarselen kommer fra en EU-forordning kalt CLP, et europeisk system for felles klassifisering av stoffer og stoffblandinger. Forordningen trådte i kraft i Norge allerede i 2012, men innføringen har gått gradvis. Og for noen berørte produkter, som Zalo, ble advarselen obligatorisk først i juni 2017.

Og nå er altså landets mest brukte håndoppvaskmiddel ”skadelig, med langtidsvirkning, for liv i vann”. Men hva betyr egentlig dette i praksis? 

Dosering avgjør skadeomfanget  

– Den kjemiske sammensetningen i Zalo Ultra er ikke endret. Men sikkerhetsangivelsene er strengere, nå som alle rengjøringsmidler skal merkes i henhold til kjemikalieregelverket CLP, forklarer Mari Terese Avalos, forbrukerkonsulent i Orkla.

Se databladet for Zalo Ultra her

Les også:

Å tørke klærne inne kan være helsefarlig

Har du noen gang tenkt over hvor vannet fra klesvasken tar veien? Vi visste i hvertfall ikke at det kunne gjøre oss syke.

– Mange anioniske overflateaktive stoffer («såpestoffer») har med det nye regelverket fått advarselen «skadelig, med langtidsvirkning, for liv i vann». Zalo Ultra/Sitron er et høykonsentrert produkt som inneholder mye såpestoffer og har derfor fått denne merkingen. Men til gjengjeld trenger man lite Zalo når man vasker opp, slik at den totale mengden såpestoffer man slipper ut ikke er høy. 

Og på grunn av dette blir skadevirkningene på livet i vannet små, skal vi tro Avalos. Men helt harmløst er det ikke.

– Alle overflateaktive stoffer vil ha negativ påvirkning på liv i vann, spesielt organismene som er avhengig av overflatespenningen på vannet, men her er konsentrasjonen avgjørende. En dråpe Zalo i en innsjø vil ikke utgjøre noen forskjell, men hvis en tankbil med Zalo velter i sjøen, vil det påvirke livet i vannet, forklarer hun.

Så selv om Zalo i seg selv ikke er noe særlig bra for liv i vann, er det doseringen av såpestoffer som avgjør hvor skadelig et produkt er.

– Håndoppvaskmidler har forskjellige doseringer. Noen varianter har et mindre konsentrert innhold som ikke fører til CLP-merking, men har derimot høyere anbefalt dosering, for eksempel 30 ml (12 ganger så mye som Zalo Ultra). Da vil miljøbelastningen for hver oppvask være 6 ganger større med det miljøvennlige middelet enn med Zalo. Du kan altså fortsatt trygt bruke Zalo på samme måte som før, sier Avalos.

Les også: Derfor skal du aldri ha Zalo i oppvaskmaskinen

Les også:

10 ting du glemmer å vaske

Her er tingene og stedene du vasker ALTFOR sjelden.

Zalo-flaskene har med de nye EU-reglene blitt merket med utropstegn og fått ny advarseltekst.    

 

Oppfyller ikke Svanemerke-krav

Zalo er altså ikke noe mer miljøskadelig nå, til tross for den nye advarselen. Men oppvasksåpen oppfyller likevel ikke de strenge kravene for å få Svanemerket, som indikerer at et produkt er blant de mest miljøvennlige som finnes på markedet.

Svanemerket tillater heller ikke kreftfremkallende eller hormonhermende stoffer, eller andre mindre sunne stoffer som ikke nødvendigvis kreves oppgitt på merkelappen.

Miljødirektoratet anbefaler forbrukere å bruke minst mulig kjemikalier til vask og oppvask. Produkter merket med Svanen (nordisk miljømerke) og Blomsten (europeisk miljømerke) indikerer at produktet er et av de beste valgene du kan ta, av hensyn til helse og miljø.

Se liste over 38 svanemerkede håndoppvaskmidler her

Les også:

Her er skalaen som viser når det er for kaldt for hunden

Det er store forskjeller fra hund til hund, men det er faktisk mulig å måle når det er for kaldt for hunden din. Finn skjemaet her!

Les mer om farlige stoffer i vaskemidler på Miljøstatus.no og på ErDetFarlig.no

Vil du ha flere nyheter og smarte tips: Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

6. februar 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Rengjøring og inneklima Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull. 

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute.

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet. 

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.

Slik blir du kvitt du svettelukt fra klær

Rengjøring og inneklima Treningsklær lukter ofte surt av svette - også etter at du har vasket det. Her er en guide til hvordan du blir kvitt sur svettelukt fra klær.