Ikea
Ikea

Å tørke klærne inne kan være helsefarlig

Rengjøring og inneklima

Har du noen gang tenkt over hvor vannet fra klesvasken tar veien? Vi visste i hvertfall ikke at det kunne gjøre oss syke.

I gode gamle dager hang man alltid klesvasken utendørs slik at klærne fikk ordentlig med lufting i friskt vær. I tillegg sparte man plass innendørs, og klærne tørket som regel også raskere.

I dagens bysamfunn er det svært få boligblokker som legger opp til lufting i bakgårder eller på balkonger. Nå har vi tørkestativ stående der vi har plass, og stativet er ofte fylt til randen nesten hver eneste dag.

Les også: Skittent hjem kan ødelegge daten

Ifølge en undersøkelse gjort av InFact for Fjordkraft, svarer 57 prosent av deltakerne at de tørker vasken inne. Bare 14 prosent henger den ute, mot 22 prosent fra fjorårets undersøkelse.

Foto: Kai Gustavsen

Luftfuktighet gir større sjans for muggsopp

Dette er ikke en heldig utvikling, mener Astma- og Allergiforbundet. 

Kai Gustavsen er fagsjef for inneklima, og forteller at man som oftest ser hva luftfuktigheten gjør med inneklimaet på vinduet. Er vinduet dryppende vått, er det på tide å gjøre noe.

– Rom med høy luftfuktighet har større sjanse for å bli angrepet av muggsopp. Vegger har ofte tapet, bilder eller møbler stående tett inntil, og når dette ikke blir luftet, råtner det, forteller han.

Hvis garderoben din for eksempel står inntil en yttervegg, har du kanskje ikke tenkt på at klærne dine er i fare for å utvikle muggsopp.

Syk av luften inne

Gustavsen anbefaler å holde møbler 2-3 centimeter unna ytterveggen hvis boligen din er spesielt utsatt for luftfuktighet når du tørker klær.

Les også: 8 ting som ikke skal på loftet

Mange ringer til Astma- og Allergiforbundet og forteller at de har blitt syke av sitt eget inneklima, men da har mange av dem også stengt av luftventiler for å spare strøm.

– Det er klart det er viktig å spare energi, men helsen din er enda viktigere, påpeker Gustavsen. 

Foto: Kai Gustavsen

– Følg med på vinduene

For å forhindre muggsopp, midd og råte, bør du lufte boligen din så godt det går. Gjerne også mens klesvasken tørker. Bare at kjøkkenviften står på hjelper enormt, så heng klærne på best egnet sted.

Et vindu på gløtt eller en avtrekksvifte gjør også susen.

Les også: Dette endrer vi mest på når vi skal selge boligen

Vil det hjelpe å begrense klesvasken?

– Det er vanskelig å si, men det er klart at mindre klesvasker vil gi mindre luftfuktighet av gangen. Så lenge man er bevisst på hva innetørkingen gjør, så er mye gjort. Følg med på vinduene, bruk avtrekksvifte og sett vinduet på gløtt - det er det smarteste du kan gjøre, forklarer Gustavsen.

Foto: Kai Gustavsen

Huskeliste:

  • Neste gang du skal kjøpe ny vaskemaskin, bør du kryssforhøre selgeren angående sentrifugen. En rask vaskemaskin med høy sentrifuge vil gi tørrere klesvask, og dermed mindre luftfuktighet. 
  • Pass på at tekstilmøbler ikke står inntil yttervegger i boliger som er mer utsatt for råte og mugsopp. 
  • Unngå vaskemiddel og tøymykner med parfyme og annen godlukt; det vil kun forverre luftkvaliteten og inneklimaet.
  • Hvis uhellet først er ute og du oppdager muggsopp, gjør du best i å kontakte fagfolk. Egne drakter, støvsugere og verktøy trengs for å fjerne soppen.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

12 februar 2016

Slik fjerner du klistremerker og etiketter

Irriterer du deg over at det er vanskelig å fjerne klistremerker og etiketter fra møbler, vegger eller andre ting? Med disse 4 metodene løser du problem...

5 vaskefeil som gir dårlig hygiene

I hverdagen går du i flere hygienefeller enn du er klar over. Rett opp i disse uvanene og hold deg frisk!

Slik fjerner du vond lukt fra sko

Sko kan lukte skikkelig ille, men heldigvis finnes det en rekke måter å fjerne lukten på.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Drikkeflasken din kan gjøre deg syk

En ny undersøkelse viser at gjenbrukbare drikkeflasker er bakteriebomber og kan gjøre deg syk.

Derfor bør du pepre klesvasken

Det høres kanskje rart ut å krydre tøyet med pepper, men det kan faktisk løse problemet med klær som mister fargen i vask.

Bli kvitt vond lukt med avispapir, eddik, sitron og kaffegrut

8 tips til hvordan du blir kvitt vond lukt i hele huset.

Slipp vond lukt fra søppeldunken

Slik gjør du søppeldunken ren når den begynner å stinke. Og slik unngår du at den begynner å lukte vondt.

Fjern rust på gamle kniver med sitron

Har de dyre kjøkkenknivene dine begynt å ruste? Da er det på tide å finne frem sitron og natron.

Så enkelt fjerner du rødvinsflekker med melk

Har du fått rødvinsflekker på den hvite duken? Glem saltet - alt du trenger er melk!

5 raske rengjøringstips til badet

Det er fort gjort å glemme små detaljer når man vasker badet. Her er fem gode og raske tips til hva du bør huske på neste gang du skal vaske badet.

Dette må du være klar over når du bruker eddik

Eddik er en blanding av vann og eddiksyre. Syren er sterkt etsende. Derfor skal du behandle eddik som hvilken som helst annen farlig syre.

Denne maskinen bretter klærne dine for deg

Å brette klær er et ork. Men er du villig til å punge ut med et par tusenlapper, kan denne maskinen brette klærne dine profesjonelt for deg.

5 ting du ikke må rengjøre med tørkepapir

Tørkepapir er en genial oppfinnelse, og funker perfekt til både det ene og det andre! Men noen ting kan også ødelegges av papiret.

6 rengjøringstabber som kaster bort tiden din

Ingen av oss elsker å gjøre rent. Så hvorfor gjøre det så vanskelig for seg selv? Unngå å falle i disse seks fellene.