Dette bør du gjøre før du skal vinterstenge hytta

Lag deg en liste over hva du bør gjøre når du forlater hytta. Vi har 12 forslag til hva som bør være med på listen.

Når du skal vinterstenge hytta, enten den ligger ved sjøen eller på vidda, er det en rekke ting du bør passe på å gjøre. Nøyaktig hva som bør gjøres vil variere fra hytte til hytte, men lager du deg en liste, vet du alltid hva du bør huske på før du drar. Det kan også være nyttig om du lar venner eller familie låne hytta når du selv ikke er der.

Føre var når du skal vinterstenge hytta

Tore Rasch er nestleder for Norges Hytteforbund. Han har utformet en 35-punkters liste for når han skal vinterstenge hytta, Knutebu.

– Det handler om å være føre var og å ta vare på ting. Du forlater hytta slik du vil se den når du kommer tilbake igjen, sier Rasch.

Planlegg for strømstans

Selv har han hytte uten innlagt strøm eller vann. Han oppfordrer alle til å planlegge vinterstengingen som om de ikke hadde strøm.

– Selv om du har hytte med strøm og belager deg på at det skal være litt varme i hytta mens du er borte, bør du ikke stole på at strømmen blir stående. Et lynnedslag kan ta sikringen, og hvis det da er lenge til neste gang du skal på hytta, kan mye ha gått galt i mellomtiden. Jeg ville derfor planlagt avreise som om det ikke var strøm på hytta.

Planlegg å dra fra hytta som om det ikke var strøm der. 

Tips til punkter

Rasch har delt sin stengeliste med oss, og her er noen av punktene som kan være aktuelle også for andre:

1. Sett opp liste med beholdning av matvarer etc.

– Vi fører opp hva vi har igjen av ting som tørrvarer, boksmat, mineralvann og vin på hytta og tar med oss lista hjem. Da vet vi hva vi har og hva vi trenger å handle inn neste gang vi skal bruke hytta.

2. Ta inn never, opptenningsved, ovnsved og koks. Tøm ovner og peis og gjør klar for opptenning.

3. Ha tørr kaffe på termokanner og turkjele.

– Ha litt kaffepulver i termokanner og turkjelen. Da slipper du kjelesmak den første gangen du lager kaffe neste gang du kommer på hytta.

4. Har du ikke innlagt vann, bør du tømme vannbøtter og håndvask. Vannbeholder og vannbøtter rengjøres og tas inn. Vannledningen koples fra og pumpe demonteres.

5. Har du innlagt vann, bør du skru av hovedkrana og tømme rørene for vann.

6. Fyll vannlåsene med frostvæske

7. Trekk for gardiner

8. La dørene inne i hytta stå åpne, slik at luften ikke blir tett     

9. Legg alt sengetøy i plastsekker. 

– Da er det ikke rått eller fuktig, men tørt og fint når du kommer opp på hytta, og du kan bruke det med en gang du kommer opp.

10. Gjør rent i hytta.

11. Tøm søppelbøtter og eventuelt dobøtte.

12. Sett lemmer for vinduer.

Foto: Getty Images

Husk det som står ute på hytta

Tenk også på ting du har ute. Kanskje er det noe der du bør føre opp på lista? Dette kan for eksempel være å klargjøre motorsag, gressklipper og aggregater eller å ta inn hagemøbler, klessnor eller spill og leker.

Rasch har også et tips til de som har hytte på snørike steder.

– Vi har delt dørene på kjøkkenet og uthuset i to, slik at den øverste delen kan åpnes for seg. Så lar vi ei spade stå på innsiden av døra, og på den måten kan vi nå tak i spade og komme til når hytta er nedsnødd, sier Rasch i Norges Hytteforbund.