Er flytende eller fast håndsåpe best?

Rengjøring og inneklima

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Hvilken type såpe er best for at hendene skal bli rene? Fast eller flytende håndsåpe?
Hvilken type såpe er best for at hendene skal bli rene? Fast eller flytende håndsåpe? Bilde: iStockphoto

Vask hendene i 30 sekunder

De fleste guider til god håndhygiene anbefaler at du vasker hendene grundig i 30 sekunder etter hver gang du har vært på toalettet.

Men det de fleste ikke nevner er hvilken type såpe du helst skal bruke for at hendene dine skal bli rene. Fast eller flytende håndsåpe?

Hva sier vitenskapen om de forskjellige typer håndsåpe?

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, førsteamanuensis i infeksjonsimmunologi ved Københavns Universitet, så er det ingen tvil om hvilken såpe som er best for din håndhygeiene.

– Flytende håndsåpe er bedre. Bakterier kan leve på en håndsåpe. Det gjelder spesielt kolibakterier, som kan stamme fra avføring, forklarer Christensen til forskning.no.

Fast håndsåpe er en bakteriebombe

Grunnen til at kolibakteriene er i stand til å leve på et såpestykke, er at det fuktige miljøet på den faste såpen danner et perfekt vekstmiljø for bakterier.

Disse bakteriene er vant til å leve i et ugjestfritt miljø. Mage-tarmkanalen har egenskaper som ligner på såpen.

Les også:

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Hva med flytendte såpe?

Flaskesåpe utsettes også for bakterier, når du trykker på flasken etter å ha vært på toalettet, men den faste såpen er verre fordi bakteriene lettere overlever på den.

Til dette sier Christensen:

– Derfor bør man bruke flytende såpe, eller sørge for at håndsåpen tørker mellom hver bruk. Når vannet forsvinner, får bakteriene problemer, konstaterer Christensen.

Oppnå optimale håndhygiene

For å oppnå en optimale håndhygiene kan du en anskaffe deg en automatisk såpedispenser eller tørke av din vanlige såpeflaske jevnlig.

Husk også å bytte håndkleet ofte, fordi håndklær som har vært brukt over lenger tid inneholder en rekke bakterier som du kan bli syk av.

Les også:

Slik monterer du oppheng på badet uten å bore hull i veggen

Så slipper du å ødelegge membranen på våtrommet.

Kilde: forskning.no

1. mars 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Rengjøring og inneklima Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Rengjøring og inneklima Det populære oppvaskmiddelet har fått ny, illevarslende advarsel.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull. 

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute.

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet. 

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Rengjøring og inneklima Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter. 

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.