Bilde: produsenten

Et hus fullt av svaner

Rengjøring og inneklima

Velg deg en svane eller ti for inneklimaets skyld.

På Bygg reis deg-messen i Lillestrøm var Svanemerket godt synlig flere steder. De siste par årenes oppmerksomhet rundt klima og miljø har ført til økt interesse for Svanemerket, og det med god grunn.

- Byggebransjen står for 40 prosent av ressursbruken i Noreg, gir fra seg 40 prosent av avfallet, og står for 40 prosent av energibruken. Da er det viktig å finne løsninger som kan gjøre disse belastningene mindre. Svanemerket er et slik tiltak, uttaler Cathrine K. Elger fra Miljømerking.


Populær svane: Interessen for svanemerket øker.

Godt for inneklimaet
Det mange kanskje ikke tenker på, er at svanemerkede produkter også er bra for helsen. Svanen stiller strenge krav til at byggvarene skal ha et lavt innhold av helse- og miljøfarlige kjemikalier, og produktene må oppfylle krav også til innemiljø. Ved å velge svanemerkede produkter gjør du dermed en innsats for egen helse og får miljøgevinsten med på kjøpet.

Og svanemerkede produkter kan du finne på de fleste felt, fra de minste ting, som stearinlys, til store saker som kjøkkeninnredning.

- Så godt som alle våre skrog, dekksider, sokler og fronter er svanemerket. Å ha dette miljømerket på våre skapløsninger, viser at vi legger vekt på bruk av sertifisert treråvare, resirkulert plast og metall, samt at bruken av miljø- og helseskadelige stoffer er redusert, sier Norema.

I tillegg til Norema, leverer også Marbodal og Sigdal svanemerkede kjøkken til det norske markedet.

Svanemerkede hus
Sågar hele hus har oppnådd å bli svanemerket. Dette er godt isolerte hus som trenger lite energi til oppvarming, og miljøsikre materialer sikrer et godt inneklima. I dag er det kun to husleverandører som har fått svanemerket på noen av sine boliger, og det er Skanska boliger og Mesterhus.

Men om du ikke har tenkt å bygge nytt med det første, kan du alltids rette oppmerksomheten mot de områdene som trenger fornying. Har du vinduer av eldre dato, kan det være på tide med en utskiftning. NorDan tilbyr svanemerkede vinduer som er klimatilpassede og energieffektive. Velger du i tillegg vinduer med lav U-verdi, oppnår du enda bedre varmeisolasjon.

Skal du pusse opp boligen innvendig, er det også grunn til å se etter svaner. Svanemerkede malinger tar hensyn til både miljø og helse, mens svanemerkede gulv stiller krav til overflatebehandling og avdunsting og bidrar dermed til å gi et bedre innemiljø.

Fyr på i en svane
Med vinteren for døren trenger du kanskje en ny ovn. Velger du svanemerket, får du en ovn som ikke bare har lave utslipp av skadelige gasser, men som også har høy virkningsgrad. Det gjør at brenselet blir bedre utnyttet, noe som også er gunstig for lommeboken. Det er hele åtte leverandører som selger svanemerkede ovner. Listen over leverandørene og svanemerkede modeller finner du her.

Men pass på så du ikke brenner trykkimpregnert trevirke i den nye svanemerkede ovnen din.  Trykkimpregnert trevirke avgir giftige gasser når de brennes, og trykkimpregnert trevirke av den gamle typen regnes til og med som spesialavfall.

For å unngå dette i fremtiden kan du velge svanemerket holdbart trevirke neste gang du har et byggeprosjekt. I dag er det bare Kebony som har oppnådd svanemerking på holdbart trevirke. De impregnerer trevirket med planteavfall fra sukkerproduksjon, noe som sikrer lang holdbarhet på trevirket.

Vil du ha hele oversikten over svanemerkede produkter? Du finner den på nettsiden til Miljømerking.

24 september 2009

Slik fjerner du klistremerker og etiketter

Irriterer du deg over at det er vanskelig å fjerne klistremerker og etiketter fra møbler, vegger eller andre ting? Med disse 4 metodene løser du problem...

5 vaskefeil som gir dårlig hygiene

I hverdagen går du i flere hygienefeller enn du er klar over. Rett opp i disse uvanene og hold deg frisk!

Slik fjerner du vond lukt fra sko

Sko kan lukte skikkelig ille, men heldigvis finnes det en rekke måter å fjerne lukten på.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Drikkeflasken din kan gjøre deg syk

En ny undersøkelse viser at gjenbrukbare drikkeflasker er bakteriebomber og kan gjøre deg syk.

Derfor bør du pepre klesvasken

Det høres kanskje rart ut å krydre tøyet med pepper, men det kan faktisk løse problemet med klær som mister fargen i vask.

Bli kvitt vond lukt med avispapir, eddik, sitron og kaffegrut

8 tips til hvordan du blir kvitt vond lukt i hele huset.

Slipp vond lukt fra søppeldunken

Slik gjør du søppeldunken ren når den begynner å stinke. Og slik unngår du at den begynner å lukte vondt.

Fjern rust på gamle kniver med sitron

Har de dyre kjøkkenknivene dine begynt å ruste? Da er det på tide å finne frem sitron og natron.

Så enkelt fjerner du rødvinsflekker med melk

Har du fått rødvinsflekker på den hvite duken? Glem saltet - alt du trenger er melk!

5 raske rengjøringstips til badet

Det er fort gjort å glemme små detaljer når man vasker badet. Her er fem gode og raske tips til hva du bør huske på neste gang du skal vaske badet.

Dette må du være klar over når du bruker eddik

Eddik er en blanding av vann og eddiksyre. Syren er sterkt etsende. Derfor skal du behandle eddik som hvilken som helst annen farlig syre.

Denne maskinen bretter klærne dine for deg

Å brette klær er et ork. Men er du villig til å punge ut med et par tusenlapper, kan denne maskinen brette klærne dine profesjonelt for deg.

5 ting du ikke må rengjøre med tørkepapir

Tørkepapir er en genial oppfinnelse, og funker perfekt til både det ene og det andre! Men noen ting kan også ødelegges av papiret.

6 rengjøringstabber som kaster bort tiden din

Ingen av oss elsker å gjøre rent. Så hvorfor gjøre det så vanskelig for seg selv? Unngå å falle i disse seks fellene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no