Få vekk støvet

Rengjøring og inneklima

Nå vil vi ha støvet ut av huset fort og grundig! Her får du en oversikt over de beste støvsugernyheter på markedet.


Med barn og hund i huset var ikke familien Lunder i tvil om at de skulle ha sentralstøvsuger.

I det nye huset til familien Lunder var det ingen tvil om at det skulle være sentralstøvsuger.

– Jeg syns alle nye hus fortjener en sentralstøvsuger, forteller huseier Christian Lunder. Det er helt ukomplisert å montere dette i et nytt hus, ja, faktisk i gamle hus også.

– I vårt gamle hus la vi rør gjennom et skap og plasserte støvbeholderen i et vaskerom i kjelleren, forklarer far i huset.

– Det er mer helsevennlig å blåse støvet helt ut, skyter Jeanette Lunder inn. – Effekten er bedre i en sentralstøvsuger og man slipper ledningen som henger etter, det er bare en slange, sier mor i huset.

Uttak i flere rom
Huset er nybygget med store åpne flater, arkitekttegnet spesielt for tomten av arkitekt Gunnar Hyll som har engasjert seg i hele byggeprosessen. Han har gitt oss innspill og råd hele veien, og vi er imponert over hans entusiasme for huset, forteller de begge smilende.

– Det er bedre med flere uttak i en etasje, forklarer Jeanette. Vi har tre uttak i øverste etasje, og to uttak i første etasje. Da slipper man for lang slange, forteller hun. Et smart sugeopptak finnes på kjøkkenet, i sokkelen under kjøkkenbenken er det en luke koblet rett til sentralstøvsugeren. Denne vet barnefamilien å sette pris på. Her forsvinner brødsmulene raskt.

Familien valgte Beam fordi støvsugeren har vært lenge i markedet. Christian kommenterer også at Beam leverer til industrien, og da forventer man at de også kan levere til små husstander. – Med hund er det dessuten et absolutt must med sentralstøvsuger.

Enkelt og helt rent
Sentralstøvsuger gjør det enkelt å gjøre rent. Man slipper å frakte med seg støvsugeren rundt i huset. En støvoppsamler skjules i en bod, i en kjeller eller i et skap. Sentralstøvsuger er godt for inneklimaet, da man blir kvitt mikrostøvet som ellers kan bli værende i rommet. En annen fordel med sentralstøvsugeren er stillheten, man hører bare suset fra slangen og kan heller lytte til klassisk musikk under rengjøringen.

Pakkeløsninger
Pakkeløsninger for sentralstøvsugere finnes fra rundt kr 4000- 5000 og oppover, komplett med motor, røropplegg, slange og alt man trenger. Det er enkelt å planlegge sentralstøvsuger i et nytt hus, men det er heller ikke komplisert å legge det opp i et gammelt hus. Det finnes som regel alltid et sted å skjule sentralstøvsugeren.

Uttaket for slangen kan festes på veggen eller i gulvet, og det er vanligvis tilstrekkelig med ett uttak pr. etasje hvis ikke huset er så stort. Foruten Beam er Foma,Villavent og Ener-produkt av de som leverer sentralstøvsugere til hus og hjem.

Bedre støvsugere
Støvsugerne på markedet i dag har utviklet seg både på effekt og design. Bedre filtre og bedre sugeevne gjør at mer av støvet forsvinner. Bedret sugeevne har kommet ved mer solid sammensetning av støvsugeren, grundigere tetting i overganger, plassering av filtre, ovale rør – alt med tanke på mindre luftlekkasje og bedre sugeeffekt.

Moderne støvsugere tar også hensyn til gulvene, med skånsomme hjul for tregulv og egne munnstykker for parkett. I tillegg er støvsugerne blitt kulere i designet. Da er de mindre og nettere, kommer i friske farger og skal helt klart passe inn i det moderne hjem.

Praktiske og smarte
Skal vi sende en takk til produsentene av støvsugere, må det være for at de lager praktiske støvsugere. Støvsugere med festeanordninger for både rør og slange slik at de oppbevares stående på liten plass.

Og takk også for egen plass til tilbehøret, slik at man endelig kan finne det når man trenger det. Black & Decker, som blant annet finnes hos Maxbo og Montér, er en av de som har tenkt praktisk for oss. De har laget en støvsuger med et smalt design i en såkalt ”click&go” løsning som gjør støvsugeren enkel å oppbevare stående på liten plass.

Flere andre støvsugere tilbyr såkalt ”parkerings- og oppbevaringshjelp”, dvs. at støvsugeren kan oppbevares på liten plass og at alt tilbehøret plasseres i eller på støvsugeren.

Miljø
Strømforbruket gir oss alle dårlig samvittighet, men nå har Siemens kommet med støvsugere som bruker mindre strøm – uten at det skal gå ut over effekten. De har lansert støvsugere med en hastighet på opptil 800 km/t, riktignok er det luften inni støvsugeren som har denne farten. Økt lufttrykk skal gi bedre sugeevne med mindre energiforbruk.

Oppladbare støvsugere
Små, oppladbare støvsugere har vært på markedet lenge, og effekten har vel vært så som så. Nå har Electrolux laget en modell som suger bedre og er både lett og hendig. Ergorapido, navnet den bærer, suger bra – og best av alt; den kan brukes uten ledning.

Den kan plasseres i en krok eller bak et skap, og er parat til å ta både brødsmuler under bordet og sand i gangen. Electrolux forteller at den har slått godt an, mye på grunn av at den er pen nok til å stå fremme. Den lades på en gulvlader, og har gode batterier forteller Electrolux, slik at den kan stå i laderen hele tiden.

Posefrie støvsugere
Støvsugere uten pose ble lansert som en stor nyhet, men har hatt en blandet mottakelse her i Norge. Dyson selger disse støvsugerne blant annet gjennom Smart Club. Noen sverger til disse trendy, gule støvsugerne, mens andre ikke er like begeistret.

Effekten skal visstnok være god, men noen mener brukerne rett og slett ikke liker denne gjennomsiktige beholderen når den er full av støv og skitt. Nå ser det ut som flere og flere lanserer poseløse støvsugere, også i rimeligere varianter. Wilfa, Electrolux og Hoover er av de som har lansert poseløse støvsugere på markedet i nyere tid.

Et aber for de poseløse kan imidlertid være butikkenes profitt, med salg av poseløse støvsugere forsvinner salget av innbringende støvsugerposer. Så får tiden vise om det er en framtid for de poseløse.

23 oktober 2008

Slik fjerner du klistremerker og etiketter

Irriterer du deg over at det er vanskelig å fjerne klistremerker og etiketter fra møbler, vegger eller andre ting? Med disse 4 metodene løser du problem...

5 vaskefeil som gir dårlig hygiene

I hverdagen går du i flere hygienefeller enn du er klar over. Rett opp i disse uvanene og hold deg frisk!

Slik fjerner du vond lukt fra sko

Sko kan lukte skikkelig ille, men heldigvis finnes det en rekke måter å fjerne lukten på.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Drikkeflasken din kan gjøre deg syk

En ny undersøkelse viser at gjenbrukbare drikkeflasker er bakteriebomber og kan gjøre deg syk.

Derfor bør du pepre klesvasken

Det høres kanskje rart ut å krydre tøyet med pepper, men det kan faktisk løse problemet med klær som mister fargen i vask.

Bli kvitt vond lukt med avispapir, eddik, sitron og kaffegrut

8 tips til hvordan du blir kvitt vond lukt i hele huset.

Slipp vond lukt fra søppeldunken

Slik gjør du søppeldunken ren når den begynner å stinke. Og slik unngår du at den begynner å lukte vondt.

Fjern rust på gamle kniver med sitron

Har de dyre kjøkkenknivene dine begynt å ruste? Da er det på tide å finne frem sitron og natron.

Så enkelt fjerner du rødvinsflekker med melk

Har du fått rødvinsflekker på den hvite duken? Glem saltet - alt du trenger er melk!

5 raske rengjøringstips til badet

Det er fort gjort å glemme små detaljer når man vasker badet. Her er fem gode og raske tips til hva du bør huske på neste gang du skal vaske badet.

Dette må du være klar over når du bruker eddik

Eddik er en blanding av vann og eddiksyre. Syren er sterkt etsende. Derfor skal du behandle eddik som hvilken som helst annen farlig syre.

Denne maskinen bretter klærne dine for deg

Å brette klær er et ork. Men er du villig til å punge ut med et par tusenlapper, kan denne maskinen brette klærne dine profesjonelt for deg.

5 ting du ikke må rengjøre med tørkepapir

Tørkepapir er en genial oppfinnelse, og funker perfekt til både det ene og det andre! Men noen ting kan også ødelegges av papiret.

6 rengjøringstabber som kaster bort tiden din

Ingen av oss elsker å gjøre rent. Så hvorfor gjøre det så vanskelig for seg selv? Unngå å falle i disse seks fellene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no