Når vasket du egentlig kosedyrene sist?
Når vasket du egentlig kosedyrene sist?

Gjør huset deg syk? Sjekk disse 10 fellene!

Rengjøring og inneklima

Hvor lenge siden er det du skiftet filteret i støvsugeren eller vasket barnas kosedyr? Her er 10 ting i boligen som kan være bakteriebomber, støvsamlere eller rett og slett gi deg allergi. 

1 Baderomsmatten

Det er en kjent sak at det gjerne yngler bakterier i fuktige håndklær, men hvor ofte ofrer du baderomsmatta en tanke? Dette teppet blir gjerne liggende halvvått, og i det varme og fuktige klimaet på badet, utvikler det seg bakterier og mugg i rekordfart. Heng matta opp på badekaret om den er fuktig, og sleng den i vaskemaskinen – på 60 graders vask – i hvert fall annenhver uke. 

 

2 Støvsugeren

Bytter du støvsugerposen først når den er stappfull? Alt du fjerner fra gulvet blir liggende i posen, og bytter du sjelden, kan du få et lukt- og bakterieproblem. Husk også at du må bytte ut Hepa-filteret minst én gang i året om du vil at støvsugeren din skal fjerne støvet effektivt. I verste fall virvler du bare opp støv rundt i huset om støvsugeren din er for full eller har for gammelt filter ... 

Les også:

Slik får du rene dusjvegger

Sliter du med å få dusjveggene rene? Det behøver ikke være så vanskelig.

3 Barnas bamser

De plysjkledde koseklumpene som barna elsker kan være smekkfulle av støv. Kosedyrene blir også skitne av klissete barnehender (og neser ...). De lange hårene samler effektivt opp støvet, så de bør vaskes i vaskemaskinen fra tid til annen. Også puter, pledd og gulvtepper bør bankes, støvsuges eller vaskes etter anvisningen om du vil bli kvitt støvfellene i huset ditt. 

4 Kjøleskapet 

Er du sikker på at temperaturen i kjøleskapet er riktig? Lufta i kjøleskapet må holde en temperatur på under 4 grader for å forhindre bakterievekst. Et skittent kjøleskap sprer bakterier i maten, så sørg for å tørke opp søl jevnlig. 

5 Dørhåndtak

Bakterier spres raskest gjennom hendene, så ikke glem å vaske dørhåndtakene, som er en versting hva gjelder ansamling av basselusker. Også spyleknappen bak do bør få en jevnlig vask. Og det viktigste av alt er så klart å huske hyppig håndvask for å holde smittsomme sykdommer unna. 

Les også:

5 vaskefeil som gir dårlig hygiene

I hverdagen går du i flere hygienefeller enn du er klar over. Rett opp i disse uvanene og hold deg frisk!

6 Duftlys

Sterke dufter i hjemmet har faktisk vist seg å være en av de utløsende årsakene til luftveisallergier. Så om du stadig er plaget av hoste og tett bryst, kan det lønne seg å droppe stearinlys som oser av parfyme. Enkelte blomster kan også fremkalle sterke allergiske reaksjoner, og her er julestjernen en av de verste. 

7 Oppvaskkluten

 

Kjøkkenkluten er en skikkelig bakteriebombe. Mange slurver med renholdet, og ifølge ekspertene bør kluten kokvaskes på minst 65 grader et par ganger i uka. Bakterier fra rått kjøtt, skitne barnehender og jord fra grønnsaker kan i verste fall gi hele familen diaré. Et hygienisk alternativ til en sur kjøkkenklut, kan være å bruke tørkerull eller engangsvaskekluter til kjøkkenbruk. 

... og når rengjorde du egentlig utstyr som kaffetrakter og vaffeljern sist? Få gode tips her!  

Les også:

Lite drivhus

8 Juletreet

Snart skal juletreet inn i stua igjen. Når treet kommer inn i varmen, kan det avgi terpentinaktige gasser som kan gi allergiplager. Treet har ofte både mugg på barken og rester av pollen på seg, så om du har en ømfintlig familie, bør du spyle juletreet og la det tørke skikkelig før du tar det inn i huset. 

9 Varmtvannstanken

Om ikke temperaturen i varmtvannstanken er høy nok (minst 75 grader), kan det utvikle seg legionellabakterier i tanken. Disse bakteriene kan gjøre deg syk når du puster inn vanndamp fra dusjen. Sjekk innstillingene på din tank! PS: Vannet blir ikke varmere i dusjen, siden dette reguleres av blandebatteriet.

10 Generelt dårlig inneklima

Det er mange faktorer å ta hensyn til for å få et sunt og behagelig inneklima i huset. Boligen din bør ha passe temperatur – rundt 20 grader er ideelt, siden et for varmt hus kan gi ekstra god grobunn for bakterier. Det er heller ikke gunstig med for høy eller for lav luftfuktighet (rundt 40% fuktighet er bra). Luftsirkulasjonen i huset har også mye å si for inneklimaet. Blir huset for tett (pass på når du etterisolerer!), kan det føre til plager som hodepine og økt risiko for luftveisinfeksjoner. 

LES MER: Slik får du bedre ventilasjon i huset. 

30. november 2015
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset. 

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter. 

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka. 

Slik fjerner du stearinflekker

Rengjøring og inneklima Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem.

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Rengjøring og inneklima Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.