Når vasket du egentlig kosedyrene sist?
Når vasket du egentlig kosedyrene sist?

Gjør huset deg syk? Sjekk disse 10 fellene!

Rengjøring og inneklima

Hvor lenge siden er det du skiftet filteret i støvsugeren eller vasket barnas kosedyr? Her er 10 ting i boligen som kan være bakteriebomber, støvsamlere eller rett og slett gi deg allergi. 

1 Baderomsmatten

Det er en kjent sak at det gjerne yngler bakterier i fuktige håndklær, men hvor ofte ofrer du baderomsmatta en tanke? Dette teppet blir gjerne liggende halvvått, og i det varme og fuktige klimaet på badet, utvikler det seg bakterier og mugg i rekordfart. Heng matta opp på badekaret om den er fuktig, og sleng den i vaskemaskinen – på 60 graders vask – i hvert fall annenhver uke. 

 

2 Støvsugeren

Bytter du støvsugerposen først når den er stappfull? Alt du fjerner fra gulvet blir liggende i posen, og bytter du sjelden, kan du få et lukt- og bakterieproblem. Husk også at du må bytte ut Hepa-filteret minst én gang i året om du vil at støvsugeren din skal fjerne støvet effektivt. I verste fall virvler du bare opp støv rundt i huset om støvsugeren din er for full eller har for gammelt filter ... 

3 Barnas bamser

De plysjkledde koseklumpene som barna elsker kan være smekkfulle av støv. Kosedyrene blir også skitne av klissete barnehender (og neser ...). De lange hårene samler effektivt opp støvet, så de bør vaskes i vaskemaskinen fra tid til annen. Også puter, pledd og gulvtepper bør bankes, støvsuges eller vaskes etter anvisningen om du vil bli kvitt støvfellene i huset ditt. 

4 Kjøleskapet 

Er du sikker på at temperaturen i kjøleskapet er riktig? Lufta i kjøleskapet må holde en temperatur på under 4 grader for å forhindre bakterievekst. Et skittent kjøleskap sprer bakterier i maten, så sørg for å tørke opp søl jevnlig. 

5 Dørhåndtak

Bakterier spres raskest gjennom hendene, så ikke glem å vaske dørhåndtakene, som er en versting hva gjelder ansamling av basselusker. Også spyleknappen bak do bør få en jevnlig vask. Og det viktigste av alt er så klart å huske hyppig håndvask for å holde smittsomme sykdommer unna. 

6 Duftlys

Sterke dufter i hjemmet har faktisk vist seg å være en av de utløsende årsakene til luftveisallergier. Så om du stadig er plaget av hoste og tett bryst, kan det lønne seg å droppe stearinlys som oser av parfyme. Enkelte blomster kan også fremkalle sterke allergiske reaksjoner, og her er julestjernen en av de verste. 

7 Oppvaskkluten

 

Kjøkkenkluten er en skikkelig bakteriebombe. Mange slurver med renholdet, og ifølge ekspertene bør kluten kokvaskes på minst 65 grader et par ganger i uka. Bakterier fra rått kjøtt, skitne barnehender og jord fra grønnsaker kan i verste fall gi hele familen diaré. Et hygienisk alternativ til en sur kjøkkenklut, kan være å bruke tørkerull eller engangsvaskekluter til kjøkkenbruk. 

... og når rengjorde du egentlig utstyr som kaffetrakter og vaffeljern sist? Få gode tips her!  

8 Juletreet

Snart skal juletreet inn i stua igjen. Når treet kommer inn i varmen, kan det avgi terpentinaktige gasser som kan gi allergiplager. Treet har ofte både mugg på barken og rester av pollen på seg, så om du har en ømfintlig familie, bør du spyle juletreet og la det tørke skikkelig før du tar det inn i huset. 

9 Varmtvannstanken

Om ikke temperaturen i varmtvannstanken er høy nok (minst 75 grader), kan det utvikle seg legionellabakterier i tanken. Disse bakteriene kan gjøre deg syk når du puster inn vanndamp fra dusjen. Sjekk innstillingene på din tank! PS: Vannet blir ikke varmere i dusjen, siden dette reguleres av blandebatteriet.

10 Generelt dårlig inneklima

Det er mange faktorer å ta hensyn til for å få et sunt og behagelig inneklima i huset. Boligen din bør ha passe temperatur – rundt 20 grader er ideelt, siden et for varmt hus kan gi ekstra god grobunn for bakterier. Det er heller ikke gunstig med for høy eller for lav luftfuktighet (rundt 40% fuktighet er bra). Luftsirkulasjonen i huset har også mye å si for inneklimaet. Blir huset for tett (pass på når du etterisolerer!), kan det føre til plager som hodepine og økt risiko for luftveisinfeksjoner. 

LES MER: Slik får du bedre ventilasjon i huset. 

30 november 2015

Slik fjerner du klistremerker og etiketter

Irriterer du deg over at det er vanskelig å fjerne klistremerker og etiketter fra møbler, vegger eller andre ting? Med disse 4 metodene løser du problem...

5 vaskefeil som gir dårlig hygiene

I hverdagen går du i flere hygienefeller enn du er klar over. Rett opp i disse uvanene og hold deg frisk!

Slik fjerner du vond lukt fra sko

Sko kan lukte skikkelig ille, men heldigvis finnes det en rekke måter å fjerne lukten på.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Drikkeflasken din kan gjøre deg syk

En ny undersøkelse viser at gjenbrukbare drikkeflasker er bakteriebomber og kan gjøre deg syk.

Derfor bør du pepre klesvasken

Det høres kanskje rart ut å krydre tøyet med pepper, men det kan faktisk løse problemet med klær som mister fargen i vask.

Bli kvitt vond lukt med avispapir, eddik, sitron og kaffegrut

8 tips til hvordan du blir kvitt vond lukt i hele huset.

Slipp vond lukt fra søppeldunken

Slik gjør du søppeldunken ren når den begynner å stinke. Og slik unngår du at den begynner å lukte vondt.

Fjern rust på gamle kniver med sitron

Har de dyre kjøkkenknivene dine begynt å ruste? Da er det på tide å finne frem sitron og natron.

Så enkelt fjerner du rødvinsflekker med melk

Har du fått rødvinsflekker på den hvite duken? Glem saltet - alt du trenger er melk!

5 raske rengjøringstips til badet

Det er fort gjort å glemme små detaljer når man vasker badet. Her er fem gode og raske tips til hva du bør huske på neste gang du skal vaske badet.

Dette må du være klar over når du bruker eddik

Eddik er en blanding av vann og eddiksyre. Syren er sterkt etsende. Derfor skal du behandle eddik som hvilken som helst annen farlig syre.

Denne maskinen bretter klærne dine for deg

Å brette klær er et ork. Men er du villig til å punge ut med et par tusenlapper, kan denne maskinen brette klærne dine profesjonelt for deg.

5 ting du ikke må rengjøre med tørkepapir

Tørkepapir er en genial oppfinnelse, og funker perfekt til både det ene og det andre! Men noen ting kan også ødelegges av papiret.

6 rengjøringstabber som kaster bort tiden din

Ingen av oss elsker å gjøre rent. Så hvorfor gjøre det så vanskelig for seg selv? Unngå å falle i disse seks fellene.