Godt inneklima for den lille

Rengjøring og inneklima

Godt inneklima er ekstra viktig for babyer, og det er mye å passe på. Visste du for eksempel at du bør pusse opp barnerommet flere måneder før fødsel?

Når en familie går fra to til tre, er det mye mer enn den vesle babyen som kommer i hus. Seng og madrass, vogn og bager, klær og kluter, alt skal i hus før den lille kommer. Og kanskje skal kontoret pusses opp og forvandles til barnerom, med alt det innebærer av maling, pussing og fornying.

For mange er denne redebyggingen en koselig del av svangerskapet, en tid der drømmene om det som skal komme begynner å bli til virkelighet. Og det er ingen grunn til å vente med redebyggingen. Faktisk er det lønt å starte i riktig god tid før babyen er ventet.

De sårbare små
- En baby er født med antistoffer fra mor, og det beskytter de første månedene. I den tiden bygger barnet opp sitt eget immunforsvar. Men i de første par-tre månedene er dette immunsystemet noe svakt, fortalte smittevernoverlege Max Jens Holm til Stavanger Aftenblad tidligere i vinter.

Dette gjør den lille mer ømfintlige for miljøgifter og andre miljøpåvirkninger.
- Nyfødte og småbarn er sårbare. Den luften de puster inn, bør være så fri for potensielt skadelig kjemi og støv som mulig, sier professor Kjell Aas.

Aas er blant Norges fremste eksperter på inneklima, og han er i disse dager aktuell med Godt inneklima – håndboken for hjemmet , ei bok full av råd om hvordan du kan få bedre inneklima i hjemmet, inkludert på barnerommet.

- De som venter et nytt lite barn, må forberede den nyfødtes nærmiljø godt og i god tid før fødsel. Det er ikke for tidlig å starte omtrent på den tiden for ultralydsundersøkelse eller i løpet av måneden etterpå, skriver Aas.

Start oppussingen i god tid
Dette er spesielt viktig hvis rommet der babyen skal sove, skal pusses opp. Alt som kan forårsake byggestøv bør være unnagjort i god tid før barnet kommer i hus. Skal gulvene slipes eller veggene få nytt panel, er det bare å sette i gang mens babyen fortsatt sparker mamma i ribbeina.

Hvis rommet skal males, bør dere bruke en såkalt annengenerasjons vannbasert maling. Sens fra Jotun er utviklet i samarbeid med NAAF , og skal være spesielt helse- og miljøvennlig.

– Våre fagpersoner har vært sterkt involvert i utviklingen av Jotun Sens, og sammen med forskningsteamet til Jotun har vi laget den eneste malingen som tilfredsstiller kvalitetskravene til NAAF, sier generalsekretær i NAAF, Geir Endregard.

Luft ut avgasser
Dersom dere også skal male senga, anbefaler Aas at det her brukes en halvblank eller blank olje- eller alkydmaling, ettersom det gir en overflate som er lett å vaske. Pass også på at senga har sengebunn med åpning mellom bordene, og ikke en hel sponplate.

Og når rommet så er malt, må det lufte godt og grundig, det vil si god gjennomlufting og god temperatur i rommet (20-25 grader). I følge Aas bør rommet luftes i én til to måneder, og han fraråder sterkt oppussing rett før babyen er ventet.

- Selv de beste malinger kan avgasse i lang ti etter de blir påført, og verst er det i umiddelbar nærhet. Da er det bedre å la være å male og heller satse på grundig rengjøring og gjennomlufting.

Vask godt og uparfymert
I tillegg til oppussing, kan babyens mange nye gjenstander forårsake avgassing og bringe kjemikalier inn i nærmiljøet. Alle klær og sengetøy til barnet, enten det er nykjøpt eller arvet, bør vaskes uten parfymerte vaskemidler før bruk og skylles godt med rent vann før det tørkes. Nye madrasser skal luftes i minst et par uker før den taes i bruk, og arvede madrasser må bankes, støvsuges og luftes godt.

Når du innreder barnerommet, sørg for at det er så renholdsvennlig som mulig. Unngå ting som samler støv unødig, og velg leker og bamser som tåler en vask. Selve rommet bør få en grundig rundvask før barnet kommer, og når babyen er i hus, bør rommet vaskes et par ganger i uken for å holde støvet borte.

Professor Aas har flere råd til vordende foreldre i boka, og du finner rikelige med råd om inneklimaet for resten av huset.
- Husk at det som er sunt for spedbarn og små barn, er sunt også for voksne – men ikke alltid omvendt! sier Aas.

19 mars 2009

8 geniale husmortriks du ikke vil gå glipp av

Vi har samlet 8 uunnværlige husmortriks som gjør hverdagen din enklere.

5 effektive inneklimatips

Inneklima er en av de viktigste årsaker til økningen astma, allergi og eksem i Norge, mener Norges Astma- og Allergiforbund. Men det finnes heldigvis...

7 ting du bør vaske hver dag

Ingen flere unnskyldninger, folkens!

7 rengjøringsvaner som vil holde deg frisk gjennom vinteren

Vil du komme deg gjennom vinteren, uten å være syk hele tiden? Her er ekspertens 7 enkle råd for gode rengjøringsvaner.

Trikset som fjerner døde insekter fra bilen

Det er umulig å ikke treffe flyvende insekter når man er ute å kjører bil på sommerstid. Her er trikset som fjerner innsmurte insekter fra frontrute og...

Inneklimaet er viktig for helsa

Folk flest tar ikke fram støvkluten like ofte som før. Det er dårlig nytt for helsa.

8 bakteriebomber i hjemmet

Okei, med hånden på hjertet - hvor ofte rengjør du egentlig disse tingene og stedene i hjemmet? Her er 8 møkkete ting og steder som bakteriene elsker!

Hvor ofte skifter du støvsugerpose?

At det i støvsugerposen kan leve sitt eget liv, er helt sant!

Her er det mest bakterier i hjemmet

Vi vasker hendene flere ganger daglig, men ofte forgjeves. Når du bruker mobilen er du like møkkete igjen - om ikke mer. Les mer om de mest bakterifylte...

Effektive tips for renere inneluft

Enkle tiltak kan gi deg sunnere luft innendørs. Sjekk vår liste, og se om du kan gjøre bedre inneklimavalg for deg og dine.

Dette bør du gjøre før du vinterstenger hytta

Lag deg en liste over hva du bør gjøre når du forlater hytta. Vi har tolv forslag til hva som bør være med på listen.

Slik får du julerent hus på én time!

Dropp storvasken med god samvittighet - med disse smarte tipsene shiner du huset i rekordfart!

Få vekk støvet

Nå vil vi ha støvet ut av huset fort og grundig! Her får du en oversikt over de beste støvsugernyheter på markedet.

Tipsene som får plastboksene dine til å vare

Mange oppbevarer middagsrester i plastbokser - slik unngår du at de blir misfarget eller får stygge merker.

I år vil ekstra mange mus inn i kjelleren din

I år er det et ekstremt museår, men lufteluker i kjellere bør likevel stå åpne, mener eksperter.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no