Gulvvask - Guide til vask av forskjellige gulvtyper

Rengjøring og inneklima
Hvor ofte du bør vaske gulvet avhenger av gulvtype og hvor mye det blir brukt. Her finner du en guide til vasking av gulv, enten det er i tre, laminat, fliser eller linoleum.

Ubehandlet tregulv
Ubehandlet tregulv er pent, men har desverre en tendens til å suge til seg mye skitt og tørke ut om det ikke blir behandlet ofte. Før du velger såpe til gulvet, må du sjekke om gulvet er tørt eller fettete.

Såper til ubehandlet tregulv
Er gulvet tørt, er det beste virkemidlet varmt vann og såpeflak(?). Er gulvet fettete, bør du bruke såpe laget spesielt til tregulv. Du kan velge mellom natursåpe som gir en gyllen overfalte og hvitpigmentert(?) såpe som gir en lys overflate. Om gulvet har blitt stygt, kan du rense hele gulvet med trerens og gi det en behandling med såpe etterpå.

Lakkerte gulv tåler ikke for mye vann
Lakkerte gulv er lette å rengjøre - du trenger faktisk bare en vetet klut. Det er viktig at du bruker så lite vann som mulig. Minuset med lakkerte gulv er at de lett får riper, og da trekker vannet lettere gjennom lakken og ned i treverket.

Oljebehandlede gulv bør vaskes med spesialsåpe
Oljebehandlede gulv er fine på grunn av måten treet bevarer det naturlige utsenet. Gulvet skal vaskes med en spesialsåpe til oljebehandlede gulv og oljes annenhvert år. Gultvet kan også vaskes med såpeflak(?), men det kan med tiden gi gulvet et grålig skjær. Om dette allerede har skjedd, bør du vaske gulvet med et universalrengjøringsmiddel. 

Reparere skadet oljebehandlet tregulv
Om oljegulvet har blitt ripet opp eller fått hakk, kan du legge en våt bomullsdott i hakkene og la den ligge til den er tørr. Vannet får treverket til å reise seg slik at hakket forsvinner. Hvis gulvet er veldig slitt enkelte steder, kan du rense gulvet med trerenser, olje det på nytt, og det vil se likt ut som resten av gulvet.

Pass på sprekker i laminatgulvet
Det er veldig viktig å bare vaske laminatgulvet med godt oppvridde kluter med universalregjøringsmiddel. Hvis slitelaget er for tynt, kan sprekker og vann føre til store problemer. Laget som ligger under et laminatgulv er som regel laget av MDF eller sponplater som ikke tåler vann. Kommer det vann ned i laget under vil gulvet begynne å bule opp, og da er det ingenting annet å gjøre enn å legge nytt gulv.

Linoleum er slitesterkt - om du vasker det riktig
Linoleum er et naturmateriale som varer veldig lenge, så lenge du ikke vasker det med universalrengjøringsmiddel. Universalrengjøringsmiddel ødelegger toppbelegget av linoleumet og gjør gulvet stygt å se på. Du kan bruke en spesiell natursåpe eller bruke såpeflak. Natursåpen er det beste valget, siden du bare kan helle det flytende middel opp i bøtta, men det er også det dyreste alternativet. Såpeflak er billigere, men er tungvint å få pisket opp. 

Les også:

Dette bør du gjøre før du vinterstenger hytta

Lag deg en liste over hva du bør gjøre når du forlater hytta. Vi har tolv forslag til hva som bør være med på listen.

Glasserte fliser
Flisgulv er populært på kjøkkenet, det varer lenge og det er en tett flate som det ikke kommer vann gjennom. Vask flisene med universalrengjøringsmiddel. Om flisene ser matte ut, kan du vaske over gulvet med vann uten såpe.

Fliser med kalk
Kalk på fliser kan du lett fjerne med vanlig husholdningseddik. Men før du begynner, må du fylle fugene med vann, slik at de ikke blir ødelagt av eddiken.

Gulv med uglasserte fliser eller naturstein
Uglasserte fliser suger til seg mye skitt, så de må vaskes med såpebrikker litt oftere enn glasserte fliser. Vask flisene med såpeflak. Om flisene blir triste å se på av dette, kan du mette de med en spesiell natursåpe for fliser. Du kan bruke såpen hver gang du vasker gulvet. men det er litt dyrere enn såpeflak.

På neste side får du gode tips til hvordan du fjerner sorte skomerker og hvilke redskaper du bør bruke til vasken.
#brSkomerker - slik får du de bort

 • Oljebehandlede og lakkerte tregulv, og vinylgulv: Bruk et bløtt lyst viskelær og visk forsiktig.
 • Laminatgulv: Bruk en liten dråpe husholdningssprit eller aceton på en klut.
 • Lakkerte gulv: Bruk rensebensin eller white sprit.
 • Linoleumsgulv: Bruk en fin nylonssvamp uten slipemiddel.

Vaskeredskaper - mopp eller gulvklut?
Hvilket redskap du velger er opp til deg - her er hva de foskellige påvirker vasken.

Les også:

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.

 • Avlang mopp av mikrofiber: Hell litt vann og såpe på gulvet og deretter bruk moppen over.
 • Gulvskurbber og gulvklut: En gammeldags måte å vaske gulv på. Minuset med den er at du er nødt til å vri opp kluten med hendene.
 • Mopp med bøtte og vrier: Fordelen er at du slepper og vri moppen med hendene og bøye deg ned over bøtten.
 • Det er alltid en god ide å bruke to bøtter: En bøtte med vann og en bøtte med såpevann. Der du skyller moppen i bøtten med vann, før du tar den i bøtten med såpevann.
 • Damp-mopp: En liten dampmaskin med mikrofibermopp. Til alle typer gulv og du trenger ikke bruke såpe.

Gulvvask - 6 tips

 • Støvsug alltid gulver før du vasker det.
 • Unngå å gå på gulvet etter vask, helt til det er tørt.
 • Om du vil være sikker på at gulvet er helt rent, bør du vaske over det to ganger. Første gang med våt klut/mopp som løsner opp skitt. Andre gang med oppvridd klut/mopp fjerner den løsnede skitten.
 • Skån ryggen din: Velg en gulvskrubber/mopp som passer høyden din.
 • Husk kantene: Det kan være lett og bare vaske åpne flater, men om du ikke vasker under møbler og ut i kantene kan gulvet bli stygt og ugjevnt i fargen.
17. januar 2012
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset. 

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter. 

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka. 

Slik fjerner du stearinflekker

Rengjøring og inneklima Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem.

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Rengjøring og inneklima Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.