Gulvvask - Guide til vask av forskjellige gulvtyper

Rengjøring og inneklima
Hvor ofte du bør vaske gulvet avhenger av gulvtype og hvor mye det blir brukt. Her finner du en guide til vasking av gulv, enten det er i tre, laminat, fliser eller linoleum.

Ubehandlet tregulv
Ubehandlet tregulv er pent, men har desverre en tendens til å suge til seg mye skitt og tørke ut om det ikke blir behandlet ofte. Før du velger såpe til gulvet, må du sjekke om gulvet er tørt eller fettete.

Såper til ubehandlet tregulv
Er gulvet tørt, er det beste virkemidlet varmt vann og såpeflak(?). Er gulvet fettete, bør du bruke såpe laget spesielt til tregulv. Du kan velge mellom natursåpe som gir en gyllen overfalte og hvitpigmentert(?) såpe som gir en lys overflate. Om gulvet har blitt stygt, kan du rense hele gulvet med trerens og gi det en behandling med såpe etterpå.

Lakkerte gulv tåler ikke for mye vann
Lakkerte gulv er lette å rengjøre - du trenger faktisk bare en vetet klut. Det er viktig at du bruker så lite vann som mulig. Minuset med lakkerte gulv er at de lett får riper, og da trekker vannet lettere gjennom lakken og ned i treverket.

Oljebehandlede gulv bør vaskes med spesialsåpe
Oljebehandlede gulv er fine på grunn av måten treet bevarer det naturlige utsenet. Gulvet skal vaskes med en spesialsåpe til oljebehandlede gulv og oljes annenhvert år. Gultvet kan også vaskes med såpeflak(?), men det kan med tiden gi gulvet et grålig skjær. Om dette allerede har skjedd, bør du vaske gulvet med et universalrengjøringsmiddel. 

Reparere skadet oljebehandlet tregulv
Om oljegulvet har blitt ripet opp eller fått hakk, kan du legge en våt bomullsdott i hakkene og la den ligge til den er tørr. Vannet får treverket til å reise seg slik at hakket forsvinner. Hvis gulvet er veldig slitt enkelte steder, kan du rense gulvet med trerenser, olje det på nytt, og det vil se likt ut som resten av gulvet.

Pass på sprekker i laminatgulvet
Det er veldig viktig å bare vaske laminatgulvet med godt oppvridde kluter med universalregjøringsmiddel. Hvis slitelaget er for tynt, kan sprekker og vann føre til store problemer. Laget som ligger under et laminatgulv er som regel laget av MDF eller sponplater som ikke tåler vann. Kommer det vann ned i laget under vil gulvet begynne å bule opp, og da er det ingenting annet å gjøre enn å legge nytt gulv.

Linoleum er slitesterkt - om du vasker det riktig
Linoleum er et naturmateriale som varer veldig lenge, så lenge du ikke vasker det med universalrengjøringsmiddel. Universalrengjøringsmiddel ødelegger toppbelegget av linoleumet og gjør gulvet stygt å se på. Du kan bruke en spesiell natursåpe eller bruke såpeflak. Natursåpen er det beste valget, siden du bare kan helle det flytende middel opp i bøtta, men det er også det dyreste alternativet. Såpeflak er billigere, men er tungvint å få pisket opp. 

Glasserte fliser
Flisgulv er populært på kjøkkenet, det varer lenge og det er en tett flate som det ikke kommer vann gjennom. Vask flisene med universalrengjøringsmiddel. Om flisene ser matte ut, kan du vaske over gulvet med vann uten såpe.

Fliser med kalk
Kalk på fliser kan du lett fjerne med vanlig husholdningseddik. Men før du begynner, må du fylle fugene med vann, slik at de ikke blir ødelagt av eddiken.

Gulv med uglasserte fliser eller naturstein
Uglasserte fliser suger til seg mye skitt, så de må vaskes med såpebrikker litt oftere enn glasserte fliser. Vask flisene med såpeflak. Om flisene blir triste å se på av dette, kan du mette de med en spesiell natursåpe for fliser. Du kan bruke såpen hver gang du vasker gulvet. men det er litt dyrere enn såpeflak.

På neste side får du gode tips til hvordan du fjerner sorte skomerker og hvilke redskaper du bør bruke til vasken.
#brSkomerker - slik får du de bort

 • Oljebehandlede og lakkerte tregulv, og vinylgulv: Bruk et bløtt lyst viskelær og visk forsiktig.
 • Laminatgulv: Bruk en liten dråpe husholdningssprit eller aceton på en klut.
 • Lakkerte gulv: Bruk rensebensin eller white sprit.
 • Linoleumsgulv: Bruk en fin nylonssvamp uten slipemiddel.

Vaskeredskaper - mopp eller gulvklut?
Hvilket redskap du velger er opp til deg - her er hva de foskellige påvirker vasken.

 • Avlang mopp av mikrofiber: Hell litt vann og såpe på gulvet og deretter bruk moppen over.
 • Gulvskurbber og gulvklut: En gammeldags måte å vaske gulv på. Minuset med den er at du er nødt til å vri opp kluten med hendene.
 • Mopp med bøtte og vrier: Fordelen er at du slepper og vri moppen med hendene og bøye deg ned over bøtten.
 • Det er alltid en god ide å bruke to bøtter: En bøtte med vann og en bøtte med såpevann. Der du skyller moppen i bøtten med vann, før du tar den i bøtten med såpevann.
 • Damp-mopp: En liten dampmaskin med mikrofibermopp. Til alle typer gulv og du trenger ikke bruke såpe.

Gulvvask - 6 tips

 • Støvsug alltid gulver før du vasker det.
 • Unngå å gå på gulvet etter vask, helt til det er tørt.
 • Om du vil være sikker på at gulvet er helt rent, bør du vaske over det to ganger. Første gang med våt klut/mopp som løsner opp skitt. Andre gang med oppvridd klut/mopp fjerner den løsnede skitten.
 • Skån ryggen din: Velg en gulvskrubber/mopp som passer høyden din.
 • Husk kantene: Det kan være lett og bare vaske åpne flater, men om du ikke vasker under møbler og ut i kantene kan gulvet bli stygt og ugjevnt i fargen.
17 januar 2012

Slik fjerner du klistremerker og etiketter

Irriterer du deg over at det er vanskelig å fjerne klistremerker og etiketter fra møbler, vegger eller andre ting? Med disse 4 metodene løser du problem...

5 vaskefeil som gir dårlig hygiene

I hverdagen går du i flere hygienefeller enn du er klar over. Rett opp i disse uvanene og hold deg frisk!

Slik fjerner du vond lukt fra sko

Sko kan lukte skikkelig ille, men heldigvis finnes det en rekke måter å fjerne lukten på.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Drikkeflasken din kan gjøre deg syk

En ny undersøkelse viser at gjenbrukbare drikkeflasker er bakteriebomber og kan gjøre deg syk.

Derfor bør du pepre klesvasken

Det høres kanskje rart ut å krydre tøyet med pepper, men det kan faktisk løse problemet med klær som mister fargen i vask.

Bli kvitt vond lukt med avispapir, eddik, sitron og kaffegrut

8 tips til hvordan du blir kvitt vond lukt i hele huset.

Slipp vond lukt fra søppeldunken

Slik gjør du søppeldunken ren når den begynner å stinke. Og slik unngår du at den begynner å lukte vondt.

Fjern rust på gamle kniver med sitron

Har de dyre kjøkkenknivene dine begynt å ruste? Da er det på tide å finne frem sitron og natron.

Så enkelt fjerner du rødvinsflekker med melk

Har du fått rødvinsflekker på den hvite duken? Glem saltet - alt du trenger er melk!

5 raske rengjøringstips til badet

Det er fort gjort å glemme små detaljer når man vasker badet. Her er fem gode og raske tips til hva du bør huske på neste gang du skal vaske badet.

Dette må du være klar over når du bruker eddik

Eddik er en blanding av vann og eddiksyre. Syren er sterkt etsende. Derfor skal du behandle eddik som hvilken som helst annen farlig syre.

Denne maskinen bretter klærne dine for deg

Å brette klær er et ork. Men er du villig til å punge ut med et par tusenlapper, kan denne maskinen brette klærne dine profesjonelt for deg.

5 ting du ikke må rengjøre med tørkepapir

Tørkepapir er en genial oppfinnelse, og funker perfekt til både det ene og det andre! Men noen ting kan også ødelegges av papiret.

6 rengjøringstabber som kaster bort tiden din

Ingen av oss elsker å gjøre rent. Så hvorfor gjøre det så vanskelig for seg selv? Unngå å falle i disse seks fellene.