Getty Images
Getty Images

Derfor får du ikke fjernet sminkeflekkene

Rengjøring og inneklima

Sminke er et mareritt å få fjernet fra tøy og andre overflater. Se hvordan du trinn for trinn enkelt fjerner flekkene.

Det er ikke sånn at man er møkkete på henda eller glemmer å vaske seg. Men man tenker rett og slett ikke over det.

Før du vet ordet av det har du merket den hvite baderomsdøra eller dørkarmen med dine fingeravtrykk i hudfarge. Og du får det søren ikke vekk igjen heller.

En umulighet

Makeupartist Sølvi Strifeldt har jobbet i bransjen i 12 år, og har gitt konsultasjoner til både magasiner og privatpersoner. Innimellom må hun også gi dem rengjøringstips.

Hvorfor er spesielt foundation så vanskelig å fjerne?

– Jeg vil tro det er en kombinasjon av fuktighetsgivende ingredienser, pigmenter, syre og olje, og noen ganger alkohol, forklarer Strifeldt.

– Sminke er jo laget for å holde seg lenge og sitte bra, så mye av dette trekker seg godt inn i fibrene både i treverk og tekstiler.

Plantesåpen Oliva er makeupartistens hemmelige våpen mot vanskelige flekker på tekstiler. Foto: Sølvi Strifeldt

Kom i gang så fort som mulig

Malin Skaar, lederen for forbrukerservice i Lilleborg, kan en ting eller to om flekkfjerning. Hun forteller at generelt sett kan sminke være vanskelig å få av, og at man bør fjerne flekkene så fort som mulig.

Les også: 20 ting du trenger for det perfekte badet

– Når det kommer til tekstiler, bør du forbehandle området med flytende vaskemiddel. La det virke i ca. 30 minutter og vask deretter i maskin på så høy temperatur du tør. Jo høyere temperatur, jo bedre, forklarer hun.

– Får du sminke på for eksempel dørkarmen, kan du tørke av med en våtserviett. Stort sett vil det gå greit av.

Når uhellet er ute...

Hvis det skulle komme foundation på en vegg eller dør, og man ikke får fjernet det med én gang, bruker Sølvi Strifeldt vanligvis en mikrofiberklut og kaldt vann for å fjerne flekken. Er den derimot vanskelig å få vekk, bruker hun plantesåpe (fås kjøpt på helsekostforretninger) vann og en kjøkkensvamp før hun tørker over med mikrofiberklut.

Er flekken ekstra vanskelig, finner hun frem den såkalte "magic eraser" - magiske svampen - som inneholder stoffet melamine foam. Men hun advarer mot at den kan bleke matte og malte overflater.

Før og etter med litt plantesåpe, vann og en kjøkkensvamp. Foto: Sølvi Strifeldt

Flekkete tøy

Tøy med sminkerester slenges i vaskemaskinen med Vanish Oxi Action Gel hjemme hos Strifeldt.

Hvis flekken må vekk umiddelbart, kan Heptan (fås kjøpt på apoteket) matolje og oppvaskmiddel, eller håndvask med plantesåpe, løse problemet.

Hvem har vel ikke sølt neglelakk på duker, sengetøy eller en t-skjorte? Ren aceton er i hvertfall det du burde fjerne det med. Husk at ikke alt tøy tåler dette, så test på et lite sted som ikke er kritisk før du "dynker" tøyet i løsemiddel, anbefaler Strifeldt.

Dette gjør du:

Under finner du en steg for steg-guide til hvordan man fjerner foundation med vanlig rapsolje og zalo. Skulle flekken fremdeles synes etter en runde, gjentar du bare prosessen.

Steg 1: En ren og hvit topp uten flekker som skal bli like hvit etter en runde med sminkesøl.Steg 2: Forhåpentligvis er ikke tøyet ditt smurt inn med så mye farge, men på denne måten ser du prosessen i en større skala.Steg 3: Her er hele tøyet dynket i matolje. Husk å spre området der sminken sitter fast; ikke bare selve flekken. Steg 4: Zalo er fettoppløsende, og sammen med olje skal den kunne fjerne tøffe sminkeflekker.

Masser zalo og olje inn i tøyet, og bruk hendene skikkelig til å fordele produktene utover. Etterhvert som du gnir og skrubber, skal sminken forsvinne litt etter litt.Steg 5: Sånn ser tøyet ut etter en runde med olje og zalo. Hvis du ikke er fornøyd med resultatet, gjentar du prosessen helt til tøyet er hvitt igjen.

Les også: Ser du at dette er samme rom?Steg 6: Skyll vekk oljen og såpen i dusjen...Steg 7: Og vips, så har du fjernet flekken!

Fett fjerner fett

Som en god forholdsregel, bør du ikke bruke hendene og fingrene til å påføre sminke på ansiktet. Invester i gode sminkekoster som du vasker ofte og la de stå i en stødig kopp for å unngå søl.

Les også: 14 ting alle opplever på IKEA

Hvis du derimot foretrekker å bruke fingrene, anbefaler Strifeldt at du med fordel kan ha en pakke våtservietter liggende.

– Ikke bruk håndklær til å tørke deg av på, og vask hendene med plantesåpe. Det beste til å fjerne fete produkter, er fett. Plantesåpe inneholder olje som løser opp fett og lar det blande seg i vann, sier hun.

Opp gjennom årene har man prøvd litt av hvert for å fjerne sminkeflekker: barberskum, hårspray, natrium og utallige merker vaskemiddel.

– Noen av teknikkene kan inneholde blekemiddel og dermed ødelegge tekstil, så vær obs, advarer Strifeldt.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

24 februar 2016

Slik fjerner du klistremerker og etiketter

Irriterer du deg over at det er vanskelig å fjerne klistremerker og etiketter fra møbler, vegger eller andre ting? Med disse 4 metodene løser du problem...

5 vaskefeil som gir dårlig hygiene

I hverdagen går du i flere hygienefeller enn du er klar over. Rett opp i disse uvanene og hold deg frisk!

Slik fjerner du vond lukt fra sko

Sko kan lukte skikkelig ille, men heldigvis finnes det en rekke måter å fjerne lukten på.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Drikkeflasken din kan gjøre deg syk

En ny undersøkelse viser at gjenbrukbare drikkeflasker er bakteriebomber og kan gjøre deg syk.

Derfor bør du pepre klesvasken

Det høres kanskje rart ut å krydre tøyet med pepper, men det kan faktisk løse problemet med klær som mister fargen i vask.

Bli kvitt vond lukt med avispapir, eddik, sitron og kaffegrut

8 tips til hvordan du blir kvitt vond lukt i hele huset.

Slipp vond lukt fra søppeldunken

Slik gjør du søppeldunken ren når den begynner å stinke. Og slik unngår du at den begynner å lukte vondt.

Fjern rust på gamle kniver med sitron

Har de dyre kjøkkenknivene dine begynt å ruste? Da er det på tide å finne frem sitron og natron.

Så enkelt fjerner du rødvinsflekker med melk

Har du fått rødvinsflekker på den hvite duken? Glem saltet - alt du trenger er melk!

5 raske rengjøringstips til badet

Det er fort gjort å glemme små detaljer når man vasker badet. Her er fem gode og raske tips til hva du bør huske på neste gang du skal vaske badet.

Dette må du være klar over når du bruker eddik

Eddik er en blanding av vann og eddiksyre. Syren er sterkt etsende. Derfor skal du behandle eddik som hvilken som helst annen farlig syre.

Denne maskinen bretter klærne dine for deg

Å brette klær er et ork. Men er du villig til å punge ut med et par tusenlapper, kan denne maskinen brette klærne dine profesjonelt for deg.

5 ting du ikke må rengjøre med tørkepapir

Tørkepapir er en genial oppfinnelse, og funker perfekt til både det ene og det andre! Men noen ting kan også ødelegges av papiret.

6 rengjøringstabber som kaster bort tiden din

Ingen av oss elsker å gjøre rent. Så hvorfor gjøre det så vanskelig for seg selv? Unngå å falle i disse seks fellene.