Vaskemaskinen må også rengjøres.
Vaskemaskinen må også rengjøres. Bilde: iStockphoto

Slik rengjør du vaskemaskinen

Rengjøring og inneklima

Selv om vaskemaskinen kjører med såpevann, så trenger den vedlikehold. En mye brukt, men sjelden rengjort vaskemaskin, vil etter lang tids bruk avgi sur og muggen lukt. Den vil heller ikke fungere optimalt. 

 

Feil dosering av såpe og skyllemiddel fører til kalk i maskinen og det kan forkorte levetiden. De lave temperaturene folk flest vasker med, gir grobunn for bakterier som fører til at det lukter vondt. 

Men med den rette pleie, slipper du at det stank og vaskemaskinen holder lenger. 

Gjenta vasken 2-3 ganger

Start med å rense lofilteret i maskinen. Kjør en vask på 60 grader med vaskepulver, men uten tøy. Rens lofilteret igjen. Gjenta vasken 2-3 ganger til det ikke setter seg mer skitt i filteret. Kjør deretter en 60 graders vask uten såpe for å skylle maskinen. 

Avkalk med sitronsyre

Så er det på tide å begynne med avkalkingen. Hell 30 g sitronsyre i såpeskuffen og vask igjen ved 60 grader. Dette skal gjentas tre ganger. Avslutt med å kjøre et 60 graders program uten såpe eller sitronsyre.

I stedet for sitronsyre kan du også kjøpe egne avkalkningsmidler. Spør produsenten eller hos en forhandler. 

Les også:

Hobbykokkens favoritter

God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

Rengjøring av vaskemaskinens ytre

Vaskemaskinens ytre deler rengjøres med et mildt rengjøringsmiddel og tørkes deretter av med en våt klut. Såpenskuffen må rengjøres grundig og skylles med husholdningseddik. Gummilisten rundt døren kan vaskes med en mild kloroppløsning hvis den er skitten. 

Slik forebygger du sur lukt i vaskemaskinen

  • Kjør en kokevask en gang i uken, eventuelt uten tøy.
  • La vaskemaskinens luke stå åpen når du ikke vasker.
  • Rens lofilteret en gang i måneden.
  • Avhengig av hvor ofte du vasker klær, anbefales det at du avkalker vaskemaskinen 2-4 ganger i året. 
31. juli 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset. 

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter. 

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka. 

Slik fjerner du stearinflekker

Rengjøring og inneklima Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem.

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Rengjøring og inneklima Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.