Bilde: iStockphoto

Slik blir badet HELT rent til jul

Rengjøring og inneklima

Vi viser deg hvordan du får et skinnende rent bad til jul. 

De fleste av oss er renslige og vasker over badet jevnlig, derfor er det ikke nødvendig med storrengjøring hver gang. Det handler like mye om trivsel som hygiene og du kommer langt med å bruke toalettbørsten, lukke toalettlokket når du spyler ned og tørke over vask og toalett.

Men en gang i blant, for eksempel til jul, er det hyggelig å ha et skinnende rent bad. Her får du oppskriften på hvordan du vasker ned badet skikkelig.

Det er heller ikke nødvendig å bruke hundrevis av kroner på rengjøringsmidler: Du kan enkelt lage rengjøringssprayer av ting du har hjemme. 

Du trenger følgende:

 • 3 tomme sprayflasker som merkes: Baderomsspray, Avkalkningsspray og Toalettspray
 • 1 lufttett boks eller glasskrukke som merkes Fugepasta.
 • 3 mikrofiberkluter (1 til speil/glasshyller, 1 til tak/vegger/dusj og 1 til toalettet)
 • 1 gulvklut
 • 1 kjøkkenhåndkle i lin (eller noe annet som ikke loer)
 • 1 vindusnal
 • Eddik
 • Zalo
 • Bordsalt
 • Grønnsåpe
 • Salmiakk
 • Potetmel
 • Natron (bikarbonat)
 • 1 sitron
 • Ny tannbørste (du skal bruke den gamle til rengjøringen!)

Så blander du tre sprayflasker:

Baderomssprayen lages av: 1 teskje grønnsåpe, 1 dl eddik, 2 dl vann og saften av 1 sitron.Ta vare på restene av sitronen til rengjøring av toalettet.

Til avkalkningsspray brukes: 3 spiseskjeer eddik, 0,5 dl grønnsåpe og 5 dl vann.

Les også:

Lur deg selv til å sovne på under 60 sekunder

Hvem har vel ikke drømt om å kunne et triks for å få sove? Farvel til søvnløse netter og lange timer med uutholdelige tanker om alt og ingenting. Her...

Toalettsprayen består av: 3 spiseskjeer eddik, 0,5 dl grønnsåpe, noen dråper salmiakk og 5 dl vann.

Til slutt lager du en pasta til rengjøring av fuger, denne består av: 0,5 dl natron, 0,5 dl eddik, 1 spiseskje potetmel og 1 dl vann. Blandes til en tannkremliknende pasta og oppbevares i tett boks.

Så er det bare å sette i gang!

1. Rydd bort alle løse gjenstander ut av rommet og tøm søppelbøtta.

2. Gå over alle flater med støvsugeren eller tørrmopp, både tak, vegger og gulv.

3. Taket og taklistene vaskes med fuktig mikrofiberklut, sprayet med baderomsspray. Anbefaler å vaske frem og tilbake, ikke i sirkler eller buer.

Les også:

9 matvarer som ødelegger nattesøvnen din

Har du problemer med å sovne, kan det være at en av disse ni matvarene er skyldig.

4. På veggene brukes avkalkningsspray der hvor det har lagt seg et gråhvitt kalkbelegg. La det virke ett par minutter. Vask med rent vann og tørk av med linhåndkle. Ellers bruker du baderomsspray og vasker av med lunkent vann. Tørk helt tørt med linhåndkle.

5. I dusjsonen får man som regel misfargede fuger. Smør på fugepasta og la det virke i 10 minutter. Skrubb med tannbørsten. Tørk av med en fuktig klut og skyll med lunkent vann til alle spor av pastaen er borte.

6. Silikonfuger med sorte prikker (svartsopp) må etter hvert skrapes bort og erstattes med nye. Nye silikonfuger kan impregneres, men ellers finnes det fugemasse på markedet som ikke får svartsopp – hør med en murer eller fliseforhandler.

7. Glassveggene sprayes med baderomsspray og tørkes med nalen. Tørk glasset helt rent med et linhåndkle. Er det kalkdannelser på glassveggene, bruk avkalkningsspray.

8. Speil, glasshyller og baderomsmøbler vaskes med lunkent vann tilsatt ett par dråper Zalo. Tørkes tørt med linhåndkle.

9. Vasken sprayes med baderomsspray som bør virke ett par minutter. Om det er kalkdannelser på blandebatteriet, hell litt eddik over tannbørsten, gni på flekkene og skyll med lunkent vann. Vær nøye med å få bort all eddik, fordi den kan skade materialer som krom o.l.

Les også:

Derfor kan det være usunt å re opp senga

Er den deilige senga di en yngleplass for midd? Disse utyskene kan gi allergiske reaksjoner – her er rengjøringsekspertens tips til hvordan du best...

10. Ta av toalettsetet hvis mulig, spray med toalettspray, la det virke ett par minutter og skyll det rent i dusjen. Tørk tørt med toalettpapir eller kjøkkenrull. Spyl ned toalettet. Spray hele innsiden med toalettspray og gjør rent med toalettbørsten.

Har du oksideringsmerker (brune striper, kant rundt vannspeilet) kan du gni litt med sitron. Er det brune flekker under vannspeilet, kan du slå i 2 dl eddik og noen dråper salmiakk og la det stå natten over.

11. Sluket rengjøres som følger: Ta bort slukristen og hell i en kopp med natron og en kopp med salt. Deretter heller du sakte og forsiktig 1 kopp med eddik, som vil skumme og frese litt.

La det virke 20 minutter og hell over kokende vann. Dette anbefales å gjøre med jevne mellomrom, året rundt, f.eks. hver tredje måned.

12. Gulvet vasker du med litt grønnsåpe og lunkent vann.

13. Løse gjenstander som skal tilbake på badet vaskes rent med fuktig klut og tørkes tørt med linhåndkle.

Kilde: Fine Bad, rengjøringstips fra boken "Städglädje" av Marléne Eriksson

20 desember 2016
Mer om Rengjøring og inneklima

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Slik fjerner du lett flekker fra rustfritt stål

Rengjøring og inneklima Med disse 3 enkle triksene fjerner du enkelt skitt og fettmerker fra rustfritt stål.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.

8 geniale husmortriks du ikke vil gå glipp av

Rengjøring og inneklima Vi har samlet 8 uunnværlige husmortriks som gjør hverdagen din enklere. 

5 effektive inneklimatips

Rengjøring og inneklima Inneklima er en av de viktigste årsaker til økningen astma, allergi og eksem i Norge, mener Norges Astma- og Allergiforbund. Men det finnes heldigvis...

7 ting du bør vaske hver dag

Rengjøring og inneklima Ingen flere unnskyldninger, folkens!

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

7 rengjøringsvaner som vil holde deg frisk gjennom vinteren

Rengjøring og inneklima Vil du komme deg gjennom vinteren, uten å være syk hele tiden? Her er ekspertens 7 enkle råd for gode rengjøringsvaner.

Inneklimaet er viktig for helsa

Rengjøring og inneklima Folk flest tar ikke fram støvkluten like ofte som før. Det er dårlig nytt for helsa.

8 bakteriebomber i hjemmet

Rengjøring og inneklima Okei, med hånden på hjertet - hvor ofte rengjør du egentlig disse tingene og stedene i hjemmet? Her er 8 møkkete ting og steder som bakteriene elsker!

Effektive tips for renere inneluft

Rengjøring og inneklima Enkle tiltak kan gi deg sunnere luft innendørs. Sjekk vår liste, og se om du kan gjøre bedre inneklimavalg for deg og dine.