Noen ganger er gummistøvler best...
Noen ganger er gummistøvler best... Bilde: Getty Images

Slik fjerner du salt fra skoene

Rengjøring og inneklima

Vinteren kan gå hardt utover sko, klær og gulv, særlig når salt slaps og snø får grep om dem. 

Salt på veiene betyr stygge skjolder på skoene

Når værmeldinger vasler snø og glatte veier, varer det ikke lenge før salting av fortau og kjørebane begynner. Det er bra for både fotgjengere og bilister å ha godt grep, men saltet kommer gjerne med noen uønskede bieffekter. Stygge skjolder på skoene er én ting – dessuten kan du også dra med deg saltet inn og gjøre skade på gulvet. 

Her får du noen tips til hvordan du skal angripe saltmerkene på sko, klær, bil og annet. 

Saltmerker på gulvet

Blir tregulvet ditt utsatt for støvler innsauset med salt snø og vann, bør du fjerne det så raskt som mulig. Det er det mange grunner til:

For det første kan saltkrystaller på gulvet føles som om du går på sandpapir, noe som ikke er speielt hyggeig. For det andre kan saltet skade overflaten på gulvet, og når overflaten først er rammet, går saltet videre ned i de underliggende materialene og ødelegger dem. 

Les også:

Seks vaskefeil som ødelegger tregulvet

Bruker du feil metode når du rengjør tre- eller parkettgulvet, risikerer du å ødelegge det. Her er tabbene du bør unngå.

Sprøyt varmt vann på området og la det løse opp saltet. Så tørker du opp med et tørt håndkle. Da unngår du skader på gulvet ditt. 

Saltflekker på bilen

Bilen ser ikke akkurat nyvasket ut når den har vært ute og kjørt på saltede veier. Saltflekkene er ikke pene, så de fleste bileiere vil nok gjerne fjerne dem så raskt som mulig. Og det er faktisk ikke så vanskelig! 

Hvis bilen bare er rammet på enkelt steder, kan en oppvridd klut gjøre underverker. Men hvis bilen er blitt veldig skitt, er nok det letteste å kjøre den til en bilvask. 

Saltflekker på klærne

Er du så uheldig å få saltflekker på klærne, kan du like gjerne vente til det er tørket. Da er det lett å tørke bort med en børste. 

Les også:

Velg rett grill

Nå er det endelig tid for å grille utendørs igjen. Her viser vi deg noen av de siste grillnyhetene som passer til store og små uteplasser.

Saltrender på skinnsko

Når du vasser gjennom saltet slaps i skinnsko, er det nesten umulig å unngå hvite skjolder. Når du kommer inn, er det best å angripe saltrendene så raskt som mulig. Saltet kan nemlig skade skinnet. 

Bland vann og eddik og rens området. Kanskje må du gå over et par ganger før skjoldene er helt borte. når skoen er renset, trenger den masse ny næring så ikke læret tørker inn. Gå over med egnet fett etter rengjøringen. 

Saltrender på semsket skinn

Det første du bør gjøre er å børste av overflødig salt og skitt. Så vasker du skoen med såpevann og skyller med rent vann. For å rense skoen ytterligere, kan du eventuelt skylle den med en mild eddikoppløsning. Så trenger de bare å tørke, før de er gode som nye igjen.

En god runde med ny impregnering tilpasset semsket skinn øker dessuten skotøyets motstandskraft for videre saltangrep. 

Kilde: Rodalesorganiclife, Politiken

Hold deg oppdatert på tips og triks om hjem og hage – meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Les også:

5 ting du kan vaske med klorin

Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

21. februar 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Rengjøring og inneklima Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Rengjøring og inneklima Det populære oppvaskmiddelet har fått ny, illevarslende advarsel.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute.

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.   

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.