Slik fjerner du stearinflekker

Rengjøring og inneklima

Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem. 

Stin
Stin Bilde: Getty Images

Stearinlys er koselig og brukes mye i høytider. Men et problem mange har støtt på er at den flytende stearinen søles utover, og klistrer seg til duker og klær og tekstiler, og deretter stivner.

Stivnet stearin kan være klønete å fjerne, men her er et par tips som ganske sikkert skal kunne hjelpe deg med å få juleduken fin igjen.

 

#1 – Fjern stearinen med strykejern og trekkpapir

Det første tipset, hentet fra Klikk.no, er muligens også det som er morsomst å utføre. Til dette trenger du et strykejern, gjerne et gammelt strykejern som tåler å bli skittent, eller et skismøringsjern. I tillegg trenger du trekkpapir, eventuelt kaffefilter, bakepapir eller litt tykt håndklepapir. Et strykebrett kommer også godt med. Alternativt kan du bruke bordet/gulvet som strykebrett, og legge et håndkle mellom.

Legg tekstilet som har fått stearin på seg på strykebrettet, eller på bordet med et håndkle under, og glatt forsiktig ut med strykejernet. Deretter legger du trekkpapiret over stearinflekken, og stryker jevnt over med moderat temperatur på strykejernet.

Les også:

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Med dette vil stearinen varmes opp og suges opp i det overliggende papiret, og dermed bort fra tekstilet som opprinnelig ble sølt på. Effektivt, og litt magisk å se på.

Det vil muligens sitte igjen en fettflekk etter stearinen. Denne kan du vaske bort med en dæsj Zalo. La gjerne Zaloen virke en halvtimes tid før du skyller den av.

Pass på at du ikke bruker farget eller mønstret papir, da trykksverten i dette kan overføres til tekstilet du stryker på.

 

#2 Fjern stearin med fryseren

Tips nummer 2 er kjent for mange. Her skal du legge tekstilet i fryseren i noen timer, slik at stearinflekken fryser helt. Når stearinen er frossen, er det enkelt å pelle og brekke den av.

Også her kan det sitte igjen en fettflekk etter stearinen. Denne fjerner du med Zalo. Når du har skylt bort Zaloen, kan du vaske tekstilet som vanlig.

Les også:

Nytt & Nyttig

Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

stearinet på er å legge duken i fryseren og fjerne stearinet når det er frosset.

 

#3 Fjern stearin med lampeolje

Dette tredje tipset forutsetter at du har en klunk luktfri lampeolje hjemme. Fjern stearinen ved frysing eller stryking som nevnt over, og vask deretter den resterende fettflekken med lampeolje, skriver en bruker på kjerringrad.com

Vær obs på at lampeolje ikke går godt i vaskemaskinen, så vask tekstilet med Zalo eller annen såpe og skyll av før du vasker det på annen måte. 

 

Les også:

Slik bretter du stretchlaken

Synes du det er vanskelig å brette stretchlaken? Ikke nå lenger! Her får du oppskriften på hvordan du bretter dem perfekt!

Se også: Slik fjerner du flekker fra rødvin, fett og sjokolade

7. desember 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset. 

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter. 

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka. 

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Rengjøring og inneklima Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.

Godt inneklima for den lille

Rengjøring og inneklima Godt inneklima er ekstra viktig for babyer, og det er mye å passe på. Visste du for eksempel at du bør pusse opp barnerommet flere måneder før fødsel?