Lite er mer tilfredsstillende enn nyvasket, kritt hvitt tøy.
Lite er mer tilfredsstillende enn nyvasket, kritt hvitt tøy. Bilde: Getty Images

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Rengjøring og inneklima

Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.  

Er du lei av at det hvite tøyet ditt ikke er hvitt lenger? At lang tids bruk, flekker eller vaskemaskinen har gjort de fine hvite klærne gule eller gråaktig? Du er i så fall ikke alene. 

Dette er et vanlig problem med hvite tekstiler, og derfor får du her noen smarte vasketips for hvordan du kan redusere misfarging og gjøre det hvite tøyet helt hvitt igjen.

 

Vinn store premier i desember: Meld deg på Vi i villas julekalender! 

 

Kalkholdig vann kan forårsake misfarging, men heldigvis har vi lite kalk i vannet i Norge. Dog kan klær også bli grå eller gulne på grunn av bruk, slitasje, svette, mange vask, feil vaskemiddel og andre ting. Så det er slett ikke rart at de vakre, hvite plaggene dine mister litt shwung med tide.

Les også:

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Men nå er tiden inne for et oppgjør med misfargete klær. For her er tipsene du trenger for å gjøre dem hvite igjen.    

 

 

Klorbleking

Du kan fjerne misfarging, vanskelige flekker og generelt bleke tekstiler med klorin. Og vær obs på at klor er langt sterkere enn klorin, og bare bør brukes ytterst varsomt. 

Sjekk først om klærne tåler klorbleking. Hvis plaggene er merket med en trekant med et kryss over, tåler de ikke klorin. I tilfelle kan du prøve et av de andre, mer skånsomme tipsene lenger ned i saken.

Les også:

Slik fjerner du sot på ovnsglasset

Er du lei av nedsotede glassdører i vedovnen? Det finnes hjelp å få!

Ha 1 - 2 desiliter klorin i vaskemaskinen (avhengig av hvor mye klær du skal bleke), og vask klærne på den temperaturen du vanligvis ville vasket det. Når kloravsken er ferdig, vasker du klærne en gang til, denne gangen uten klorin, men med litt vaskemiddel. 

Men vær obs på at dette er en hard behandling for klærne. Klorbehnadling vil kunne skade og lage flekker på klærne dine, så bruk denne metoden med omhu. 

 

Mirakelmiddelet hvit eddik

Hvit eller lys eddik (7%) er et billig og naturlig rengjøringsmiddel som kan utrette mirakler. Hvis du har fått en vanskelig flekk på et plagg, kan du vrenge plagget og legge det på et bord eller lignende. Deretter tar du ca 2 spiseskjeer eddik på en klut eller fille, som du gnikker mot flekken.   

Når flekken er borte, kan avslutte med å vaske tøyet i lunkent vann tilsatt ytterlig 2-3 desiliter hvit eddik.

Les også:

Slik lager du en julebukk

Du kan enkelt bygge din egen julebukk - det koster heller ikke mange kronene.

 

Bakepulver til unnsetning

Hvis behandlingen over ikke virker, kan du prøve med bakepulver. Bland 2 teskjeer bakepulver med 2-3 teskjeer vann. Dette blir en tjukk masse som du kan smøre på flekken. La blandingen virke i 30-60 minutter, før du skyller plagget og til slutt vasker det i lunkent vann med ca 2 desiliter hvit eddik. 


Vask med sitronsaft 

Sitron er et naturlig blekemiddel som kan redde hvite klær. (Foto: iStock)

 

Et annet hvitvaskingstips er å vaske de én gang så hvite klærne med sitronsaft. Slik går du frem:

Press saft fra ferske sitroner til du har ca en halv kopp. Alternativt kan du bruke ferdigpresset, ren sitronsaft fra butikken. Sett så på en vanlig vask, der du bruker sitronsaften OG vanlig vaskemiddel samtidig. Hvis flekken ikke er borte kan du gjenta prosessen.

Eventuelt kan du lage et vannbad av kokt vann og en halv kopp sitronsaft, og la klesplagget ligge i bløt over natten. Når morgenen gryr og flekken (forhåpentligvis) har sluppet taket kan du kjøre det en runde på vanlig vask.

 

Sol - naturens eget blekemiddel

Det enkleste og billigste blekemiddelet du kan få tak i er solen. Hvis du bare lar hvitvasken henge ute og tørke i solen, minsker du risikoen for misfarging, samtidig som solens ultrafiolette lys vil ha en naturlig blekende effekt på klærne. 

Og nettopp dette er grunnen til at du ikke bør henge mørke klær til tørk ute i solen, i den grad du vil beholde de mørke fargene i plaggene dine. 

Med ønske om en flekkfri hverdag. 

 

23 november 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet. 

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.

Slik fjerner du stearinflekker

Rengjøring og inneklima Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem.

Et hus fullt av svaner

Rengjøring og inneklima Velg deg en svane eller ti for inneklimaets skyld.

Soverommet - drøm eller mareritt?

Rengjøring og inneklima Soverommet er stedet hvor vi hviler ut. Men hva er det vi hviler ut i? Soverommet er kanskje giftigere enn du aner.

Godt inneklima for den lille

Rengjøring og inneklima Godt inneklima er ekstra viktig for babyer, og det er mye å passe på. Visste du for eksempel at du bør pusse opp barnerommet flere måneder før fødsel?