Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

Fargen på skitten avgjør hvordan du bør rengjøre fugene.
Fargen på skitten avgjør hvordan du bør rengjøre fugene. Bilde: iStock

Silikonfuger har som formål å beskytte sprekker og glipper mot inntrenging av vann, og brukes en rekke steder i huset. Du har dem på badet, i dusjen, ved kjøkkenvasken, mellom vegg og fotlister og så videre.

Så silikonfugene er praktiske, men de kan fort bli skitne og stygge, noe som henger sammen med at fugene har en fet overflate som tiltrekker seg skitt og smuss. 

 

Fargesjekk skitten  

Når du vet hva slags skitt som har satt seg på fugene, har du bedre forutsetning for å rengjøre dem effektivt. Sjekk derfor hvilken farge skitten har.  

  • Hvite flekker skyldes sannsynligvis kalkavleiringer fra vann.
  • Røde og brunlige flekker skyldes gjerne oker (leireslag) eller jern.
  • Svarte/blåaktige fuger betyr skyldes alger eller mikroorganismer.
  • Helt svarte flekker skyldes sannsynligvis muggsopp.

Svarte flekker, eller belegg som her, skyldes sannsynligvis mugg. (Foto iStock)

Les også:

Stoppe trekk fra vinduet

Tetningslister blir gamle, tørre og de mister evnen til å holde kulden borte, derfor bør man innimellom kontrollere alle listene og skifte dem ut ved...

 

Slik rengjør du fugene

I tilfeller der skitten ikke skyldes mugg kan du starte med å vaske fugene med en svamp eller langhåret neglebørste. Bruk vanlig universalvaskemiddel eller oppvaskmiddel, som for eksempel Zalo.

Når skitten har løsnet, fortsetter du med eddik. Lag en eddikblanding med 1 del vann vann og 4 deler eddik og vask så fugene med blandingen. Til slutt tørker du over med ren våt klut. 

Se også: Slik blir du kvitt mugg og sopp på badet

 

Les også:

Nye våtrom er ikke tette

Våtromsnormen skulle redusere fuktproblemene på badet, og nye, godkjente membraner skulle holde baderommene tørre. Men problemene er ikke borte.

Rengøring av muggsopp

Hvis silikonfugene er angrepet av sopp, må du bruke andre metoder. Da må du til verks med soppdrepende desinfeksjonsmiddel. Hør hva din lokale malerforretning eller byggvarehandel anbefaler. Du kan også prøve med klorin, men styr unna rent klor, det er ikke sunt.

Og av hensyn til miljøet skal du helst ikke helle de soppdrepende midlene direkte i avløpet. 

 

Rengjøring av silikonfuger i andre rom

Selv den reneste og peneste silikonfug kommer til å bli skitten igjen. Det finnes dog et triks for å holde fugene rene lengre, men dette gjelder bare i vanlige rom, ikke i våtrom.

 

Les også:

Du som huseier er ansvarlig for gamle oljetanker i hagen

Fra 2020 er det forbudt å fyre med olje. Som huseier må du vite at selv er ansvarlig for oljetanken i hagen, og eventuelle oljelekkasjer.

Slik holder fugene seg pene for alltid (nesten) 

Når du har vasket fugene med svamp og vaskemiddel som beskrevet over, kan du gi fugen et tynt strøk med heftgrunn. Når grunningen er tørr, maler du over med et tynt lag klar lakk. Dermed dekker du over den klebrige, fete fugeoverflaten som ellers er så mottagelig for skitt.

 

Den raske og enkle løsningen

En annen, mer kortsiktig løsning er å rett og slett gi fugene en oppfriskning. Du kan nemlig kjøpe en fugepenn og stryke over fugene med denne. Fugene vil da bli lyse og pene igjen, samtidig som fugepennen beskytter mot mugg. 

Men husk at en fugepenn ikke fjerner årsaken til at fugene dine ble stygge i utgangspunktet. Så det å for eksempel bruke fugepenn på fuger med sopp, er bare unødvendig.  

 

Ødelagte fuger

Er fugene helt ødelagte, er det like greit å skifte dem ut (Foto iStock).

 

Hvis fugene er sprukne, har jordslag eller har gått i oppløsning, er det på tide å skifte dem helt ut. Men slapp av. Det er ikke så vanskelig som du skulle tro. Og faktisk, silikonfuger bør skiftes, eller i det minste sjekkes, ca hvert femte år.

 

Slik skifter du silikonfuger i våtrom

Du trenger følgende verktøy/materialer:

  • Fugemasse, av type antimuggbehandlet våtromssilikon
  • Hobbykniv 
  • Evt en spatel
  • Maskeringstape

1. Skjær løs den gamle fugen på begge sider (oppe og nede) og fjern restene med en spatel (evt kniv) 

2. Sett maskeringstape på hver side av sprekken og sprøyt inn ny fugemasse.

3. Glatt ut fugen med fingeren, en fuktig klut eller en fugepinne. Fjern malertapen og la det tørke. 

 

Vil du ha flere nyttige tips og triks: Abonner på vårt nyhetsbrev

2. november 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.   

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.

Slik fjerner du stearinflekker

Rengjøring og inneklima Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem. 

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Rengjøring og inneklima Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.

Godt inneklima for den lille

Rengjøring og inneklima Godt inneklima er ekstra viktig for babyer, og det er mye å passe på. Visste du for eksempel at du bør pusse opp barnerommet flere måneder før fødsel?