Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima

Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Tette sluk er lett å unngå hvis du bruker sunn fornuft om hva du heller i vasken - og disse tipsene.
Tette sluk er lett å unngå hvis du bruker sunn fornuft om hva du heller i vasken - og disse tipsene. Bilde: Getty Images

Nå i desember skylles det unna mye fett og matrester i norske avløpsrør, dessverre ofte med kjedelige følger for avløpsrørene spesielt og julestemningen generelt.

Noen ganger sier det bare stopp i rørene, og det vil du helst unngå. Men med disse tipsene fra IFI får du åpnet opp tette sluk i vasken eller på badet.

– Det første budet for å slippe tette sluk er å unngå å helle for mye fett i vasken. På badet kan også såperester og hår og forårsake at det stopper opp. Det er ikke alltid enkelt å vite akkurat hvor proppen sitter, og det er da en moderne, effektiv avløpsåpner kommer til sin rett, sier Inger Løvaas hos rengjørings- og vedlikeholdsmiddelprodusenten Krefting.

Se også: Slik fjerner du stivnet knekk fra stekepannen

Les også:

Derfor elsker plantene dine kanel

Ta frem boksen med kanel og få plantene dine til å bli større og flottere!

Pulver og gele

Det finnes avløpsåpnere i forskjellige substanser, mest utbredt er pulver og gele. «Nitor Avløpsåpner Gel» fra Alfort er en gel som er enkel å bruke, og som løser opp fett, matrester, hår og andre typer vanskelige blokkeringer i avløp og sluk. I tillegg fjerner middelet vond lukt. Alfort har også produkter for vedlikehold av rør.

Flytende Plumbo rørvask og Nitor Avløpsåpner Gel (Foto: Produsentene)

 

Bobler og bruser

Norske Krefting lager det velkjente produktet «Plumbo» som fås både som pulver og i flytende form.

– Plumbo pulver er blant annet laget av lut og kaustisk soda. Det er konstruert til å boble og bruse så kraftig at det trenger seg igjennom alt organisk avfall i sluket. Vi har også Plumbo Heavy Gel, Plumbo Proff Aktiv Gel, Plumbo Rørvask og Plumbo Vedlikehold, som er flytende varianter. Gel-produktene er for å åpne mer eller mindre tette avløp, mens rørvask og vedlikehold er for å forebygge at det går tett, forklarer Løvaas hos Krefting.

Les også:

Bli kvitt smårotet en gang for alle

Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor...

Plumbo pulver og Plumbo Heavy Gel. Bør brukes med omho. (Foto: Krefting)

 

Velg flytende middel på baderom

Løvaas sier videre at folk flest bør velge flytende avløpsåpner når de skal åpne tette sluk på baderom.

− Avløpsrør på baderom har ofte bare et svakt fall. Men en flytende avløpsåpner vil likevel enkelt kunne renne ned til proppen og starte oppløsningsjobben. På kjøkkenet er pulver fortsatt den beste løsningen, hvis man er trygg på hvordan det fungerer og følger bruksanvisningen nøye, sier hun.

Les også:

Slik får du skreddersydd ferdighus

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Kilde: IFI

12. desember 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.   

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.

Slik fjerner du stearinflekker

Rengjøring og inneklima Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem. 

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Rengjøring og inneklima Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.

Godt inneklima for den lille

Rengjøring og inneklima Godt inneklima er ekstra viktig for babyer, og det er mye å passe på. Visste du for eksempel at du bør pusse opp barnerommet flere måneder før fødsel?