Bilde: Colourbox

Soverommet - drøm eller mareritt?

Rengjøring og inneklima

Soverommet er stedet hvor vi hviler ut. Men hva er det vi hviler ut i? Soverommet er kanskje giftigere enn du aner.

Vi tilbringer en tredjedel av livet på soverommet. Det er her vi hviler ut etter dagen og henter styrke til en ny morgen.

Da bør vi også sørge for at omgivelsene bidrar til denne fornyingen. Et minstemål bør være at soverommet er så giftfritt som mulig. Men det kan vise seg å være forbausende vanskelig, for kjemikalier, gasser og tungmetaller gjemmer seg på de mest overraskende steder.

Avgasser fra oppussing
La oss starte med oppussingen. Hvis du har bygger nytt eller skal pusse opp et gammelt hus, får gjerne soverommet en omgang med malerpenselen. Vær da klar over at malingen kan gi avgasser i lang tid etterpå. Et nytt malingsstrøk må til i blant, men da bør man helst sove i et annet rom noen uker etter malingen er påført.


Grønn og skjønn: Med tips om miljøvennlige løsninger for hjem og liv.

- Det finnes ingen 100% ideell maling for innendørs bruk. All maling gir fra seg kjemiske stoffer til luften både under og etter påføring. Noen avgasser i flere uker etter påføring. Dette avhenger imidlertid også av underlaget, tykkelsen på hvert strøk og antall strøk. Det nærmeste man kan komme idealet, er nok malingen Sens som Jotun har utviklet i samarbeid med NAAFs produktutvalg, sier inneklimaekspert Kjell Aas i boken Godt inneklima, som kom ut tidligere i år.

Venter dere barn, er det en god idé å starte med oppussingen av barnerommet så tidlig som mulig før barnet ankommer. Du kan lese mer om hvordan du lager godt inneklima for den lille her.

Tvilsomme gardiner og møbler
Tenk også over hvilke gardiner du henger opp på soverommet. Tekstilgardiner kan inneholde tungmetaller som kadmium og krom, som brukes i farging av tekstiler. De kan også være tilsatt brommerte flammehemmere (BHF).

- BFH er stoffer som hindrer brann i å utvikle seg, men de er tungt nedbrytbare, giftige og de lagres i kroppen til dyr og mennesker. Man vet foreløpig at noen av disse stoffene kan gi leverskade, være hormonforstyrrende og gi skader på nervesystemet, kan man lese på nettsiden Etisk forbruk.

Se deg rundt i soverommet. Hvilke møbler finner du der? Garderobeskap? Seng? Kanskje en kommode? I mange hjem er disse møblene laminerte ferdigprodukter. De er billige i innkjøp, men kan ha dyre kostnader for helsen.

- Formaldehyd blir funnet i laminerte møbler og er klassifisert som farlig. Det er med blant stoffer som er giftige, etsende, kreft- og allergifremkallende, sier Forbrukerrådet på nettsiden Forbrukerportalen.

Sov søtt og sunt
Ikke bare tilbringer vi mye tid på soverommet, men når vi klyver opp i senga er vi gjerne nakne eller halvnakne. Da begynner det å bli viktig å tenke gjennom hva det er kroppene våre er i kontakt med i syv-åtte-ni timer hvert døgn. Ruller du rundt i kjemikaliedynket bomull eller har du valgt økologisk sengetøy? Sistnevnte koster mer enn billigsakene du finner i kjedebutikkene, men til gjengjeld kan du sove søtt i trygg forvissning om at du ikke ligger på unødige kjemikalier. Økologisk sengetøy finner du flere plasser, som Cotton Child, Coop Obs og Jysk.

Men sengetøyet dekker jo bare over en av hovedsynderne på soverommet - seng og madrassen. Hva du sover på, er vel så viktig som hva du sover i.

- Madrasser, spesielt de som er laget av latexskum, kan inneholde mange forskjellige kjemikalier. De kan inneholde butadiener og nitrosaminer som er kjent for å være kreftfremkallende. Det gjelder spesielle regler for begge stoffene. De er altså regulert for noen bruksområder, men ikke for bruk i madrasser. En madrass inneholder sannsynligvis også brommerte flammehemmere (BFH). Den kan også inneholde formaldehyd, skriver Forbrukerrådet.

Grønn og skjønn
Forfatteren Sophie Uliano har skrevet boken Grønn og skjønn som nylig kom ut på norsk. Boka viser vei til en grønnere livsstil, og soverommet er intet unntak.

- Hvis du regner ut hvor mange timer av livet ditt du faktisk sover på madrassen din, så vil jeg si at den er ganske viktig for deg. Det skal ikke bare kjennes som du flyter på en sky, den bør også være miljøvennlig slik at ikke alle mulike kjemikalier siver inn i deg, mener Uliano.

I dag finnes det faktisk svanemerkede madrasser å velge mellom. Svanemadrassene fra Ekornes er blant de som har fått tildelt svanemerket. Mange liker å bruke overmadrasser, og her kan det være aktuelt å vurdere en overmadrass laget av ull.

- Fordelen med ull er at den tørker raskt for de av oss som svetter mye om natten, du unngår jordslag og midd, og den er naturlig flammehemmende, skriver Uliano.

Grønt alibi
Til slutt et lite ord om det grønne alibi i mange hjem: plantene. Grønne planter setter et trivelig preg på omgivelsene, men det er ikke alt. Noen bringer også med seg sprøytemidler. Enkelte planter blir sprøytet så ofte at vi snakker om tre-sifrede antall ganger.

Skal du ha planter på soverommet, bør du derfor forsikre deg om at de er økologisk dyrket. Får du ikke tak i det i blomsterbutikken, kan du dyrke frem dine egne planter ved hjelp av avleggere og stiklinger. Venner og familie har helt sikkert planter du kan få en liten bit av om du vil ha nye sorter. Hvordan du gjør det, kan du lese om her.

For mer informasjon:
Etisk forbruk
Inneklima
Grønn hverdag
Forbrukerportalen

24 august 2009

Slik fjerner du klistremerker og etiketter

Irriterer du deg over at det er vanskelig å fjerne klistremerker og etiketter fra møbler, vegger eller andre ting? Med disse 4 metodene løser du problem...

5 vaskefeil som gir dårlig hygiene

I hverdagen går du i flere hygienefeller enn du er klar over. Rett opp i disse uvanene og hold deg frisk!

Slik fjerner du vond lukt fra sko

Sko kan lukte skikkelig ille, men heldigvis finnes det en rekke måter å fjerne lukten på.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Drikkeflasken din kan gjøre deg syk

En ny undersøkelse viser at gjenbrukbare drikkeflasker er bakteriebomber og kan gjøre deg syk.

Derfor bør du pepre klesvasken

Det høres kanskje rart ut å krydre tøyet med pepper, men det kan faktisk løse problemet med klær som mister fargen i vask.

Bli kvitt vond lukt med avispapir, eddik, sitron og kaffegrut

8 tips til hvordan du blir kvitt vond lukt i hele huset.

Slipp vond lukt fra søppeldunken

Slik gjør du søppeldunken ren når den begynner å stinke. Og slik unngår du at den begynner å lukte vondt.

Fjern rust på gamle kniver med sitron

Har de dyre kjøkkenknivene dine begynt å ruste? Da er det på tide å finne frem sitron og natron.

Så enkelt fjerner du rødvinsflekker med melk

Har du fått rødvinsflekker på den hvite duken? Glem saltet - alt du trenger er melk!

5 raske rengjøringstips til badet

Det er fort gjort å glemme små detaljer når man vasker badet. Her er fem gode og raske tips til hva du bør huske på neste gang du skal vaske badet.

Dette må du være klar over når du bruker eddik

Eddik er en blanding av vann og eddiksyre. Syren er sterkt etsende. Derfor skal du behandle eddik som hvilken som helst annen farlig syre.

Denne maskinen bretter klærne dine for deg

Å brette klær er et ork. Men er du villig til å punge ut med et par tusenlapper, kan denne maskinen brette klærne dine profesjonelt for deg.

5 ting du ikke må rengjøre med tørkepapir

Tørkepapir er en genial oppfinnelse, og funker perfekt til både det ene og det andre! Men noen ting kan også ødelegges av papiret.

6 rengjøringstabber som kaster bort tiden din

Ingen av oss elsker å gjøre rent. Så hvorfor gjøre det så vanskelig for seg selv? Unngå å falle i disse seks fellene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no