Å vaske vinduer er ikke det morsomste man kan gjøre, men det hjelper på hvis man har riktig utstyr.
Å vaske vinduer er ikke det morsomste man kan gjøre, men det hjelper på hvis man har riktig utstyr. Bilde: iStockphoto

Storrengjøring med riktig utstyr til riktig overflate

Rengjøring og inneklima

En storrengjøring kan være et ork, men med rette hjelpemidler går storrengjøringen lettere og man sparer litt på kreftene. Vi hjelper deg på veien!

Tenker du lukten av grønnsåpe og salmiakk når du hører ordet «storrengjøring»? Det kommer kanskje an på hvilken generasjon du tilhører.

– Grønnsåpa er ikke så velegnet som mange tror. Den inneholder sterke alkalier som legges igjen på overflatene og støvresene, sier inneklimaekspert Kjell Aas i boka "Godt inneklima".

På visse flater gjør microfibrene en bedre jobb uten såpe og vann enn de gamle metodene, men det viktigste er jo at det blir sunt og rent.  

– Storrengjøring må omfatte alle de overflatene som ikke rengjøres i det løpende renholdet, det vil si vasking av vegger og tak, rens av tepper, skifting og vask av gardiner, pussing av vinduer og støvsuging av bøker og «hyllefyll», sier Sintef Byggforsk.

Tak og vegger: Tørrmopping

Tak og vegger bør så langt det er mulig vaskes med en tørr microfibermopp eller -klut, fordi den rengjør godt og raskest. Cirka 90 prosent av alle tak og vegger i huset skal tørrmoppes, det vil si stort sett alle oppholdsrom.

Tørrmopping brukes til å fjerne støv, spindelvev og annet tørt smuss. Den sterke statiske effekten gjør at mikrostøv, hår og lo fester seg til moppeklutens små fibre og forblir i moppekluten til man skyller den i varmt vann etter bruk.

Rengjøring av tak og vegger i hele huset er ekstra viktig etter fyringssesongen. Da kan det være lurt å bruke en mopp med fleksible og solide ledd. En microfiberklut fuktet med kaldt vann er effektiv på fett og flekker. Den kan suge opp inntil 5 ganger sin egen vekt. Kluten skylles i varmt vann etter bruk (eventuelt vaskes i vaskemaskin uten bruk av tøymykningsmiddel eller blekemidler).

Kjøkken og bad: Fuktmopping

Der det er mye fett fra komfyr og/eller sot fra peis og stearinlys, vanligvis på kjøkkenet, bør man også fuktmoppe.

På badet, hvor vanndamp blandet med såpe legger seg i taket, bør man også fuktmoppe. Men bruk så lite vaskemiddel som mulig. Bruk alltid et vaskemiddel som er egnet for innendørsvask, aldri grønnsåpe som legger igjen mye fettrester. Grønnsåpe skal kun brukes på ubehandlet tre.

Slik fuktmopper du tak og vegger

  • Spray på lunket vann i en fin dusj på et 2–3 kvm stort område med en lavtrykksprøyte. Er taket veldig fett og skittent bør du tilsette litt vaskemiddel egnet innendørs vask, ellers holder det med vann.
  • Skrubb lett frem og tilbake på overflaten med en tak- og veggmopp godt fuktet i lunkent vann. Unngå søl på vegger og innredning, ved å vri opp moppen godt. Roter moppebrettet 45 grader på skrå mot skrubbretningen for å unngå at moppen vipper. Til lister og karmer anbefales bruk av mikrofiberklut istedenfor mopp. Gjenta trinn 1 og 2 til hele taket er vasket.
  • Til slutt må alle såperester fjernes. Spray på rent, kaldt vann og tørk av med ren mopp eller klut.

Vindusvask: Avispapir eller nal

1. Vindusvask med avispapir

Bruk "glasspuss". Sprøyt middelet på, la det virke et halvt minutts tid, vask rent med en avisside, og etterpoler med en ny, tørr avisside.

Avispapir etterlater seg ikke lo og partikler på vindusruten, og det har god sugeevne samtidig som det er billig.

2. Vindusvask med nal

Bruk fettløselig såpevann eller salmiakkvann. I tillegg til det trenger du en klut eller svamp, en tørkefille og en nal. Dypp svampen i vaskevannet, og vask over ruten. Her behøver du ikke vente, men begynn å arbeide med nalen med en gang. 

Den enkleste måten å bruke nal på er ovenfra-og-ned-teknikken. Her begynner du øverst på den ene siden, la oss si venstre hjørne, og drar nalen nedover vinduet helt til du treffer karmen. Tørk av bladet på nalen med en fille eller klut, og gjenta bevegelsen bortover til hele vindusflaten er ren og tørr og uten flekker.

For å unngå striping er det lurt å "overlappe" med ca. 10 cm på hvert nye drag. Er du ikke helt fornøyd, så vask hele ruten om igjen. Det er lite hensiktsmessig å forsøke å fjerne små striper eller flekker enkeltvis.

Redskaper for storrengjøring

Vindussett fra Jordan.

Grov microfiberklut, Jordan, hansker kr. 59, Clas Ohlson.

Vindusvasker, ca. kr. 699, Kärcher.

Praktisk bøtte til gulvvask, kr. 79, Clas Ohlson.

Dampvasker, ca. kr. 2490, Kärcher.

7 mars 2012

Slik fjerner du klistremerker og etiketter

Irriterer du deg over at det er vanskelig å fjerne klistremerker og etiketter fra møbler, vegger eller andre ting? Med disse 4 metodene løser du problem...

5 vaskefeil som gir dårlig hygiene

I hverdagen går du i flere hygienefeller enn du er klar over. Rett opp i disse uvanene og hold deg frisk!

Slik fjerner du vond lukt fra sko

Sko kan lukte skikkelig ille, men heldigvis finnes det en rekke måter å fjerne lukten på.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Drikkeflasken din kan gjøre deg syk

En ny undersøkelse viser at gjenbrukbare drikkeflasker er bakteriebomber og kan gjøre deg syk.

Derfor bør du pepre klesvasken

Det høres kanskje rart ut å krydre tøyet med pepper, men det kan faktisk løse problemet med klær som mister fargen i vask.

Bli kvitt vond lukt med avispapir, eddik, sitron og kaffegrut

8 tips til hvordan du blir kvitt vond lukt i hele huset.

Slipp vond lukt fra søppeldunken

Slik gjør du søppeldunken ren når den begynner å stinke. Og slik unngår du at den begynner å lukte vondt.

Fjern rust på gamle kniver med sitron

Har de dyre kjøkkenknivene dine begynt å ruste? Da er det på tide å finne frem sitron og natron.

Så enkelt fjerner du rødvinsflekker med melk

Har du fått rødvinsflekker på den hvite duken? Glem saltet - alt du trenger er melk!

5 raske rengjøringstips til badet

Det er fort gjort å glemme små detaljer når man vasker badet. Her er fem gode og raske tips til hva du bør huske på neste gang du skal vaske badet.

Dette må du være klar over når du bruker eddik

Eddik er en blanding av vann og eddiksyre. Syren er sterkt etsende. Derfor skal du behandle eddik som hvilken som helst annen farlig syre.

Denne maskinen bretter klærne dine for deg

Å brette klær er et ork. Men er du villig til å punge ut med et par tusenlapper, kan denne maskinen brette klærne dine profesjonelt for deg.

5 ting du ikke må rengjøre med tørkepapir

Tørkepapir er en genial oppfinnelse, og funker perfekt til både det ene og det andre! Men noen ting kan også ødelegges av papiret.

6 rengjøringstabber som kaster bort tiden din

Ingen av oss elsker å gjøre rent. Så hvorfor gjøre det så vanskelig for seg selv? Unngå å falle i disse seks fellene.