Bilde: Nora Evensmo Hvistendahl

Test: Er dette virkelig verdens mest stillegående støvsuger?

Rengjøring og inneklima

Med skitt og støv følger også ofte en bråkete støvsuger. Vi har derfor testet "verdens mest stillegående støvsuger".

Et sint blikk fra en som prøver å nå frem til deg – eller enda verre. En utålmodig gjest som står utenfor døra og tripper.

Vi har nok alle stått der intetanende med en støvsuger som overdøver hver eneste tegn til lyd – eller irritert oss grønne over at et annen familiemedlem har dratt frem den bråkete støvsugeren.

Og det var derfor vi med stor nysgjerrighet testet Electrolux sin "UltraSilencer Zen Delux" som visstnok skal være verdens mest stillegående støvsuger.

For finnes det en støvsuger som virkelig ikke bråker? I så fall løper vi rett på butikken!

Kun 58 desibel?

Testen er gjennomført på en uformell måte med fokus på brukeropplevelse. Vi testet hvor lett det var å sette sammen støvsugeren, vi så på design og støvopptak og gjorde en vurdering av lydnivået.

For ifølge produsenten har støvsugeren markedets laveste lyd på 58 desibel. Det tilsvarer omtrent lydnivået til summing på en kafé eller en rolig samtale.

Dette er spesifikasjonene for UltraSilencer Zen Delux:

Modell: UltraSilencer Zen zusdelux58

Energieffektivitetsklasse: A

Lydeffektnivå: 58 dB

Vekt: 8,5 kg

Farge: Tungsten metallic

Motoreffekt, maks/nominel effekt, Watt: 700/650

Årligt energiforbruk, kWh: 25.5

Rengjøringsevne (støvoppsamling på teppe): C

Rengjøringsevne (støvoppsamling på hardt gulv): A

Design og funksjonalitet:

Da vi åpnet esken møtte en lekker sølvgrå, metallisk støvsuger oss. I motsetning til mange støvsugere, var UltraSilencer Zen moderne og stilren – perfekt til et hjem i 2016.

Sammen med støvsugeren fulgte det med tre munnstykker: et kombimunnstykke for både tepper og harde gulv spesiallaget for å senke lydnivået, et munnstykke for harde overflater og et 3-i-1-munnstykke som både fungerer som børste, fuge og på møbler.

Støvsugeren var enkel å sette sammen og det gikk på en, to, tre. Derimot var den ingen lettvekter og helt normal i størrelse.

Også hovedskaftet var overraskende tungt – så skal du støvsuge hele huset i ett, kan det bli slitsomt. 

Lyd

Dette var det viktigste punktet for testen – er støvsugeren virkelig så stillegående som produsenten sier? Utenpå esken som den kommer i, er det bilde av en dame som gjør yoga mens støvsugeren holder på.

Med det bildet i hodet hadde vi høye forventninger da vi satte i gang testen.

Litt skuffet ble vi da vi trykket på start-knappen. Støvsugeren har fem styrkenivåer der én er lavest og fem kraftigst. Hvis du støvsuger på nivåene én, to og tre er den virkelig stille, spesielt på én.

Da går det absolutt an å ha en samtale i samme rom eller høre på musikk. Men har du virkelig skittene gulv og må opp på to av de kraftigste nivåene, opplevdes støvsugeren som bråkete.

Det er klart at det kraftigste nivået er langt fra like bråkete som mange andre støvsugere, men med yogabildet i bakhodet hadde vi trodd at også dette nivået skulle være langt mindre høylytt.

Med andre ord leverte støvsugeren på lavt lydnivå hvis du bare trenger en sveip over gulvet, men er det skittent hjemme – ja, da bråker den som alle andre støvsugere.

Støvopptak

Vi testet UltraSilencer Zen først og fremst på hard parkett og fliser, og her leverte den bra på støvopptak. På parkettgulvet lå det mye støv og skitt, og på flisene lå det mye sand og grus. 

På det kraftigste nivået gjorde støvsugeren virkelig jobben. Den sugde lett opp sanden og grusen, men vi måtte dra munnstykket over for at den skulle suge opp alt. Med et relativt tungt skaft kan dette bli slitsomt i lengden.

På de lavere nivåene 1 til 3 klarte den også sand og grus, men her ble ikke alt tatt opp på første sveip.

Gjør unna husvasken på en fei – få flere smarte tips i nyhetsbrevet vårt!

Konklusjon

Vår konklusjon etter å ha testet UltraSilencer Zen er at det er en moderne og lekker støvsuger med relativt god sugekraft.

Ettersom skaftet er overraskende tungt, vil det for noen bli slitsomt å støvsuge hele huset. Støvsugeren er heller ikke noen lettvekter og helt normal i størrelse, sammenliknet med andre støvsugere.

Når det kommer til om støvsugeren virkelig er verdens mest stillegående støvsuger, så svarer vi både ja og nei. Støvsugeren imponerte på de laveste nivåene, men med det fulgte også nedsatt evne til å ta opp støv.

Så hvis du har relativt rene overflater og MÅ støvsuge når barna sover, ja da fungerer støvsugeren fint.

Har du derimot skittene gulv, faller stillheten bort og det må litt bråk til for å få helt rene gulv.

Så er du typen som rengjør ofte og har lyst på en stillegående støvsuger, kan denne modellen være tingen for deg. For oss andre fortsetter jakten på en kraftig støvsuger med inkludert stillhet.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

16. juni 2016
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset. 

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter. 

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka. 

Slik fjerner du stearinflekker

Rengjøring og inneklima Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem.

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Rengjøring og inneklima Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.