Bilde: Jordan

Tre ting du må ha til julevasken

Rengjøring og inneklima

Her er tre tips til ting du absolutt bør ha til julevasken – og én du ikke trenger!

Mange av oss ønsker å feire jul i et gullende rent hus. Først da kan julestemningen innfinne seg på ordentlig.

1. Moppestang – ingen mørke skygger i taket

Støv, sot, fett og annet smuss samles som mørke skygger i taket. Både malte og umalte paneltak blir raskt lyse og rene igjen ved bruk av en moppestang med mikrofibermopp.  

Bruk en moppestang med vippesikring; den gjør at brettet ikke stiller seg i feil posisjon når du snur moppen opp mot taket.

Vippesikringen gjør at moppebrettet holder seg stabilt i riktig posisjon oppe under taket. Foto: Jordan

Les også:

16 morsomme julebukker i alle fasonger or farger

Skal du lage din egen julebukk? Eller er du bare gæren etter julegeiter? Her er 16 bukker i alle former og fasonger!

– Det er en mindre jobb å vaske taket enn mange tror. Du bør først forfukte underlaget, så påføre forvask før maling og la den stå en stund slik at kjemien virker. Deretter tørker du av med mikrofiberklut og rent vann, sier Jostein Brekka, produkt- og kategoriutviklingsansvarlig hos Jordan.

Vask deg frem og tilbake over taket, ikke i sirkler eller ande sidebevegelser.

2. Malervask – enkel fjerning av seigt fett

På skap og hvitevarer på kjøkkenet legger det seg gjerne et lag med seig, guffen skitt. Dette er fettrester fra matlaging, iblandet alskens uhumskheter og støv.

Intens gnikking med skurepulver eller salmiakk, glovarmt vann og skuresvamp er én måte å få fjernet dette på.

En raskere og enklere vei er med en mikrofiberklut og vann ispedd rengjøringsmiddel beregnet på rengjøring før malearbeid inne.

– Til forskjell fra salmiakk inneholder disse midlene både tensider som løser opp fett og en emulgator som binder fettet til vaskevannet. Det gjør at fettfjerningen går raskt og enkelt. Det er viktig å ikke overdosere og å skylle med vann etterpå, sier Per Myhre ved teknisk produktsupport hos Nordsjö til ifi.no.

Les også:

Høststell av krukkeplantene

Slik får du krukkeplantene til å overleve vinteren.

3. Lang, varm dusj – rent på badet

Gjenstridige flekker og skjolder på fliser og dusjvegger består ofte av kalkrester, hudavlagringer, såpe og annen smuss.

Dette er en utfordring også for de sterkeste rengjøringsmidlene. Varme og fukt vil dog kunne hjelpe til med rengjøringen.

Etter en lang, varm dusj er inngrodd smuss, kalkavleiringer og såperester løst opp. Da er det lettere å vaske badet gullende rent. Foto: Geberit

Start med å ta en lang, varm dusj eller et bad. Påfør deretter et surt eller alkalisk rengjøringsmiddel og la det virke en stund. Gå så over flatene med mikrofiberklut.

Bruk en fin skurepad eller skuresvamp til de verste flekkene, og bruk gjerne en tannbørste til fuger og utilgjengelige kriker.

Les også:

Mestermøte med dagslyset

Bygg et hus i pakt med tomten og naturen rundt – det vil du aldri angre på.

Avslutt med å tørke alle flater i baderommet med et antibakterielt middel som effektiv desinfiserer flatene uten å kreve skylling eller avtørking.

4. Spar på vannet!

Vann er ikke løsningen på alle smussproblemer. I mange tilfeller kan faktisk vann ødelegge mer enn det gjør nytte.

De fleste gulvtyper; tre- og parkettgulv, laminat, vinyl og linoleum, bør i første omgang rengjøres tørt. For mye vann vil kunne skade materialet og skjøtene.

Bruk en tør mikrofibermopp eller rett og slett støvsugeren. Ved behov kan du bruke en dusjflaske for å spraye litt vann på moppen og på den måten fukte den.

Ved å dyppe hele moppen eller en skureklut i vannbøtten, risikerer du å påføre for mye fukt. 

1. desember 2016
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset. 

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter. 

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka. 

Slik fjerner du stearinflekker

Rengjøring og inneklima Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem.

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Rengjøring og inneklima Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.